top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

İZMİR


Türkiye’nin en büyük şehirlerinde biri İzmir’dir. Şehir merkezinden ziyade özellikle bazı ilçeleri kesinlikle görülmeye değerdir.


Ne Zaman Gidilir :


İzmir bir Ege şehri olduğu için denize girme seçeneğine de sahip olmak için sıcak yaz aylarında ziyaret etmek daha uygun olur.


Ulaşım :


İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na birçok yerden direk uçuş mevcuttur. Sonrasında ise metro ile merkeze ulaşım sağlayabilirsiniz. Araçla seyahat etmek isterseniz İstanbul’dan trafiğe göre 5-6 saat arası sürebilir. İzmir’i hakkıyla gezmek için araç kullanmak gerekir. Bunun dışında tıpkı Antalya ve Muğla’da olduğu gibi en kuzeyinden ya da en güneyinden seyahate başlayabilirsiniz.


Konaklama :


İzmir’de her şey dahil oteller yaygın değildir. Seyahat süresince ilçe merkezlerinde bulunan otellerde konaklayabilirsiniz.


Yapılacaklar :


Seyahate İzmir’in en güneyinde bulunan Selçuk İlçesi’nden başladığımızı varsayalım.


1-) Selçuk :


Selçuk’a aslında İzmir Merkez’den İzban yani metro ile de ulaşım mümkündür. Kuşadası’na ise yarım saatlik yolculuğun ardından ulaşılabilir. Bunun yanında Pamukkale – Selçuk turları da oldukça yaygındır. Öncelikle Selçuk Merkez’de yürüme mesafesinde ziyaret edilebilecek yerlerden başlayalım.


a-) Bizans Su Kemeri :


Şehrin tam ortasından geçen Bizans Su Kemeri’nin kalıntılarını muhtemelen istemeseniz de göreceksiniz.


b-) Aziz Yohannes Bazilikası :


12 havariden biri olan Aziz Yohannes’in mezarının da bulunduğu bazilikanın artık yıkıntıları mevcut olsa da görülmeye kesinlikle değer.

c-) İsa Bey Camii :


Aydınoğulları Beyliği döneminde inşa edilmiş olan cami , Aziz Yohannes Bazilikası’ndan yürüme 4-5 dk mesafede bulunuyor.


d-) Ayasuluk Kalesi :


Antik bir yerleşim yeri olan Ayasuluk Tepesi’nde bulunan Ayasuluk Kalesi , İsa Bey Camii’nden yürüme 10 dk mesafededir.


e-) Efes Arkeoloji Müzesi :



Yine Selçuk merkezde bulunan Efes Arkeoloji Müzesi kaleden 10 dk yürüme mesafesindedir. Efes Antik Kenti ile karıştırılmamalıdır ancak müze içerisinde Efes Antik Kenti ve Artemis Tapınağı’ndaki buluntular mevcuttur. En önemlisi ise Artemis Heykeli’dir.


f-) Artemis Tapınağı :


Artemis Tapınağı Dünya’nın 7 Harikası’ndan biri olarak kabul edilir. Fakat günümüze sadece bir iki parça kalıntı ulaşabilirmiştir. Efes Arkeoloji Müzesi’nden yürüyerek 10 dk’da ulaşabilirsiniz.


g-) Meryem Ana Evi :


Artemis Tapınağı’ndan aşağı yukarı 10 km mesafede bulunan Meryem Ana Evi’ne araçla 20 dk’da ulaşabilirsiniz. Esasında bilimsel olarak bir kanıt olmamasına rağmen Hristiyan Dünyası tarafından ev Meryem Ana’nın evi olarak kabul edilir.


h-) Yedi Uyurlar Mağarası :


Yine kesin bilimsel veri olmamakla birlikte Yedi Uyurlar’ın konakladığı varsayılan mağaradır. Efes Antik Kenti yolu üzerindedir ve Meryem Ana Evi’nden araç ile 15 dk’da ulaşılabilir.


I -) Efes Antik Kenti :



Geldik en önemli kısma. Efes Antik Kenti’nin var olan en iyi antik kent olduğunu düşünüyorum. Özellikle Celcus Kütüphanesi yapısı tamamen olmasa da ayakta durabiliyor. Selçuk’ta görülmesi gereken en önemli yer kesinlikle Efes Antik Kenti’dir.


