top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

İSTANBUL

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

İstanbul Türkiye’nin kuzey batısında yer alır ve Türkiye’nin en kalabalık şehridir. Bizans ve Osmanlı’da başkent olan İstanbul dünyada en çok ziyaret edilen 8. Şehirdir. Doğu ve Batı’nın kesiştiği bir noktada olan İstanbul , içerisinde her iki kültürden de izler barındırır.

Ne Zaman Gidilir :



İstanbul yılın 365 günü ziyaret edilebilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk bir dönemi yok denecek kadar azdır. Yalnız nisan – mayıs ve eylül – ekim ayları sıcak veya soğuk olmadığından daha çok tercih edilir.

Gidilecek Yerler :


İstanbul’da görülmesi gereken yerler saymakla bitmeyecek kadar olsa da biz yine de saymaya çalışalım. Kolaylık olması açısından bölge bölge ele almak istiyorum. Yani aynı bölge içerisinde birbirine yakın olan yerleri açıklayarak , daha kolay bir plan yapılmasına yardımcı olmak isterim.


1-) Sultanahmet Bölgesi :


Sultanahmet bölgesi en önemli yapıların bulunduğu , asıl İstanbul’dur. Bu yüzden ziyaretlerimize direkt olarak buradan başlamamız gerekiyor.


a-) Ayasofya Camii :



Ayasofya İstanbul’daki en önemli ve aynı şekilde en çok ziyaret edilen yapıdır. 532-537 yılları arasında inşa edilmiş olup , şahsi fikrime göre kendisinden bin yıl sonra yapılan Sultanahmet Camii , Süleymaniye Camii ve Selimiye Camii gibi önemli yapılardan çok çok daha güzeldir. 2020 yılında tekrar müze statüsünden çıkarılıp camii statüsünü almıştır. Dolayısıyla girişler ücretsizdir.


b-) Sultanahmet Camii :



Sultanahmet Camii Ayasofya’nın karşısına inşa edilmiş. Zannımca bir nevi meydan okuma olup , Ayasofya ile rekabet içerisindedir. Sultanahmet Camii’ni asıl önemli kılan , 20 binden fazla çini ile bezenmiş olmasıdır. Bu yüzden Blue Mosque(Mavi Camii) olarak bilinir. Sultanahmet Camii’nin diğer bir özelliği ülkemizdeki ilk 6 minareli camii olmasıdır. İlk etapta 1. Ahmet 6 minare yüzünden kibirlilikle ve küstahlıkla suçlanmıştır. Bunun sebebi Mescid-i Haram'ın da 6 minaresinin bulunması ve ulemaya göre diğer herhangi bir caminin eşit miktarda minareye sahip olmasının bir küstahlık olduğunu düşünmesidir. 1. Ahmet mescid-i Haram'a bir minare daha ekleyerek sorunu çözmüştür. Böylelikle Sultanahmet’te 6 , Mescid-i Haram'da 7 minare olmuştur.


c-) Topkapı Sarayı :



Topkapı Sarayı , Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra 1478 yılında inşa edilmiş ve Dolmabahçe Sarayı’nın inşasına kadar devletin yönetim merkezi olmuştur. Müze olarak kullanılan yapı hemen Ayasofya’nın arkasında yer alır. İçerisinde birçok farklı bölüm vardır. Mutfak bölümü , kutsal emanetler bölümü , harem bölümü , Aya İrini Kilisesi Topkapı Sarayı’nın bünyesindedir. Müze Salı günleri ziyarete kapalıdır. Topkapı Sarayı Müzesi için güncel ziyaret bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz ; https://www.millisaraylar.gov.tr/ziyaret-bilgileri

d-) Sultanahmet Meydanı :



Bizans döneminde Hipodrom , daha sonraları Osmanlı döneminde At Meydanı olarak bilinir. Meydan içerisinde Dikilitaş , Örme Dikilitaş , Yılanlı Sütun ve Alman Çeşmesi’ni barındırır.


e-) Türk İslam Eserleri Müzesi :



