top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

NAPOLİ – POMPEİ – CASERTA

                    

     



       İtalya’nın en büyük 3. şehri olan Napoli , Tiren Denizi’ne kıyısı olan , çok eski bir tarihi olan , oldukça da enteresan bir şehir.


Ne Zaman Gidilir :



                Maalesef Napoli’ye temmuz ayında gitme gafletinde bulunduk. Gece yarısı dahi sıcaktan dolayı sokakta yürümekte çok zorlandık. Size tavsiye temmuz ve ağustos ayları haricinde ziyaret etmek.


Ulaşım :


               Napoli’de 1 adet havalimanı mevcut. İsmi de Napoli Uluslararası Havalimanı. Fakat ben Cenova Principe Meydanı Tren İstasyonu’ndan Napoli Merkez Tren İstasyonu’na gece yolculuğu yaparak ulaştım. Toplam 8,5 saat süren yolculuk için 58,5 euro ödedim. Napoli’de ise birçok metro ve banliyö hattı mevcut. İlginç bir şekilde ise Merkez Tren İstasyonu haricindeki istasyonların çoğunda turnike mevcut değil.


Konaklama :



               Napoli’de her yerde olduğu gibi otel ve apartlar mevcut. Fiyatların da uygun olduğunu söyleyebilirim.


Napoli’de Görülmesi Gereken Yerler :





          Napoli’de öncelikle görülmesi gereken yerlerin büyük çoğunluğu tarihi bölgede mevcut. Bir dönem Cenevizliler’e ait olmasından dolayı da Cenova’ya oldukça benzeyen bir bölgesi de var. İlk olarak Sansevero Şapeli’nden başlayalım ve burayı merkez nokta kabul edelim.

 

                        1-) Sansevero Şapeli Müzesi :


                                          Napoli’de görülmesi gereken yerlerin en önemlisi belki de bu küçük şapeldir. Tam bir heykel şov diyebiliriz. Daha önce Michelangelo’nun yapmış olduğu tüm heykelleri görmüş biri olarak diyebilirim ki Giuseppe Sanmartino’nun Örtülü İsa(Veiled Christ) eseri , tüm zamanların en iyi heykel sanatıdır. Bunun dışında müzedeki diğer birçok eserden Frencesco Queirolo’dan Hayal Kırıklığı(Il Disinganno) ve Antonio Corradini’den Alçakgönüllük(Modesty) isimli eserler de tüm zamanların en iyilerinden. Müzenin giriş ücreti 10 euro.  


                         Not : Müzede fotoğraf çekimine izin verilmiyor. Bu yüzden çekemedim.

 

                        2-) San Gregorio Armeno Sokağı :



                                         Napoli’nin en ünlü sokağı olan San Gregorio Armeno , Sansevero Şapeli’nden 5 dk yürüme mesafesinde bulunuyor. Sokak diğer yandan hediyelik eşya dükkanları ile de ünlü.


                      3-) Napoli Yer Altı :



                                                    San Gregorio Armeno Sokağı’nın bitişiğinde  Napoli Yer Altı’na ulaşabilirsiniz. Çok geniş bir alana yayılan ve binlerce yıllık tarihi olan bu yer altı şehrinin aslında 2 tane daha girişi var. Giriş ücreti ise 15 euro.


                     4-) Spaccanapoli :



                                        Hemen Napoli Yer Altı’nın girişinin bulunduğu kulenin önündeki sokak ise çok ünlü bir sokak olan Spaccanapoli Sokağı. Fakat bu sokağın ismi haritalarda Spaccanapoli olarak görünmüyor , resmi adı Benedetto Croce Sokağı.  Zaten çoğu zaman yolunuz bu sokaktan geçecek.


                   5-) Napoli Katedrali :




                                       İtalya’da her şehirde olduğu gibi Napoli’de de bir adet ana katedral mevcut. Tabi onlar buna Duomo diyorlar. Napoli katedrali’nin yapımına 13. Yüzyılda başlanmış , oldukça eski. Fakat tabii ki diğer şehirlere kıyasla çok daha sönük kalıyor. Spaccanapoli Sokağı’nın yanında yer alıyor. Katedral girişi ücretsiz.


