top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

MİLANO

Evet arkadaşlar 2. İtalya seferimize Milano’dan başlıyoruz.


Ne Zaman Gidilir :



Milano’ya da tabii ki bahar ya da sonbaharda gitmek hava şartları açısından daha iyi olur. Fakat ben yine temmuz ayında sıcak bir dönemde gitmek zorunda kaldım. Bunun yanında 19-25 Eylül’de moda haftasında giderseniz daha ilgi çekici olabilir fakat konaklamanın çok daha pahalı olacağını da hesaplamak gerekir.


Vize Uygulaması :



İtalya , Schengen bölgesinde olduğu için mecburen Schengen Vizesi’ne başvuruyoruz. Fakat 2 ay öncesinden başvurduğum vize maalesef uçuş günümden bir sonraki gün çıkıyor. Yani uçağımızı iptal edip ertesi gün tekrar bilet alıyoruz. Gerçekten büyük bir rezillik. Ayrıca maddi olarak da oldukça kaybımız oluyor.


Ulaşım :



Milano’da Milano Bergamo Havalimanı yani resmi adıyla Il Caravaggio Havalimanı(BGY) , Milano Malpensa Havalimanı(MXP) ve Milano Linate Havalimanı(LIN) olmak üzere 3 havalimanı bulunur. Esasında bunlardan sadece Linate Havalimanı Milano’da bulunur , Malpensa Havalimanı Varese sınırları içerisinde ve Il Caravaggio Havalimanı da Bergamo sınırları içerisinde bulunur. Fakat Milano’ya ulaşım için en sık kullanılan havalimanı Il Caravaggio’dur. Ben de İstanbul Sabiha Gokçen Havalimanı(SAW)’dan Il Caravaggio Havalimanı’na uçuşumu gerçekleştirdim. Havalimanından şehir merkezine , yani Milano Merkez Tren Garı’na 12 euro karşılığında shuttle ile aşağı yukarı 45 dk’da ulaşabilirsiniz. Bileti ise havalimanındaki ofisten temin edebilirsiniz. Milano Merkez Tren İstasyonu’ndan ise Duomo Meydanı’na 40 dk yürüme ya da metro ile ulaşabilirsiniz. Ben 3 günlük ulaşım kartı almıştım. 3 günlük ulaşım kartı 13 euro. ( temmuz 2023 ). Bunun yanında zaten tramwaylar ücretsiz diyebilirim. Duraklarda turnike yok , tramway içerisinde de kimse ödeme yapmıyor. Herhangi bir kontrol mekanizması da görünmüyor. Fakat zaten 3 günlük kartınız olduğunda bunu pek düşünmüyorsunuz.


Not :


Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus var. Almış olduğunuz 3 günlük ulaşım kartı 72 saat geçerli değil. Kartı almış olduğunuz gün , saat gözetmeksizin 1 gün olarak sayılıyor. Yani 4. Gün bileti almış olduğunuz saate kadar geçerli olmuyor. Maalesef bugüne kadar sadece Milano’da karşılaştım.


Konaklama :


Milano’da konaklamak için otel ya da dairelere rezervasyon yapabilirsiniz. Maalesef çoğu otele direk rezervasyonsuz ulaşmanız mümkün değil. Bunun için mutlaka öncelikle online kanallardan rezervasyonunuzu yapmanızı tavsiye ederim. Fiyat olarak ise Milano gerçekten pahalı bir yer. 3 kişilik bir oda için gecelik 130 eurodan aşağı pek mümkün görünmüyor. Hatta moda haftasında giderseniz ya da haftasonu giderseniz 200 eurodan aşağı da pek mümkün değil gibi.


Milano’da görülmesi Gerekenler :


Normal şartlarda her zaman yapılacaklar listesini oluştururken belli bir bölgeden başlarım. Fakat Milano’da ulaşım tramway ile çok kolay olduğundan , bu sefer görülecek yerleri yakınlık ve mesafeye göre değil aynı zamanda önem sırasına göre yapmaya çalışacağım.


1-) Duomo Meydanı :




Duomo Meydanı Milano’nun en ünlü meydanıdır. Aslında Floransa ya da başka birçok şehirde en merkezi bölgeler duomo meydanlarıdır.


2-) Duomo Di Milano :




Muhteşem bir yapı. Avrupa’nın en büyük 4. Katedrali. Mimari olarak İtalya’da gördüğümüz diğer katedrallerden çok daha farklı. Gerçi Roma , Floransa , Siena ve Milano’daki katedrallerin hepsinin kendine has bir mimarisi var. Her yerinden heykel fışkıran bu yapıda toplamda 4235 adet heykel bulunur. En tepesindeki Madonnina Heykeli ise som altın. Ayrıca katedralin içerisinde Marco D’Agrate’nin eseri olan Aziz Bartholomew Heykeli muhakkak görülmeli. Katedrale giriş için bileti katedralin yanındaki bilet ofisinden alabilirsiniz. 8 euro olan bilet ile aynı zamanda yine meydanda bulunan Duomo Müzesi’ni ve içeride sadece müze içerisinden girişi bulunan San Gottardo Kilisesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Duomo Katedrali’nin üzerine çıkmak isterseniz farklı bir bilet alabilirsiniz.