Sultanahmet Meydanı’nda bulunan müze İbrahim Paşa Sarayı’ndan müzeye çevrilmiştir. Bina içerisinde Hipodrom’dan kalıntılar da mevcuttur. Müze her gün ziyarete açıktır. Türk vatandaşları müze kart+ ile ücretsiz ziyaret edebilir. Güncel bilgilere şu linkten ulaşılabilir ; https://muze.gov.tr/muze-detay?SectionId=TIE01&DistId=TIE


f-) Yerebatan Sarnıcı :





Ayasofya’nın karşısında yer alan sarnıç , 527-565 yılları arasında inşa edilmiştir. Aslında bir sarnıçtan daha fazlasıdır. İçerisinde Medusa Başı ve Ağlayan Sütun’u da barındıran yapı kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biridir. Uzun yıllar süren restorasyonun ardından tekrar ziyarete açılmıştır. Giriş ücreti Türk Vatandaşları için 50 TL'dir.(08.2022)Müze haftanın her günü açıktır. Güncel ziyaret bilgilerine şuradan ulaşılabilir ; https://www.yerebatan.com/


g-) İstanbul Arkeoloji Müzeleri :



Topkapı Sarayı’ndan Gülhane Parkı’na inerken hemen sağ tarafta yer alır. Müze 3 bölümden oluşur. Bu bölümler Arkeoloji Müzesi , Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’dir. Şahsi fikrime göre müze dünyadaki en iyi müzelerden biridir. İskender Lahdi , Sidamara Lahdi , Kadeş Antlaşması , ilk aşk şiiri vs. gibi tarihteki ilk yazıları ve en özel eserleri bünyesinde bulunduran ender müzelerden biridir. Mutlaka ziyaret edilmelidir. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Müzekart+ ile girilebilir.

h-) Gülhane Parkı :



Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesi olarak kullanılmıştır. İçerisinde İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ile Gotlar Sütunu bulunur. Bir girişi Alemdar Caddesi’de diğer girişi ise Sarayburnu tarafında Kennedy Caddesi’ndedir. Park sıcak yaz günlerinde çok serin olur. Politik yönden önemi çoktur. Tanzimat Fermanı ilk defa bu parkta halka ilan edilmiş aynı zamanda Atatürk de latin harflerini ilk defa burada halka takdim etmiştir.

i-) İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi :



Gülhane Parkı’nın içerisinde bulunmaktadır. 2008’de açılmış olan müzede islam bilginleri tarafından icat edilen bilimsel ve teknolojik araç gereçler sergilenir. Müzenin bir benzeri Frankfurt’ta olmakla birlikte icatların orijinalleri çoğunlukla Frankfurt’taki müzededir. Türk vatandaşları müze kart+ ile müzeye giriş sağlayabilir. Müze her gün ziyarete açıktır.


j-) Binbirdirek Sarnıcı :


Mutlaka görülmesi gereken 3. Sarnıçtan biridir. Sultanahmet Tramway Durağı’na çok yakın mesafededir. 4. Yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir.

k-) Şerefiye Sarnıcı :



Çemberlitaş Tramway Durağı’ndan yürüme 2-3 dk mesafede , Pier Loti Caddesi üzerindedir. 423-443 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Her gün ziyarete açıktır. Müzekart+ ile giriş sağlanamaz.


l-) Büyük Saray Mozaikleri Müzesi :



Sultanahmet Camii’nin aşağı yönünde , Arasta Pazarı’nın içinde bulunan müze her gün açıktır. Müzede 450-550 yıllarından kalma mozaikleri inceleyebilirsiniz.

2-) Küçük Ayasofya Bölgesi :


Küçük Ayasofya Bölgesi , At Meydanı’nın sonundan aşağı doğru salındığınızda Çatladıkapı girişinin olduğu bölgeye denir. Sahile çıkmak için genelde bu çıkış kullanılır. Küçük Ayasofya Bölgesi’nde sadece 2 şeyden bahsetmek istiyorum ;


a-) Küçük Ayasofya Camii :



Küçük Ayasofya Camii 527-536 yılları arasında yapılmış olup Ayasofya’dan daha eskidir. Görülmesi gereken yerlerden biridir.


b-) Sokullu Mehmet Paşa Camii :



Bölgede ziyaret edilebilecek bir diğer yapı da bu camiidir. 1571 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Bu caminin mihrap, minber, kubbe bölümlerinde Hacerülesved Taşı’nın parçaları gömülüdür.

