top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

TORİNO


Torino , Milano ile birlikte İtalya’nın en zengin şehridir. Yaşam standartlarının çok yüksek olduğu Alpler’in eteğinde bulunan bir şehirdir.


Ne Zaman Gidilir :



Torino’ya da tabii ki bahar ya da sonbaharda gitmek hava şartları açısından daha iyi olur. Fakat ben yine temmuz ayında sıcak bir dönemde gitmek zorunda kaldım.


Ulaşım :



Torino’da , Torino Havaalanı adı altında 1 adet havaalanı bulunmaktadır. Ben Torino’ya Milano’dan tren ile ulaşımı sağladım. Milano Merkez Tren İstasyonu’ndan Torino Porta Nuova Tren İstasyonu’na yaklaşık 2 saatte 12,45 euro karşılığında ulaşabilirsiniz. Torino merkezi zaten çok büyük olmadığı için merkezde toplu taşıma kullanmanız şart değil.


Konaklama :



Torino’da konaklamak için birçok otel mevcut. Ben tren istasyonunun yanındaki otellerden birinde konaklamıştım. 3 kişilik güzel bir oda 90 euro ve diğer şehirlere göre gerçekten oldukça uygundu.


Torino’da görülmesi Gerekenler :


Artık tüm müzeleri görmek istemediğimizden öyle aman aman her yeri görmedim fakat görülmesi gereken yerleri hemen kısaca açıklayayım. Merkezde konakladığınızı ve her yere yürüme mesafesinde olduğunuzu varsayalım.


1-) Torino Mısır Müzesi :





İçerisinde birçok lahit ve heykel bulunan müze , dünyanın en büyük 2. Mısır Müzesi olarak biliniyor. Mısır tarihi hakkında yeterli bilginiz yoksa müze sizi çok da tatmin etmeyebilir. Müze giriş ücreti 18 eurodur.


2-) Mole Antonelliana – Sinema Müzesi :



Torino’nun simge yapısı diyebileceğimiz Mole Antonelliana , fevkalade bir kule yapı. İlk yapıldığında sinagog olarak faaliyet veren yapı artık Ulusal Sinema Müzesi olarak faaliyet veriyor. Ben müzeyi ziyaret etmedim , müze Salı günleri kapalı olmakla birlikte giriş ücreti 15 eurodur. Haftasonları için rezervasyon yapmak gereklidir.

3-) Torino Otomobil Müzesi :


Torino’da en çok ziyaret edilen yerlerden bir diğeri ise Otomobil Müzesi. Daha önceden otomobil müzelerini ziyaret ettiğim için ilgimi çekmedi ve gitmedim. Ayrıca merkezden 1,5 saat yürüme mesafesinde , ya da tren ile 1 durak mesafedeki Torino Lingotto Durağı’na giderseniz buradan da bir yarım saat yürürsünüz. Müze giriş ücreti 15 euro.


4-) Torino Sarayı :



Castello Meydanı olarak bilinen Torino’nun en merkezi olarak kabul edilen konumda bulunan saray da en çok ziyaret edilen yerlerden. Sarayın içerisindeki cephane bölümü özellikle çok dikkat çekicidir. Bunun dışında park ve kütüphane bölümleri de ziyaret edilebilir. Giriş ücreti 15 eurodur.


5-) Superga Bazilikası :


Torino’daki en çok ziyaret edilen kilise Superga’dır fakat kilise bir tepede bulunduğu için yürümekten ziyade teleferik ile ulaşılabilir. Ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.


Bunların dışında kalan yerleri de kısaca geçelim , Torino’daki ünlü meydanlar ; San Carlo Meydanı , Castello Meydanı ve Vittorio Veneto Meydanı. Valentino Parkı ve park içerisinde bulunan Ortaçağ Köyü ( aslında kopyadır, ortaçağdan kalma değildir ) , San Lorenzo Kilisesi , Consolata Bazilikası , Roma’daki benzerliği ile dikkat çeken Gran Madre De Dio ( Türkçesi çok zorlama olacak ) da görülebilecek yerler arasında. Bunun dışında özellikle Po Nehri kıyısında bol bol yürüyüş yapabilirsiniz ve Giuseppe Garibaldi Sokağı’nı dolaşabilirsiniz. Juventus Stadyumu da görülebilecek yerler arasında.







YEME – İÇME


Yeme içme deyince Torino’da maalesef hiçbir seçeneğimiz bulunmuyor. Mole Antonelliana’nın yanındaki Giseuppe Verdi Sokağı’ndaki restoranları tercih edebilirsiniz diyelim.


ALIŞVERİŞ





Torino'daki merkez caddelerde ve San Federico Galerisi'nde alışveriş yapılabilir. Bu caddelere örnek vermek gerekirse ; Roma Caddesi , Giuseppe Garibaldi Sokağı ve Statuo Meydanı'nı örnek verebiliriz.


Not : Torino’ya bir gün ayırmanız yeterli olabilir.


390 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page