                  6-) Gesu Nuovo Kilisesi :



                                     Spaccanapoli Sokağı’nın en batısında küçük bir meydanda yer alan bu kilise de görülmeye değer. Özellikle de dış mimarisi çok ilginç.


                 7-) Referandum Meydanı :



                                    Gesu Nuovo Kilisesi’nden yürüme 20 dk’lık mesafede olan bu meydana muhakkak uğramalısınız. Ayrıca San Francesco Di Paola Bazilikası , Kraliyet Sarayı ve San Carlo Tiyatrosu da bu meydanda bulunuyor.


                8-) Bourbon Tüneli : 


                                          Kraliyet Sarayı ile Askeri Kışla’yı birbirine bağlayan bu tünel de ziyaret edilebilir. Tıpkı Napoli Yer Altı gibi farklı girişleri bulunan bu tünele Referandum Meydanı yakınından giriş sağlayabilirsiniz. Giriş ücreti 11 euro.

 

                9-) Yeni Kale(Castel Nuovo) :



                                   Nuovo Kalesi , Kraliyet Sarayı’nın hemen arkasında yer alan bir ortaçağ kalesi. Kale giriş ücreti 6 euro.


               10-) Yumurta Kalesi(Castel Dell’Ovo) :



                                             Yeni Kale’den yürüme 20 dk mesafede bulunuyor. Bu kale tam olarak bir ada şeklinde , Napoli’nin en eski kalesi. Yumurta ismi ise şeklinden değil , ada ile alakalı bir efsanede yumurta kullanılması ile alakalı. Konum olarak çok güzel bir yerde bulunduğu için de zaten bu tarafa doğru yürüyüş yapmanız iyi olacaktır. Müze giriş ücretini şu an hatırlamıyorum.


             11-) Caracciolo Sahili :



                                  Yumurta Kalesi’nin hemen yanında bulunan bu alan , Napoli’de yürüyüş yapılabilecek en güzel sahil.


            12-) Miğfer Kalesi(Castel Sant’Elmo) :


                                   Caracciolo Sahili’nden yürüyerek yaklaşık 1 saatte ulaşabileceğiniz kaleye tırmanmanızı pek tavsiye etmem bu yüzden füniküler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Kale oldukça yüksek bir konumda bulunduğundan , güzel bir manzara seyredebilirsiniz. Giriş ücreti 5 euro.


            13-) Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi :


                                   Kaleden toplu taşıma ile ünlü meydanlardan biri olan Dante Meydanı’na döndüğünüzü varsayalım. Buradan da bir 10 dakika yürüdükten sonra müzeye varabilirsiniz. Müze  içerisinde çok önemli heykeller ve arkeolojik buluntular mevcuttur. Ancak en önemlisi , Gizli Oda isimli , içerisinde Pompei ve Herkulaneum isimli Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla tarihe karışan bu iki bölgede bulunan erotik heykellerdir.


          14-) San Gennaro Yer Altı(Catacombs Of San Gennaro) :


                                 Napoli’de bir şehir de yerin altında var gibi duruyor.  San Gennaro da yer altı geçidinin bulunduğu bir yer. Napoli Ulusal Arkeoloji Müzesi’nden yürüme yarım saatlik mesafede bulunuyor. Giriş ücreti ise 11 euro.


            Not : Roma’daki  Sant’Angelo Kalesi’ni ziyaret etmişseniz Napoli’deki kaleleri de gezmek şart değildir.

 

                                                           ALIŞ – VERİŞ



          Napoli öyle çok da pahalı bir şehir değil ancak yine de İtalya’da. Burada hediyelik için San Gregorio Armeno Sokağı ya da her İtalyan şehrinde olduğu gibi klasik bir galeri olan Umberto 1 Galerisi’ni ziyaret edebilirsiniz.

 

                                                         YEME – İÇME



          Yine diğer İtalyan şehirlerine oranla Napoli’de sokak lezzetleri yaygındır. Bunun dışında Napoli , pizzanın anavatanı olarak bilinir. Bu yüzden özellikle pizza restoranları hem kalite olarak iyi hem de fiyat olarak oldukça uygundur.