3-) Beyazıt Bölgesi :





Sultanahmet Meydanı’ndan tramway ile sadece 2 durak sonra Beyazıt Bölgesi’ne ulaşabilirsiniz. Yürüyerek de 10 dk içerisinde ulaşabilirsiniz.


a-) Kapalı Çarşı :




Kapalı Çarşı dünyanın en büyük ve en eski çarşılarından biridir. İçerisinde yaklaşık 4000 adet dükkan bulunur. Aynı zamanda dünyanın en çok ziyaret edilen turistik yapısı olduğu söylenir. Ancak bunun sebeplerinden birisi çarşı olmasıdır. Yani bir müze gibi giriş ücreti talep edilmez ve ayrıca alışveriş edilebilir. Kapalıçarşı Bizans döneminden kalmıştır ancak yapılış tarihi tam olarak bilinememektedir. Bugün döviz bozdurmak için en uygun döviz büroları kapalı çarşının içerisinde yer almaktadır.


b-) İstanbul Üniversitesi Ana Kapısı :



İstanbul Üniversitesi 1453 yılında kurulmuştur. Beyazıt Meydanı’nda bulunan ana giriş kapısı görülmeye değerdir.


c-) Nuruosmaniye Camii :



İstanbul’un ilk barok tarzda camiidir. Kapalı Çarşı’nın yanındadır.

4-) Eminönü Bölgesi :


a-) Mısır Çarşısı :



Baharat Çarşısı olarak da bilinir. Kapalı Çarşı ile birlikte İstanbul’un eski ve turistik en büyük iki çarşısından biridir.


b-) Yeni Camii :



Osmanlı’nın yaptırdığı son büyük camii ve aynı zamanda yapımı en uzun süren camii olarak bilinir. Mısır Çarşısı’nın hemen önünde yer alır.


c-) Rüstem Paşa Camii :


Eminönü’nde bulunan bir diğer camiidir. Mimar Sinan tarafından yapılmış olup lale motifli çinileri ile dikkat çeker.


d-) Boğaz Turu :



Eminönü genel olarak vapurların hareket noktasıdır. Kadıköy , Üsküdar , Adalar ve boğaz turları vapur iskelelerine buradan ulaşabilirsiniz. Özellikle Turyol’un ya da Şehir Hatları’nın 2 saatlik kısa boğaz turları muhakkak denenmelidir. Bunun dışında yine Şehir Hatları’nın günde 2 defa düzenlediği uzun boğaz turu olarak bilinen , Anadolu Kavağı’nda 2 saat mola veren tur da denenmelidir.

5-) Galata Bölgesi :


a-) Galata Köprüsü :


Karaköy ve Eminönü’nü birbirine bağlar. Üzerinde yürüyüş yaparak manzarayı seyretmek çok keyiflidir. Genellikle balık avlama sezonun köprü boyunca uzanan onlarca balıkçı turistlerin dikkatini çeker.

b-) Arap Camii :



Hırdavatçılar çarşısının yanında bulunan Arap Camii , İstanbul’un ilk camii olarak kabul edilir ve 8. Yy.’da İstanbul’u kuşatan araplar tarafından yaptırıldığı zannedilmektedir. Mimarisi İstanbul’daki diğer tüm camiilerden farklıdır.


c-) Galata Kulesi :



Bankalar Caddesi’nden Kamondo Merdivenleri üzerinden Ceneviz binalarının bulunduğu sokakları geçerek Galata Kulesi’ne ulaşabiliriz. Biraz dik bir yokuş çıkmak zorunda kalacaksınız ama buna değecektir. Galata Kulesi İstanbul’un en önemli sembollerinden biridir. 528 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Ancak 1204 yılında Haçlı Seferleri esnasında büyük oranda tahrip edilmiş ve Cenevizliler tarafından 1348 yılında tekrar inşa edilmiştir. Kule müze olarak kullanılmakla birlikte müze kartı geçersizdir. Akşamları ise restorana rezervasyon yaparak kuleye çıkabilirsiniz. Fakat şu sıralar(12.09.2020) yapılmakta olan tadilat nedeni ile Galata Kulesi ziyaretlere kapalıdır.


d-) Galata Mevlevihanesi Müzesi :