3-) Vittoria Emanuele 2 Galerisi :



Yine Duomo Meydanı’nda bulunan galeri , aslında bir çarşı ya da alıveriş merkezi , ünlü İtalyan markaların bulunduğu çok klas bir yapı.


4-) Son Akşam Yemeği Müzesi :



Adından da anlaşılacağı gibi , Leonardo Da Vinci’nin meşhur Son Akşam Yemeği isimli tablosunun bulunduğu müzecik diyelim. Müze giriş ücreti 16 euro olmakla birlikte biletlerin online olarak alınması iyi olur aksi halde giriş sağlayamayabilirsiniz. Şuradan online olarak satın alabilirsiniz ; https://cenacolovinciano.org/en/info/#biglietti . Bu eserin bir kopyası da Vatikan Müzeleri’nde bulunmaktadır.


5-) Santa Maria Delle Grazie Bazilikası :



Son Akşam Yemeği Müzesi’ne gitmişseniz hemen yanında bulunan bu bazilikayı da ücretsiz ziyaret edebilirsiniz. Bazı kaynaklarda Son Akşam Yemeği tablosunun bu bazilikada yer aldığı görünse de aslında girişler farklı , o yüzden karıştırmamak gerekir.


6-) Leonardo Da Vinci Bilim ve Teknoloji Müzesi :


Santa Maria Delle Grazie Bazilikası’ndan 5 dk yürüme mesafesinde bulunan bu müzeyi de 10 euro kaşılığında ziyaret edebilirsiniz.


7-) San’t Ambrogio Bazilikası :




Teknoloji müzesinden 5 dk yürüme mesafesindeki bu bazilikayı da ücretsiz dolaşabilirsiniz. Hatta buraya kadar gelmişken hemen yanda bulunan ZaferAnıtı’n da ücretsiz dolaşabilirsiniz.

8-) Chiesa Di San Maurizio al Monastero Maggiore :




Yine bir 8-10 dk’lık bir yürüyüşün ardından kiliseye ulaşabilirsiniz. Gerçekten çok güzel bir kilise olup ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.


9-) Sforzesco Şatosu :



Aynı zamanda kale ya da hisar olarak da adlandırabileceğimiz bu yeri de mutlaka görmelisiniz. Şatonun büyük bir bölümünü ücretsiz ziyaret edebilir ya da 5 euro karşılığında müze bölümünü de gezebilirsiniz. Diğer yandan şatonun bahçe bölümü yani Sempione Parkı’nı da ücretsiz dolaşabilirsiniz. Parkın sonuna kadar giderseniz Barış Takı ya da diğer ismiyle Arco Della Pace’i de görebilirsiniz.


10-) Brera Sanat Galerisi :



Yine merkezde güzel bir konumda yürüme mesafesinde bulunan Brera Sanat Galerisi de ziyaret edilebilir. Bu galeride Bellini , Caravaggio , Picasso gibi isimlerin çalışmalarını görebilirsiniz. Ancak Floransa’da Uffizi Galerisi , St. Petersburg’da Hermitage gibi müzeleri gezdikten sonra tabi biraz daha düşük profilli kalıyor. Giriş ücreti 16 euro olmakla birlikte ben bileti girişte almıştım. Online almak isteyenler şuradan ulaşabilir tabii ; https://pinacotecabrera.org/en/visit/tickets/


11-) Anıtsal Mezarlık :




Ünlü kişilerin ve ailelerin mezarlarının bulunduğu sanatsal bir mezarlık. Kesinlikle görülmeye değer. Duomo’dan M1 metrosu ile 3 durak sonra Cadorna’ya , oradan S3 ile Domodossola’ya 1 durak , oradan da M5 ile 3 durakta Monumentale Durağı’na ulaşıp mezarlığa ulaşabilirsiniz.


12-) Gae Aulenti Meydanı :



Anıtsal Mezarlık’tan yine M5 metrosu ile sadece 1 durak sonra Garibaldi Tren İstasyonu’na ulaşabilir ve ön tarında yer alan Gae AulentiMeydanı’na ulaşabilirsiniz. Burası yüksek katlı alışveriş merkezlerinin arasında bulunan küçük bir meydan. Yani bizdeki Levent gibi. Ayrıca meydanın hemen yanında bulunan , peyzajı ile ünlü bir binaya ev sahipliği yapan BAM Parkı’nı da ziyaret edebilirsiniz.


