top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

MUĞLA - AYDIN

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2023


Daha önce Türkiye’nin en iyi rotası olan Antalya’yı baştan sonra gezmiştik. Şimdi de bana göre en güzel ikinci rota olan Muğla ve Aydın illerinin ilçelerine gidelim.


Ne Zaman Gidilir :


Muğla ve Aydın’ı yaz turizmi için tercih ediyoruz. Aşağı yukarı haziran ayından ekim ayına kadar ziyaret edilmesi uygundur.

Ulaşım :

Dalaman ve Milas’ta havaalanları mevcut. Fakat biz İstanbul’dan aşağı yukarı 9 saatlik bir yolculuğun ardından Fethiye’ye varıyoruz. Muğla’nın her yerini gezebilmek için araçla gitmek veya araç kiralamak şarttır.

Konaklama :

Muğla’da konaklama için genelde villalar ya da butik oteller mevcuttur. Sırasıyla Muğla’nın bütün ilçelerini gezerken küçük şirin butik otellerde keyifle konaklayabilirsiniz.


Yapılacaklar :


İstanbul’dan gece yola çıkıp sabah Fethiye’ye varıyoruz.


1-) Fethiye :



Fethiye Muğla’nın en güneyinde yer alan ilçesi. Direk olarak Fethiye’ye varıyoruz.

a-) Kelebekler Vadisi :



KelebeklerVadisi’ne yukarıdan bir bakış atmak için Ölüdeniz’den 15 dk’lık bir sürüşün ardından ulaşabilirsiniz. Karayolu ile ulaşım olmadığından vadiye ulaşmak için Ölüdeniz ya da Fethiye Merkez’den tekne ile turlara katılabilirsiniz.


b-) Ölüdeniz Plajı :



ÖlüdenizPlajı’na Kelebekler Vadisi’nden dönüşte uğrayabilirsiniz. Kesinlikle Türkiye’deki en iyi plaj. Deniz isminden de anlaşılacağı gibi çok sakin. Yüzmek için en ideal yer.

c-) Yamaç Paraşütü :



Hazır Ölüdeniz’e gelmişken dünyanın en iyi yamaç paraşütü alanlarından biri olan Babadağ’a çıkmadan olmaz. Özel turlara ile yamaç paraşütünü bence mutlaka denemelisiniz.


d-) Kayaköy :



Kayaköy adı üstünde kaya evlerden oluşan bir köy. Evlerin çoğu şuanda harabe şeklinde. Fakat halen görmeye değer , kullanımda olan yapılar da mevcut ve özellikle de kahvaltıcıları ve çöp şişçileri meşhurdur. Ölüdeniz Plajı’ndan araç ile 15 dk içerisinde ulaşabilirsiniz.


e-) Sakılıkent Kanyonu :



SaklıkentKanyonu’na Fethiye merkezden geçerek 1 saatlik bir araç yolculuğunun ardından ulaşabilirsiniz. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan kanyonun çok küçük bir kısmında yürüyüş yapabilir , buz gibi suyun keyfini çıkarabilirsiniz. Yahut kanyonun girişinde Karaçay üzerine kurulu kafelerde çay keyfi yapabilirsiniz.


f-) Fethiye :


Fethiye merkezde dilerseniz tarihi çarşıda dolaşabilirsiniz. Bunun yanında kral mezarlarına da bir göz atabilirsiniz.


g-) Çalış Plajı :


Fethiye merkezde bulunan Çalış Plajı , her ne kadar Ölüdeniz Plajı kadar olmasa da , vakit geçirebileceğiniz bir plaj.


h-) Tekne Turları :


FethiyeMarina’dan sabah 10:00 gibi hareket eden tekne turlarına katılabilirsiniz. Fethiye’nin en güzel koy ve adalarında yüzebilir ve muhteşem manzarının tadını çıkarabilirsiniz. Fethiye tekne turları , Antalya Kaleüçağız’daki tekne turları ile birlikte Türkiye’deki en iyi 2 tekne turlarıdır.