Galata Kulesi’nden İstiklal Caddesi’ne doğru tırmanırken İstiklal Caddesi’nin girişinde sağda kalıyor. 1491 yılında inşa edilmiş , İstanbul’un ilk mevlevihanesidir. Müzeye dilerseniz müze kart+ ile ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Dilerseniz mevlevihanede sema gösterisine de katılabilirsiniz. Müze güncel ziyaret bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz ; https://muze.gov.tr/muze-detay?sectionId=GLT01&distId=MRK

6-) Beyoğlu - Taksim Bölgesi :


İstiklal Caddesi’ni de içerisine alan bölgenin adı Beyoğlu olsa da Taksim Meydanı’ndan dolayı Taksim diye de adlandırılır.


a-) İstiklal Caddesi :




Galata Mevlevihanesi Müzesi’nden Taksim Meydanı’na kadar kadar uzar. Her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği cadde , Avrupa’nın en kalabalık caddesidir. Cadde uzunluğu 1.4 km’dir. İçerisinde türlü dükkanlar , kiliseler , restoranlar , ara sokaklarında ise barların ve kulüplerin bulunduğu , mimarisi ile göz dolduran bir caddedir. Önce dilerseniz cadde üzerinde görülmesi gereken yerleri bir cümlede yazalım , daha sonra da Beyoğlu Bölgesi’nde ziyaret edilmesi gereken yerleri inceleyelim. İstaklal Caddesi üzerinde muhakkak görülmesi gerek yerler ; Narmanlı Hanı , Asmalı Mescit , Avrupa Pasajı , Santa Maria Draperis Kilisesi , Terra-Sainte Kilisesi , Suriye Pasajı , Sent Antuan Kilisesi , Aznavur Pasajı , Hazzopulo Pasajı , Galatasaray Lisesi , Çiçek Pasajı , Nevizade Sokağı , Cezayir Sokağı , Madame Tussauds İstanbul , Grand Pera


b-) Taksim Meydanı :



İstanbul’da en çok bilinen meydandır. İstiklal Caddesi , Sıraselviler Caddesi , Cumhuriyet Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı’nın kesiştiği yerdir. Birçok protestoya ev sahipliği yapan meydanın politik önemi oldukça büyüktür. İçerisinde Taksim Cumhuriyet Anıtı , yapım aşamasındaki Atatürk Kültür Merkezi , yine yapım aşamasındaki Taksim Mescidi ve içerisinde boğaz manzarısana karşı çay içebileceğiniz Taksim Gezi Parkı bulunmaktadır.


c-) İstanbul Modern Sanat Müzesi :


İstiklal Caddesi’nin tünel tarafı yakınlarındadır. Pazatesi günleri kapalıdır. Müzekart+ ile yılda bir kere ücretsiz ziyaret edilebilir. Güncel ziyaret bilgisine ilgili linkten ulaşabilirsiniz ; https://www.istanbulmodern.org/tr/ziyaret/ziyaret-saatleri-ve-ucretler_17.html


d-) Masumiyet Müzesi :


Galatasaray Lisesi’nin arka tarafında kalan müze Orhan Pamuk tarafında aynı isimli eserinden yola çıkılarak açılmıştır. Pazartesi günleri kapalı olup giriş ücreti 30 TL’dir.


e-) Pera Müzesi :


Odakule İş Merkezi’nin arka tarafında yer alan özel bir müzedir. Müzede koleksiyon sergilerini ziyaret edebilirsiniz. Osman Hamdi Bey’in ünlü Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosu da bu müzededir.

f-) Harbiye Askeri Müzesi :


Taksim Meydanı’ndan Cumhuriyet Caddesi istikametinde yürüme 15 dk mesafededir. Türk vatandaşları müzekart+ ile müzeye giriş sağlayabilirler. Dilerseniz mehter konseri etkinliğine de ücretsiz olarak katılabilirsiniz. Müzede aşağı yukarı yarım 3-4 saat geçirmeniz geçirmeniz gerekebilir.

7-) Aksaray - Laleli Bölgesi :


a-) Pertevniyal Valide Sultan Camii :



Neogotik mimaride Aksaray’ın en merkezinde yer alan cami , mimarisiyle diğer camilerden çok farklıdır.


b-) Laleli Camii :



Aksaray ve Laleli tramway durakları arasında kalan camii barok tarzın önemli örneklerinden biridir.