İ -) Şirince Köyü :



Şirince Köyü , Efes Antik Kenti’nden aşağı yukarı 10 km mesafededir ve araçla 25-30 dk’da ulaşılabilir. Safranbolu tarzı mimarisi ve meşhur şaraplarıyla ünlü Şirince Köyü ayrıca Maya Takvimi’ne göre 2012 yılında kopması beklenen kıyamette güvenli bölge olarak ün yapmıştır.


2-) Çeşme :


İzmir’e en yakın yazlık tatil bölgesi Çeşme’dir..


a-) Çeşme Kalesi :


Hemen hemen tüm kıyı tatil bölgelerimizde olduğu gibi Çeşme merkezinde de görülebilecek bir güzel bir kale mevcuttur.


b-) Ilıca Halk Plajı :


Çeşme’de bildiğimiz en güzel plaj Ilıca Halk Plajı’dır. Bunun dışında tabii ki yüksek bir miktar ödeyerek sakin ve güzel diğer plajlara giriş sağlayabilirsiniz.


c-) Alaçatı :


Çeşme’de mutlaka görülmesi gidilmesi gereken diğer bir yer de şirin sokakları ve kendine has mimarisi ile Alaçatı’dır. Çeşme merkezden araç ile aşağı yukarı 20 dk , Ilıca Halk Plajı’ndan ise 10 dk mesafededir.


3-) İzmir(Konak-Karşıyaka) :



Alaçatı’dan 1,5 saatlik yolculuğun ardından İzmir merkeze ulaşabilirsiniz. İzmir’in merkez ilçeleri 8 adettir fakat bunlardan asıl olan Konak belki Karşıyaka da ziyaret edilebilir. Konak’ta görülecek yerleri tek bir başlık altında ele alırsak ; Saat Kulesi , Agora Açık Hava Müzesi , Kemeraltı Çarşısı , Kordon , Kıbrıs Şehitleri Caddesi… Dilerseniz Konak’tan Karşıyaka’ya vapur ile geçebilirsiniz.


4-) Foça :



Yine 1,5 saatlik bir yolculuğun ardından Foça sahiline ulaşabilirsiniz. Foça sahili ve eski evleri görülmeye değer.


5-) Bergama :


İzmir’deki son durağımız Foça’dan aşağı yukarı 1,5 saatlik yolculuğun ardından Bergama oluyor.


a-) Bergama Akropolü :



Atina’daki akropolün bir benzeri de Bergama’da mevcuttur. Bir tepe üzerine kurulmuş şehir. Akropol’e araçla ya da teleferik ile ulaşmak mümkündür. Maalesef Bergama Antik Kenti’nde bulunan çok önemli yapılar Almanya’ya götürülmüş ve Berlin’deki Bergama Müzesi’nde sergilenmektedir.


b-) Kızıl Avlu Bazilikası :



Tepeden tekrar aşağıya şehir merkezine indiğimizde Roma döneminden kalma en büyük yapılardan biri olan ve Mısır tanrıları için inşa edilmiş olan Kızıl Avlu’yu ziyaret edebilirsiniz.


c-) Asklepion :


Araç ile Kızıl Avlu’dan 10 dk mesafede bulunan Askplepion , dünyanın ilk tıp merkezi olarak bilinir.


d-) Bergama Müzesi :


Bergama Antik Kenti’nde bulunan birçok eseri şehrin ana caddesi üzerinde bulunan müzede bulabilirsiniz.


YEME – İÇME





İzmir maalesef bu konuda sınıfta kalıyor. Burada belirli restoranlar tavsiye etmek yerine sizlere genel bir önermede bulunabilirim. İzmir merkezinde midye dolma ve kokoreç çok meşhurdur. Hatta İstanbul’da dahi sade ve kesilmemiş ya da büyük parçalar halinde doğranmış olan kokoreçe İzmir usulü deriz. Bunun dışında bomba tatlısı , gevrek dedikleri simit , bir tür börek olan boyoz da İzmir’in meşhur yiyecekleri arasındadır. İzmir Kumrusu dedikleri aslında her yerde bulabileceğiniz sandviç çeşidini de deneyebilirsiniz.



6 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page