top of page
Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

ST. PETERSBURG


Evet arkadaşlar St. Petersburg’dayız. Burası Rusya’nın eski başkenti ve 2. büyük şehri. Şehir hakkında bütün bilgileri vikipedi’den alabilirsiniz. Ben daha çok seyahatiniz hakkında yardımcı olmaya çalışacağım.

Ne Zaman Gidilir :

Ben St. Petersburg’a 19-26 Ağustos 2021 tarihlerinde gitmiştim fakat hava İstanbul’un kışı gibiydi. Size tavsiyem haziran-temmuz aylarında gitmenizdir.

Vize Uygulaması :

Normal şartlarda Rusya seyahati için ücretsiz online vize almak mümkündür fakat şuan bu vize askıya alındığından dolayı ben 140 usd karşılığında sadece pasaport ve biometrik fotoğraf ile başvurumu yaptım ve vize 1 haftada sonuçlandı. Vize alındıktan 1 hafta sonradan itibaren 1 aylık süreli oluyor.

Ulaşım :


St. Petersburg’a birçok yerden tabii ki direk uçuş mevcut. Ben İstanbul’dan Thy ile direk olarak 3 saat 20 dk’lık bir uçuş sonucunda St. Petersburg Pulkovo Havaalanı’na ulaştım. Havalanından çıkışta solda 39 nolu otobüs ile Moskovskaya Metro İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Öncelikle otobüs için bilet almanıza gerek yok , kredi kartı ile otobüste 55 ruble ödeyerek yolculuk edebilirsiniz. Fakat daha sonra metro istasyonuna vardığınızda kalacağınız güne oranla 460 ruble karşılığı 3 günlük veya 815 ruble karşılığı 5 günlük ulaşım kartı almanızı tavsiye ederim. Böylelikle ulaşım çok daha uygun olacak. Bunun yanında şehirde fazla döviz bürosu bulunmadığından , Moskovskaya Metro İstasyonu yanında otobüsten indiğinizde yolun karşısına geçerseniz Mc Donalds’ın solunda bulunan döviz bürosundan döviz bozdurabilirsiniz.

Konaklama :

St. Petersburg’da konaklamak için birçok otel veya daire mevcut. Ben airbnb vasıtasıyla bulmuş olduğum bir otelde kaldım. Moskova Tren Garı’nın hemen yanında Goncharnaya Sokağı’nda kalmıştım. Gecelik 250 tl ödemiştim ve konumu gerçekten mükemmeldi. Dileyen arkadaşlara iletişim bilgilerini aktarabilirim.

Yapılacaklar :

Daha önceki yazılarımda yapılacak şeyleri bölgelere ayırırken bu defa ayrı ayrı ele alacağım çünkü bazı yerler kendi başına bir gün alabilir.

1-) Nevski Caddesi :

Nevski Caddesi’ni ilk sıraya koymamın nedeni ana cadde olmakla birlikte gezilecek yerlerin çoğunun bulunduğu ya da yakınında olduğu caddedir. Öncelikle 4.5 km uzunluğundaki bu caddeyi dolaşırsanız , gezilecek yerlere ulaşım konusunda kafanızda daha iyi bir plan belirecektir.

2-) Ermitaj Müzesi :




Muhtemelen St. Petersburg’un en çok bilinen simgesidir. Dünyada en çok tablo bulunan müzedir. Kesinlikle çok büyük bir müze , yorulup bitiremeden de bırakabilirsiniz. Müze Nevski Caddesi’nin bittiği yerde Neva Nehri’nin kıyısında yer alır. Her ayın 3. perşembesi online olarak ücretsiz bilet alabilirsiniz. Aksi halde yine en az bir hafta öncesinden biletinizi online olarak almanızı tavsiye ederim. Online olarak 500 ruble olan bileti girişte kara borsacılardan alırsanız 1000 ruble ödersiniz. Online bileti şu linkten satın alabilirsiniz ; https://tickets.hermitagemuseum.org/en/#id=1

3-) Saray Meydanı :






Ermitaj Müzesi’ne gittiğinizde hali hazırda Saray Meydanı’nda olacaksınız fakat ben tekrardan buraya akşam da uğramanızı tavsiye ederim. Ermitaj’ın ışıklandırılmış halini de görmek gerek. Bunun yanında Saray Meydanı’nda yine Aleksandr Sütunu ve Genelkurmay Binası’nı görebilirsiniz.