8-) Süleymaniye Bölgesi :


Kapalı Çarşı’dan 10dk yürüme mesafesinde Eminönü Bölgesi’nin yukarısında , kafeleri ve manzarasıyla ünlü , sessiz sakin bir bölgedir.


a-) Süleymaniye Camii :


Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nden sonraki en önemli eseri olarak bilinir. Sağlamlığı ile ün salmıştır. Bunun yanında Sultanahmet Camii’nden daha öce inşa edilmiş olmasına karşın çok daha yeni görünür. Bahçesinde Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın türbeleri mevcuttur. Süleyman’ım türbesinin giriş kapısının hemen üzerinde Hacer-ül Esved taşının İstanbul’daki en büyük parçası duvara montedir. Camii’nin ön bahçesinden ise çok güzel boğaz ve haliç manzarası vardır.


9-) Fatih Bölgesi :


Esasında anlattığımız yarımadanın tamamı Fatih İlçesi’ne aittir ancak Fatih’in merkezini de ayrıca belirtiyoruz.


a-) Şehzade Camii :


İstanbul Büyükşehir Başkanlığı binasının sağ çaprazında kalan camii , Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden biridir.


b-) Kız Taşı :


455 yılında inşa edilmiş , Çemberlitaş’ı andıran sütundur. Şehzade Camii’nde yürüyerek giderken yol üzerinde Aziz Poliektus Kilisesi Kalıntıları da görülebilir.


c-) Fatih Camii :





İstanbul’un fethinden 20 sene sonra yapımına başlanmıştır. Camii maalesef 1766 ve 1999 derpemlerinde hasar görmüştür. Fatih Sultan Mehmet’in türbesi ve birçok önemli devlet adamının mezarı camiinin bahçesinde yer alır.


10-) Fener – Balat Bölgesi :


Kiliseleri , kafeleri , rengarenk sokakları ile görülmesi gereken bir diğer bölge.


a-) Yavuz Selim Camii :


Fatih Camii’nden yürüme 15 dk mesafededir. Süleyman tarafından babası için inşa ettirilmiştir. Bahçesinde güzel haliç manzarası mevcuttur.


b-) Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi :


Fener Bölgesi’nde bulunan birçok kiliseden biridir. Aktif halde hizmet vermektedir ve Ortodoks’lar tarafından sıkça ziyaret edilir.


Bölgede diğer ziyaret edilebilecek yerler sırasıyla ; Sveti Stefan Kilisesi(Demir Kilise) , Meryem Ana Kanlı Kilise , Fethiye Camii.


11-) Edirnekapı Bölgesi :


a-) Kariye Camii :


Yakın tarihte camii statüsünü döndürülmüştür. İçerisinde bulunan fresk ve mozaikleri ile ünlüdür. Camii olduktan sonra fresk ve mozaiklerin sergilenip sergilenmeyeceği merak konusudur. Zira müze iken büyük rağbet gören yapı , camii iken fresk ve mozaiklerin üzeri örtülürse , anlamını yitirecektir.


b-) Mihrimah Sultan Camii :

Mimar Sinan tarafından Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah için inşa edilmiştir. Mihrimah ismi ay ve güneş anlamına geldiğinden aynı isimle biri Edirnekapı’da diğer Üsküdar’da olmak üzere 2 adet camii inşa edilmiştir.


c-) Tekfur Sarayı Müzesi :


Geç dönem Bizans mimarisine örnektir. Surlara bitişik olmasından dolayı fetih esnasında çok büyük zarar görmüştür. Ünlü Kaşıkçı Elması’nın da bu sarayın kalıntıları arasında bulunduğu rivayet edilir.


12-) Topkapı Bölgesi :


a-) İstanbul Surları :


Her ne kadar İstanbul’un surları çok geniş bir alana yayılsa da , en bilinen alan Edirnekapı ve Topkapı arasında kalan bölümdür.


b-) Panorama 1453 Tarih Müzesi :



Küçük bir müze olmakla birlikte İstanbul’un fethini panoramik olarak yansıtan görseller mevcuttur. Müze her gün ziyarete açıktır.