 

                  1-) L’Antica Pizzeria Da Michele :



                             Anlaşılan o ki Napoli’nin en eski pizzacılarından ve en ünlü olanı. Çoğunlukla önünde uzun kuyruklar oluyor. Dilerseniz restoranda oturabilir ya da alıp dışarıda yiyebilirsiniz. Alıp giderseniz fiyat farkı da var ve ayrıca oturmak için sıra beklemenize de gerek yok. Sadece 4 çeşit pizzanın yapıldığı ve fevkalade bir sirkülasyonun olduğu bu restoranda Margherita Pizza sadece 5 euro , eğer restoranda yemek isterseniz 6,5 euro.


              2-) Gino E Toto Sorbillo :



                           Napoli’nin 2. En meşhur pizzacısı diyebiliriz. Konsept ve fiyatlar diğer mekanla aşağı yukarı aynı. Burası daha geniş olduğu için daha çabuk oturma sırası gelebiliyor. Pizza çeşidi de daha fazla. Mekanın hemen 2 dükkan yanında benzer isimle 2 farklı pizzacı var , isme dikkat etmeli ve yanlış olana gitmemeli.


             3-) Bellini Meydanı :




                          Bir şeyler içmek için en uygun yerlerden biri Bellini Meydanı. Meydanın etrafı barlarla dolu ve genellikle İtalyanlar ve turistler bu meydandaki barlarda bir şeyler içmeyi tercih ediyor.


            4-) Chiaia Semti :




                         Chiaia , daha çok yerellerin takıldığı , dar sokaklarında öğrencilerin sokakta partileri yaptığı bir semt.

 

                                                              POMPEİ





     Napoli Merkez Tren İstasyonu’ndan her yarım saatte bir kalkan trenler ile 3,30 euro’ya aşağı yukarı 45-50 dk içerisinde Pompei Tren İstasyonu’na ulaşabilirsiniz. Tren istasyonundan 15 dk’lık bir yürüyüşün ardından Pompei Antik Kenti’nin girişine ulaşabilirsiniz. Antik kenti tümüyle dolaşmanız yarım gün sürecektir. Giriş ücreti 22 euro.  Diğer yandan antik kente giderken yol üzerinde bulunan Santuario Della Beata Vergine Maria Del Santo Rosaro Di Pompei isimli kiliseyi de ziyaret edebilirsiniz.

 

                                                           CASERTA





     Yine Napoli Merkez Tren İstasyonu’ndan 4 euro karşılığında yaklaşık 45 dk’lık bir yolculuktan sonra Caserta Tren istasyonu’na ulaşabilirsiniz. Daha sonra 10 dk’lık bir yürüyüşten sonra Caserta Sarayı’nın girişine ulaşabilirsiniz. Bilet ücreti 15 euro’dur. Bahçe kısmını gezmek saatlerinizi alacaktır. Dilerseniz bisiklet ya da araç da kiralayabilirsiniz.

 

                   Napoli , İtalya’daki diğer şehirlerden sonra çok tuhaf , oldukça ilgi çekici bir yer. Diğer şehirler oldukça elit ve sakinken Napoli Hindistan’ı andırıyor. Her yerden önünüze çıkan mobiletler , çöp araçlarının çıkardığı fevkalade gürültü , trafikteki korna sesleri , şehirdeki pis koku… Hayatımda böyle pis kokan bir şehir görmedim. Tarihi bölgeye yakın bir yerde konaklarsanız eğer , camınızı açtığınızda koku direk suratınıza vuracaktır. Bunun yanında insanlar gece yarıları dahi dışarıda. Şehirde çok iyi bir canlılık ve enerji var. Temmuz sonunda gecenin bir yarısı sıcak yüzünden sokakta durmakta zorlanabilirsiniz. Bugüne kadar maruz kaldığım en sıcak hava. Tüm bu özellikleri ile Napoli insanı adeta dumura uğratıyor ve muhakkak görülmesi gereken bir yer haline getiriyor.

 

                                                

                                             

                                  

                                                 

                                      

 

753 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page