4-) Aziz Isaac Katedrali :




Saray Meydanı’ndan yürüme 10 dk mesafededir. St. Petersburg’un en önemli simgelerinden biridir. Giriş ücreti 350 Ruble olmakla birlikte çatıya çıkıp manzarayı seyretmek isterseniz de ayrıca 200 ruble ödemeniz gerekir. Muhtemelen buraya maksimum 1 saat ayırırsınız. Arka planda Aziz Isaac Katedrali olduğu halde foto çekebilmek için çok güzel bir yer olan çimler mevcut. Burada oturup foto çekmeyi unutmayın derim. Bunun yanında Aziz Isaac Katedrali’ne giderken yol üzerinde sağda Aleksandr Parkı’na ve Amirallik Binası’na da bir göz atabilirsiniz.


5-) Voskreseniya Hristova(Dökülen Kan) Kilisesi :



Saray Meydanı’ndan yürüme 15 dk , Nevski Caddesi’nden is 5dk yürüme mesafesinde Griboedov Kanalı’nın yanında bulunur. Giriş ücreti 350 Ruble. Görünüş itibarı ile Moskova’daki Aziz Basil Katedrali’ne benzer.

6-) Rus Devlet Müzesi :



Rus Devlet Müzesi esasında birçok yapının ve bölümün dahil olduğu , geniş bir alana yayılmış büyük bir müze. Konum olarak Voskreseniya Hristova Kilisesi’nden 5 dk yürüme mesafesinde. Ben sadece ana bölüm olan Mikhaylovski Sarayı bölümünü ziyaret etmiştim. Zaten Rus Devlet Müzesi dediğimizde burası akla gelir. Burada yine çoğunlukla ünlü rus ressamların tabloları sergileniyor. Sadece bu bölümün giriş ücreti 500 ruble. Bunun yanında müzenin diğer bölümleri , Benois Wing 400 ruble , Aziz Mikhael Kalesi 500 ruble , Mermer Saray 500 ruble , Stroganov Sarayı 500 ruble. Yani bütün bölümleri ziyaret etmek isterseniz , 2400 ruble gibi bir ücret ödemeniz gerecek ve ayrıca 1 gününüzü kesinlikle alacaktır. Müze salı günleri ziyarete kapalıdır. Detayulı bilgi için ; http://en.rusmuseum.ru/

7-) Faberge Müzesi :



Orjinalinde Shuvalov Sarayı olan bina Carl Faberge’in mücevherden paskalya yumurtalarının sergilenmesi neticesinde Faberge Müzesi ismini almış. Zaten bütün müze binalarının orjinalinde bir saray olduğunu çok geçmeden farkedeceksiniz. Yine illa ki gidilmesi gerek yerlerden biri. Giriş ücreti 500 ruble. Bu müzenin farklı bölümleri yok çok şükür. Yani 1 saat maksimum yeterlidir. Her gün açık olmakla birlikte genelde akşam saat 20:00 civarına kadar açıktır. Müze Nevski Caddesi’nin yanında 2 dk yürüme mesafesinde Fontanka Nehri yanında bulunuyor.

8-) Kazan Katedrali :



Konum olarak Nevski Caddesi üzerinde Griboedov Kanalı’nın yanında yer alır. Dış görünüşü çok güzel ve şehrin simgelerinden biridir. Fakat içerisini pek beğenemedim. Halen katedral olarak hizmet verdiği için girişler ücretsizdir.