13-) Eyüp Bölgesi :


a-) Eyüp Sultan Camii :



İstanbul’un en ünlü camiilerinden biridir. Eyüp Sultan Türbesi de burada bulunmaktadır. Camiinin etrafı da cazibe merkezi halini almıştır. Yabancı turistlerden ziyade yerli turistler tarafından daha yoğun ziyaret edildiğinden , özellikle hafta sonları çok kalabalık olur.


b-) Pierre Loti Tepesi :


İstanbul’un manzarası en güzel noktalarından biridir. Eyüp Camii’nin yanındaki funikuler ile tepeye kolayca ulaşım sağlanabilir.

14 - ) Sütlüce Bölgesi :


Haliç’in diğer tarafında kalan bölgedir. Ulaşım için Taksim Meydanı’ndan otobüs mevcuttur.


a-) Rahmi M. Koç Müzesi :


Müze sanayi , ulaşım , iletişim ve endüstrinin gelişimi üzerine kurulmuştur. Müzede sayısız araç-gereç ve makine mevcuttur. Klasik otomobillerden , ilk makinelere , deniz araçlarından trene kadar her şey mevcut. Müzeye aşağı yukarı 1 gün ayırmanız gerekebilir. Pazartesi günleri kapalıdır.


b-) Miniatürk :

Sütlüce’de ziyaret edilecek diğer bir müze Miniatürk. 122 adet eserin 1/25 oranındaki maketlerinden oluşur. https://www.miniaturk.com.tr/tr/bilet-fiyatlari


15-) Beşiktaş Bölgesi :


a-) Maçka Demokrasi Parkı :


Harbiye ile Dolmabahçe arasında kalan İstanbul’un en güzel parklarından biridir. Çeşitli konser ve organizasyonlara katılabilir veya günü her saati yürüyüş ya da dinlenme amaçla parkta vakit geçirebilirsiniz.


b-) Dolmabahçe Sarayı :


Kabataş Tramway Durağı’ndan sadece yürüme 4-5 dk. mesafededir. Saray 1856 yılında tamamlamış olup bu tarihten sonra Osmanlı padişahları yer yer bu sarayı kullanmışlardır. Mimarisi Türk Rokoko’su olarak da anılır. Batı ile türk mimarisinin karışımıdır. Saray pazartesi günleri ziyarete kapalıdır . Müze kart+ geçersizdir. Güncel ziyaret bilgilerine şuradan ulaşabilirsiniz ; https://www.millisaraylar.gov.tr/ziyaret-bilgileri


c-) Yıldız Parkı :


Gülhane Parkı gibi Yıldız Parkı da Çırağan Sarayı’nın bahçesi olarak kullanılmıştır. İçersinde Malta Köşkü ve Çadır Köşkü olmak üzere 2 farklı köşk bulundur.


d-) Yıldız Sarayı Müzesi :


Yıldız Sarayı 1807 yılında tamamlanmıştır. Yıldız Parkı’nın hemen bitişiğindedir. Saray pazartesi günleri ziyarete kapalı olmakla birlikte giriş ücreti 20 TL’dir. Ancak an itibarı ile(17.09.2020) restorasyon nedeni ile ziyaretlere kapalıdır.


e-) İstanbul Deniz Müzesi :


Kabataş sahil yolu üzerinden keyifli bir yürüyüş yaparak Beşiktaş Meydan’daki İstanbul Deniz Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Türkiye’deki ilk askeri müze olmakla birlikte denizcilik açısından dünya genelinde önemli bir müzedir. Ayrıca fotoğraf ve video çekimleri için ayrıca ücretlendirme söz konusudur. Şu sıralar pandemi dolayısıyla müze ziyaretlere kapalıdır. https://denizmuzesi.dzkk.tsk.tr/tr/saatler-ve-uecretler


f-) Ortaköy :



Beşiktaş’a bağlı olmasından dolayı burada ele aldık. Ortaköy Meydanı İstanbul’un en güzel manzaralarından birini yakalayabileceğiniz , tamamı restoran ve kafelerle dolu , Büyük Mecidiye Camii’nin ve Boğaz Köprüsünün hemen yanında bulunan şirin bir meydan. Buraya yeme içme bağlığı altında tekrar değineceğiz.