13-) Giuseppe Meazza Stadyumu :



Hem Inter hem de Milan takımlarına ev sahipliği yapan Giseuppe Meazza , diğer adıyla da San Siro da ziyaret edilebilecek yerler arasında bulunuyor. Tabii ki güzel bir maça denk gelip stadyumda maç izlemek çok iyi olur , bu mümkün olmazsa dilerseniz stadyumun içini ve müzeyi 30 euro karşılığında gezebilirsiniz ; https://www.sansirostadium.com/en/museum-tour/tour ya da benim gibi sadece stadı dışarıdan görebilirsiniz. Ulaşım için Duomo’dan M1 ile Rho Fiera istikametine binerseniz , Lotto Durağı’nda aktarma yapıp M5 ile son durak olan San Siro Durağı’na ulaşabilirsiniz.


Not : Bu yerlerin dışında görülmesi gereken bazı yerleri kısaca not düşelim ; Merkez Tren İstasyonu , mutlaka görülmeli , zaten tren ile seyahat edeceksiniz buraya da uğrarsınız. La Scala Tiyatrosu , şansınız yaver giderse burada bir performans izleyebilirsiniz , ya da 12 euro karşılığı tiyatroyu gezebilirsiniz. Brera Bölgesi kesinlikle dolaşılmalı fakat bunu zaten yeme içme bölümünde anlatacağız , Navigli de aynı şekilde. Bunların yanında Brera Sanat Galerisi’nin yan sokağındaki Diriliş Müzesi de ücretsiz gezebileceğiniz bir müze.






ALIŞVERİŞ

Milano moda başkenti olarak anılır. Özellikle ünlü italyan markaların çoğu Milano menşeilidir. Fakat Milano İtalya’nın en elit ve en pahalı şehridir. Alışveriş açısından çok da tavsiye edebileceğim bir şehir değil. Fakat alışveriş yapmak isterseniz tabii ki ilk adres en ünlü mekanları olan Vittorio Emanuele 2Galerisi’dir.


YEME-İÇME


Milano tüm zengin şehirler gibi yeme içme açısından sınıfta kalıyor. Fakat her ne kadar pahalı bir şehir olsa da sonuçta İtalya’da bulunduğu için aç kalma durumunuz yok. Neredeyse her sokakta bulunan Carrefour Marketler de pahalı sayılmaz. Fakat 2022 yazı ile karşılaştırdığımızda yüksek enflasyon göze çarpıyor. Özellikle de raftaki ürünler ile dolaptaki soğuk ürünler arasında oldukça fiyat farkı mevcut. Geçtiğimiz sene 40-50 Cent bandında seyreden Birra Moretti de bu yıl 2023 yazında 1,5 euro olmuş. İtalya’nın her yerinde bulabileceğiniz 2 Lt’lik Santa Anna isimli su ise 60 cent civarı. Hayatımda içtiğim en kaliteli su olup mutlaka denenmelisiniz. Bunun yanında diğer market ürünlerini çok da beğenmedim fakat Carrefour’un kendi üretmiş olduğu patates cipsi oldukça uygun ve güzel. Bu bölgeye has peynir ise Gorgonzola isimli peynirdir. Bunun dışında ;


1-) Luini :



Her ne kadar benim pek de ilgimi çekmese de , Duomo’nun yan sokağında bulunun bu fırın , hamur işleriyle oldukça ünlüdür. Bir ziyaret etmekte fayda var.


2-) Brera Bölgesi :



Brera Bölgesi de Duomo’dan çok uzakta olmayan , şirin küçük sokakları ve restoranları ile ünlü bir bölge. Özellikle akşam yemeği için hava şartları ve ortam oldukça güzel.


3-) I Navigli :


Navigli Bölgesi her zaman ziyaret edilebilecek bir bölge fakat esas akşamları güzel. Küçük trappizino ve dondurma dükkanları yanında barları ile ünlüdür. Buradaki barlarda spiritz denilen İtalyan kokteyllerinden deneyebilir , kanal manzarasının keyfini çıkarabilir ve kalabalığa katılabilirsiniz.


4-) Merkez Tren İstasyonu :





Evet , yeme içme için tekrar ele aldığımız bir diğer bölge de burası. Tren istasyonunun içerisinde bulunan büyük bir bölüm , hamur işleri , makarna , pizza , deniz ürünleri , et , ne ararsanız burada bulabilirsiniz.


Milano , İtalyan’ın en elit şehri olarak bilinir , bütün cadde ve sokakları güzeldir , bütün binaların mimarisi güzeldir. Yani kısacası her yeri gezilebilir. Toplamda 3 gün yeterli olacaktır. Tramway ve metro ile her yere ulaşılabilir. İlginç şekilde tramway ve otobüsler aynı durakları kullanır. Maalesef şehirde 1 gece sivrisinek sorunu yaşadık. Sokaklar tümüyle sivrisinekler tarafından işgal edilmişti , hatta tramwayın içi dahi sinek doluydu. Maalesef böyle bir şeye denk gelirseniz biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz.


388 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page