9-) Petrus ve Pavlus Kalesi :



Petrus ve Pavlus Kalesi ya da diğer adıyla Peter ve Paul Kalesi , Neva Nehri’nin girişinde Tavşan Adası üzerine yıldız şeklinde inşa edilmiş bir kaledir. Şehrin sembollerinden biridir. Rus çarlarının mezarları da yine bu kale içerisindedir. Bunun dışında kale içerisinde Petrus ve Pavlus Katedrali de ziyaret edilebilir. Müzeye otobüs ya da tramway ile ulaşım sağlanabilir, bunun yanında Troitskiy Köprüsü üzerinden yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Kale civarında Avrora Kruvazörü’nü ve St Petersburg Camii’ni de görebilirsiniz. Ben bu ziyaretimi son güne bırakmıştım ve yağmur sebebiyle kalenin içine girmekten vazgeçmiştim. Bir dahaki sefer ilk önce burayı ziyaret etmeyi düşünüyorum.


10-) Petergof Sarayı :


St. Petersburg’da muhakkak görülmesi gereken bir diğer yer de Petergof Sarayı’dır. Daha doğrusu Petergof saraylar kompleksi de denebilir. Rusya’daki en güzel saray olarak bilinir. Sadece saray değil bahçesi de inanılmaz bir yer. Öncelikle konumu şehir merkezine oldukça uzak. Bu yüzden dilerseniz Büyük Neva Nehri üzerindeki teknelerle aşağı yukarı 1 saat 10 dk süren bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Teknelerin gidiş dönüş çift yön ücreti 2000 ruble. Bu ücreti ödemek istemeyebilirsiniz. Böylece 1 nolu metro hattını kullanarak Avtovo Metro İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Daha sonra yolun karşı tarafına geçerseniz 200 ve 210 nolu otobüsler ile 1 saatte Petergof Sarayı’na ulaşabilirsiniz. Tabi nu 1 saatin üzerine Avtovo Metro İstasyonu’na kadar harcadığınız süreyi de ekleyiniz. Petergof için girişte , yani bahçe girişinde 1000 ruble ödemek durumundasınız. Burada yürüyüş yapabilir ve Finlandiya Körfezi’nin kıyısına gidebilirsiniz. Daha sonra Petergof Sarayı’na girmek isterseniz de ayrıca 1200 Ruble ödemeniz gerekecek. Kompleks bünyesinde bulunan diğer yerler ise şöyle : Aleksandr Park ; 300 Ruble , Oranienbaum Park ; 300 Ruble , Menshikov Sarayı ; 500 Ruble , Catherine Block ; 500 Ruble , Özel Hazine ; 500 Ruble , 3. Peter Sarayı ; 400 Ruble , Monplaisir Sarayı ; 500 Ruble restorasyon nedeniyle kapalı , Marly Sarayı ; 400 Ruble , Büyük Havuz’un altı ; 500 Ruble ve son olarak Çiftlik Sarayı ; 500 Ruble. Hepsini gezmek isterseniz sizin anlayacağınız 6600 Ruble gibi bir ödeme çıkıyor. Ayrıca o kadar yol geldikten sonra bu kadar yeri de heralde 2 günde ancak gezebiliriz. Benim şahsi kanaatim 1000 ruble olan Aleksandr Park ve 1200 Ruble olan Petergof Sarayı muhakkak gezilmeli.

11-) Tsarskoye Selo :



Tsarskoye Selo ifadesi tam olarak çevrilmemiş olsa da aşağı yukarı Çar’ın Köyü gibi bir anlama gelir. Petergof Sarayı gibi geniş bir alana yayılmış komplekstir. Şehir merkezine oldukça uzaktır. Bu yüzden önce 2 nolu metro ile son durak olan Kupchino Metro İstasyonu’na , oradan da yolun karşısınadaki otobüs durağından 186 nolu otobüse binerek 1 saatlik bir yolculuğun ardından Tsarskoye Selo’nun bulunduğu Puşkin’e ulaşabilirsiniz. Müze salı günleri ziyarete kapalıdır. Öncelikle Katerina Parkı ve Katerina Sarayı’na giriş için 1200 ruble karşılığında bilet alıyoruz. Yalnız bilet sarayın tamamını kapsamıyor. 2. bölüme girmek için de ayrıca bilet almak gerekiyor. Daha sonra müzeden çıkış yaptığınızda biraz yürüyüş yaparak dilerseniz 200 Rubleye yine bilet alarak Aleksandr Sarayı’na ve Aleksandr Parkı’na girebilirsiniz. Bunun dışında Puşkin isimli bu bölgede yürüyüş yaparak etrafa göz atabilirsiniz. Maalesef burası için de bir gün ayırmak gerekiyor.