16-) Boğaz Bölgesi :


Aslında boğaz bölgesinde kasıt Avrupa Yaka’sında boğaz boyunca her yer. Dilerseniz boğaz kenarı boyunca uzun yürüyüşler yaparak bu muhteşem bölgenin tadını çıkarabilirsiniz. Ortaköy’den yürüyüşe başlarsanız , 2-2.5 saatlik bir yürüyüş sonucunda İstinye Koyu’na varmış olursunuz. Bu keyifli yürüyüş esnasında göreceğiniz yerler sırasıyla Kuruçeşme , Arnavutköy , Bebek , Rumeli Hisarı , Emirgan ve İstinye. Bu yürüyüş esnasında İstanbul’un en güzel yalılarını göreceksiniz. Yol üzerinde uğramanız gerekebilecek bazı yerler şunlar ;


a-) Rumeli Hisarı :


Hisar 1452 yılında İstanbul’a giden yardımları engellemek ve İstanbul’un alınması kolaylaştırmak gibi nedenlerle inşa edilmiştir. Müze pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Eskiden müzede burçlara çıkılabilmekteydi ancak güvenlik tedbirleri kapsamında yasaklandı. Bunun dışında eskiden hisarda verilen açık hava konserleri de iptal edildi. Bu yönüyle bakarsak Rumeli Hisarı ziyaretçi potansiyelini büyük oranda kaybetti.


b-) Emirgan Korusu :


Boğaz yürüyüşünün sonlarına doğru gelirken ziyaret edilmesi gereken bir diğer yer . İçerisinde köş , 2 farklı gölet , koşu parkurları ve çocuk oyun parkurlarının bulunduğu koru , özellike nisan-mayıs aylarında lale festivali döneminde yoğun ilgi görmektedir. Rengarenk lalelere ilginiz varsa , 15 Nisan – 15 Mayıs civarı ziyaret etmenizi öneririm.

17-) Kadıköy Bölgesi :


İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan Kadıköy , en güzel ve en modern yerlerden biridir. Kadıköy’e Eminönü’nden direk olarak vapurla ulaşım sağlayabilirsiniz yahut Marmaray ile Ayrılık Çeşmesi Metro İstasyonu’ndan Kadıköy Metrosu’na aktarma yapabilirsiniz.


a-) Moda :


Moda , renkli sokakları , şık mekanları , İstiklal Caddesi’nin muadili olabilecek Moda Caddesi , gün batımının izleneceği en güzel yerlerden biri olan Moda Parkı’nı içerisinde barındıran , İstanbul’un en güzel semtlerinden biridir.


b-) Haydarpaşa Garı :


Avrupa’nın en değerli binalarından biri olarak bilinir. Şuan kullanım dışıdır. Birçok kez yangına maruz kalmıştır. Kadıköy’de görülmesi gereken yapıların başında gelir.

c-) Selimiye Kışlası :


3. Selim tarafından yaptırılan kışla günümüzde 1. Ordu komutanlığı merkez binası olarak kullanılmakla birlikte yapı içerisinde Selimiye Askeri Ortaokul Müzesi ve Florence Nightingale Müzesi bulunmaktadır.

d-) Bağdat Caddesi :


İstanbul’daki en çok ziyaret edilen caddelerden biridir. Esasen 14 km civarı uzunlukta olsa da , Suadiye ile Caddebostan arasında kalan bölgesi asıl cazibe merkezidir.

Bunların dışında Kadıköy’de ziyaret edilebilecek diğer yerler sırasıyla Kalamış , Fenerbahçe Parkı , Caddebostan Sahili.

18-) Üsküdar Bölgesi :


Üsküdar , Kadıköy’e bitişik ilçedir. Yine Eminönü’nden vapur ile ya da Marmaray ile direk olarak Üsküdar Meydanı’na ulaşabilirsiniz.


a-) Kız Kulesi :


Kız Kulesi esasen boğaz üzerindedir ancak en yakın olduğu ilçe Üsküdar’dır. Kule İstanbul’un sembollerinden biridir. Kule her gün 09:00-19:00 arası ziyaret edilebilir , bu saatlerden sonra ise restorana rezervasyon yapmak şartıyla gidilebilir. Müzeye ulaşım tekne ile Kabataş’tan mümkündür. Güncel bilgilere şuradan ulaşabilirsiniz ; http://www.kizkulesi.com.tr/Sayfa/gunduz/ziyaret


b-) Mihrimah Sultan Camii :