2-) Ortaca :


a-) Dalyan :



Fethiye’den 1 saatlik bir yolculuğun ardından Dalyan’a ulaşabilirsiniz.


b-) İztuzu Plajı :



Dalyan merkezden gidiş-dönüş küçük tekneler ile Dalyan Nehri üzerinde güzel bir yolculuktan sonra İztuzu Plajı’na ulaşabilirsiniz. İztuzu Plajı çok geniş ve uzun bir plaj olmakla birlikte oldukça da rüzgarlıdır. Plaj ile nehrin birleştiği yer Caretta Caretta’ların yaşam alanı olduğundan , tekne turu esnasında Caretta Caretta’ları da görme şansına erişebilirsiniz.


c-) Kaunos Antik Kenti :


Halihazırda tekne turu esnasında Kaunos Kral Mezarları’nı zaten göreceksiniz. Yine de zamanınız çok olursa Kaunos Antik Kenti'ni dolaşmayı da tercih edebilirsiniz.

3-) Marmaris :



Dalyan’dan aşağı yukarı 1 saat 15 dk’lık yolculuğun ardından Marmaris’e ulaşıyoruz. Marmaris’te kesinlikle gidilmesi gereken yerler özetler Marmaris Plajı , İçmeler Plajı , Marmaris Marina’da yürüyüş ve Marmaris Kalesi ve geceleri 39. Sokak’taki gece kulüplerini ziyaret etmek olabilir.


4-) Datça :


Marmaris’ten yaklaşık 1buçuk saatlik yolculuğun ardından Datça’ya ulaşabilirsiniz. Datça yol üzerinde bulunmadığından çok tercih edilen bir yer değil. Böylece diğer ilçelere göre çok daha sakin. İnsanlardan uzaklaşmak isteyenler için çok ideal. Datça’da bulunan Kargı , Hayıtbükü ve Palamutbükü plajları ziyaret edilebilir.


5-) Bodrum :



Marmaris’ten 2 buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Bodrum’a ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde de Akyaka’daki muhteşem manzaranın da tadını çıkarabilirsiniz. Datça’yı ziyaret etmişseniz de , Datça’dan feribot ile 1 saat 15 dk’lık yolculuğun ardından Bodrum’a ulaşabilirsiniz.


a-) Bodrum Kalesi :


İçerisinde Sualtı Arkeoloji Müzesi’ni de barındıran Bodrum Kalesi muhakkak görülmelidir.


b-) Bölgeler :


Bodrum merkezinin dışında plajları ve koylarıyla ünlü ziyaret edilebilecek yerler ise şöyle ; Gümbet , Bitez , Akyarlar , Turgutreis , Gümüşlük ve Yalıkavak. Özellikle gece hayatı için tercih edilecek yer ise kesinlikle Gümbet.

Not : Dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Halikarnas Mozolesi’nin kalıntıları da Bodrum merkezde bulunur.


6-) Didim :



a-) Apollon Tapınağı :



Daha önce Side’deki Apollon Tapınağı’nı ziyaret etmiştik. Didim merkezinde Didyma Antik Kenti içerisinde bulunan bu Apollon Tapınağı da mutlaka ziyaret edilmeli.


b-) Altınkum Plajı :


Didim’in hemen merkezinde yer alan Altınkum Plajı oldukça geniş ve uzun bir plajdır ve oldukça da popülerdir.


7-) Kuşadası :


Son durağımız Kuşadası oluyor. Didim’den yaklaşık 1 saat 15 dk’lık bir yolculuğun ardından Kuşadası’na ulaşabilirsiniz.


a-) Kadınlar Denizi Plajı :


Kuşadası’nın asıl plajı yani en popüler plajı Kadınlar Denizi Plajı’dır. Haftasonu oldukça kalabalık olacaktır.


b-) Güvercinada :


Kuşadası Kalesi olarak bilinen kaleye marina üzerinden yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Kuşadası’nda bulunan Çarşı , Dilek Milli Parkı ve Adaland Aqupark da diğer görülebilecek yerler arasında bulunur.


Böylece Muğla ve Aydın’ın kıyı şeritlerini tamamlamış oluyoruz. Bu bölgede yeme içme için özel bir tavsiyemiz yok.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Opmerkingen


bottom of page