12-) Smolni Katedrali :



Nevski Caddasi’nden otobüs ile birkaç dakika içerisinde ulaşılabilir. Katedral müze olarak kullanılmadığı için ücretsizdir. Fakat kuleye çıkıp manzarayı seyretmek isterseniz 200 ruble ödemeniz icap ediyor.Basamak sayısı da oldukça çok , bu yüzden çıkmadan önce bir düşünebilirsiniz.

13-) Caddeler , Köprüler , Kanallar :


Hepsini tek tek yazmak istemiyorum fakat Nevski Caddesi’ne bağlanan ya da paralel olan bütün caddelerde yürümek ve sağı solu incelemek gerek. Neva , Küçük Neva , Büyük Neva , Fontanka , Moika , Griboyedov , Ovbodny Kanal ve Nehirleri takiben yürüyüşler yapmak gerektiğini de düşünüyorum. Manzara için Aleksandr Nevski , Anichkov , Troitsky , Bank , Saray , Exchange , Lomonosov Köprüleri ziyaret edilmeli.

14-) Nehir Turları :


St. Petersburg’da birçok farklı nehir ve yine birçok farklı tekne turu mevcut. Bunlardan herhangi birini seçerek aşağı yukarı 1000 ruble karşılığında 1 buçuk saatlik nehir turu yapabilirsiniz.

15-) Diğer Ziyaret Edilmesi Gereken Yerler :


Gidilecek yerler bununla da kalmıyor. Benim gitmediğim fakat çok zaman olursa gidilebilecek başka yerler de var. Örneğin Mariinski Tiyatrosu , sahnelere eylül ayında başladığından herhangi bir etkinliğe katılamadım. Fakat Mariinski Tiyatrosu Rusya’nın en büyük ve en önemli tiyatrosudur. Bunun yanında Yusupov Sarayı , Rasputin’in öldürüldüğü saray olarak bilinir. Mariinski Sarayı’da yine görülebilecek yerler arasında. Bunun dışında Saray Köprüsü’nü geçerek ulaşabileceğiniz Rostralnaya Kolumn’ları , 3 nolu metro hattı ile ulaşabileceğiniz Zenit Metro İstasyonu civarında Zenit’in stadı olan Gazprom Arena’nın da bulunduğu , Finlandiya Körfezi’de gün batımını izleyebileceğiniz bölgeyi de mutlaka ziyaret etmelisiniz.

YEME - İÇME


Yemek kültürü benim için maalesef sınıfta kalıyor. Ruslara has denediğim bir tek Beef Stroganoff olmuştur. Çok lezzetli bir yiyecektir ve mutlaka tavsiye ederim. Bunun dışınd Borş Çorbası’nı Ukrayna menşeili kabul ediyoruz fakat Rusya’da da bol bol bulabilirsiniz ve gayet de güzeldir. İçecek deyince tabii ki St. Petersburg vodkaları ilk sırada eliyor. Örneğin Russian Standard ve Tsarskaya gibi. Marketlerde biralar da çok uygun. Özellikle İstanbul’da 25 tl civarı olan Amsterdam Navigator burada aşağı yukarı 7-8 TL’ye tekabül ediyor. Bunun yanında bizim Efes dahi 7 Tl. Bunun dışında St. Petersburg’da gidilmesi gereken restoranlar ise şöyle ;

1-) Market Place :


Nevski Caddesi üzerinde yer alan restoran bence St. Petersburg’daki en iyisi. Zaten neredeyse her gün yolumuz buradan geçiyor. Bizdeki kaliteli lokantalara biraz benziyor. Yemeklerin kalitesini iyi buldum. Restoran da çok tarz.

2-) Karl & Friedrich :


Restoran konum olarak Zenit Metro İstasyonu’ndan 15 dk yürüme mesafesinde yer alır. Geniş bir alanda kurulu olan restoranda porsiyonlar büyük ve fiyatlar uygundur. Alman tarzı olmakla birlikte garson hanımefendiler de yöresel alman kıyafetleri giyiyior. Çok renkli bir mekan.

3-) Galeria Avm :

Galeria Avm’nin en üst katında bulunan restoran bölümü de yemek için mutlaka ziyaret edilmeli.

4-) Stolovaya :

Stolovaya bir lokanta zinciri. Birçok farklı noktada şubeleri mevcut. Market Place ile karşılaştırıldığında kalite oldukça düşük kalıyor. Esnaf lokantası diyelim. Fiyatlar çok çok uygun.

ALIŞ-VERİŞ


Türkiye’den giden arkadaşlara St. Petersburg’da alışverişi çok da tavsiye etmem tabii ki. Fakat Moskova Tren Garı’nın yanındaki Galeria AVM ziyaret edilebilir. Hediyelik eşya dükkanları için semt pazarı dahi inanılmaz pahalı. Hatta Nevski Caddesi’ndeki hediyelik eşya dükkanlarının daha uygun olduğunu söyleyebilirim. Özellikle de Nevski Caddesi’ndeki alt geçitlerden hediyelik eşya alabilirsiniz. St. Petersburg’dan alınabilecek en uygun şeyler vodka ve çikolata. Bunun dışında tabii ki magnet anahtarlık vs gibi şeler olabilir fakat St Petersburg’a özgü Faberge Müzesi’nde gördüğümüz taşlı yumurtalar tercih edilebilir , bir de St Petersburg’un kehribar taşı meşhurdur.

BARLAR


St. Petersburg bu yönden de benim için sınıfta kalıyor. Pek ahım şahım güzel mekan yok maalesef. Eğlenmeyi pek bildiklerini söyleyemem. Klüp olarak Union Bar methediliyordu fakat hem görsel hem atmosfer sınıfta kalıyor. Bunun yanında Rubinstein Caddesi çok canlı ve akşamları vakit geçirmek için ideal. Burada birçok bar var fakat en çok Fiddler’s Green isimli mekanda bulunmuşumdur. bu bölgedeki barlarda fıçı biralar 250-400 ruble bandında fakat fevkalade kötü tatları var. Dumskaya Caddesi ve hemen yanında yere alan Lomonosov Sokağı da barlar ve kulüplerle dolu ancak daha çok turistlere hitap ediyor gibi. Bir de O’Hooligans isimli bar tamamen taraftarlara yönelik fakat çok keyifli bir mekan.

Sonuç olarak Güney Afrika , Ukrayna ve Sırbistan seyahatlerimden sonra gördüğüm en iyi şehir. Avrupa’yı gezdikten sonra kıyaslamayı tekrar yaparım. Sarayları , mimarisi , geniş caddeleri ve düzeni , şehrin her yerini dolaşan nehirleri... Bunun yanında insanlar fevkalade saygılı , yerlerde çöp yok , yüksek sesle konuşan yok , kornaya basan yok , bütün araçlar yayaya yol veriyor. Gitmeden önce sonuç itibarı ile bir Rus şehri olduğundan dolayı , ne kadar olsa da bize benzerler diye düşünüyordum fakat Avrupa şehirlerinden daha iyi bile olabilir.

Sabırla okuyan arkadaşlara teşekkürler dilerim. Herhangi bir sorunuz ya da öneriniz olursa +905057201352 nolu whatsapp’tan ulaşabilirsiniz.


715 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page