Mimar Sinan’ın Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan için yaptığı iki camiiden biridir. Mihrimah ismi güneş ve ay anlamına geldiğinden , Mimar Sinan , biri Edirnekapı’da diğeri Üsküdar’da olmak üzere iki tane Mihrimah Sultan Camii inşa etmiştir.


c-) Çamlıca Camii :




Çamlıca Tepesi civarında 2019 yılında açılışı yapılan çok büyük bir camiidir. Osmanlı Camii’lerinin bir kopyası gibidir. Maliyeti ve içerisinde kullanan malzeme körfez ülkelerindeki lüks camiilere benzer. Mihrimah Sultan Camii önündeki otobüs duraklarından 15C ile her gün sabah 05:30’dan itibaren her 15 dk’da ulaşım mümkündür.

d-) Çamlıca Tepesi :





Tepe İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahiptir. Çamlıca Camii’nden 5 dk yürüme mesafesindedir. Tepe üzerinde kafeterya , çocuk oyun alanı da mevcuttur.


e-) Beylerbeyi Sarayı :


Boğaz Köprüsünün yanı başında , boğaz kenarında , diğer saraylarımıza göre oldukça küçük ama güzel bir saraydır. Pazartesi günleri haricinde açıktır. T.C vatandaşları müzekart+ ile ücretsiz olarak ziyaret edebilirler.

Bunların dışında Üsküdar İlçesi’nde Beylerbeyi Semti ve Çengelköy Semti de ziyaret edilebilecek yerler arasındadır.


19-) Beykoz Bölgesi :

Beykoz İlçesi Üsküdar İlçesi’ne bitişik olmakla birlikte oldukça geniştir. Bizi ilgilendiren kısmı boğazın Anadolu yakasında kalan kısmıdır. Bu bölgede ziyaret edilebilecek yerler ise şunlardır.


a-) Küçüksu Kasrı :


Dolmabahçe Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı gibi Balyan ailesi tarafından inşa edilen diğer bir yapıdır. Müze pazartesi günleri ziyarete kapalı olmakla birlikte T.C. vatandaşları müzekart+ ile ziyaret edebilirler.


b-) Göksu Deresi :


Küçüksu Kasrı’ndan 1-2 dk yürüme mesafesindedir. Etrafındaki kafeler vakit geçirebilir , sakin atmosferin ve manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.


c-) Anadolu Hisarı :


Göksu Deresi’nin boğaza döküldüğü noktada inşa edilmiştir. Rumeli Hisarı’ndan çok daha küçük olup daha önce inşa edilmiştir. Bugün Hisar müze olarak faaliyet göstermemektedir. İçerisinden yok geçmekte olup siz de hisarın etrafında yürüyüş yapabilirsiniz.


d-) Kanlıca :



Anadolu Hisarı’ndan otobüs ile 10dk içerisinde Kanlıca Meydanı’na ulaşabilirsiniz. Burası da boğaz kenarında küçük şirin bir meydan. Buranın özelliği , iskelenin yanında bulunan ufak 7-8 kişi kapasiteli motorlu tekneler ile kişi başı 7.5TL karşılığında Emirgan’a ulaşabiliyor olmanız. Gerçekten çok keyifli bir yolculuk oluyor.


20-) Adalar :


Marmara Denizi’nde bulunan adalardan 5’inde yerleşim bulunmaktadır. Mimarisi, piknik alanları , plajları ve yürüyüş alanları ile haftasonları İstanbulluların akın ettiği , kendinizi İstanbul’un dışında çok başka bir yere gitmiş gibi hissettirecek bir yer. Kabataş’tan her gün vapur ile adalara gidebilirsiniz. 1 saat 40 dk’lık bir yolculuğun ardından Büyük Ada’ya varabilirsiniz. Yolculuk esnasında sırasıyla uğrayacağınız duraklar şöyledir ; Kadıköy, Kınalıada , Burgazada , Heybeliada ve son olarak Büyükada. Tabii burada vapurdan inmezseniz son durak olan Bostancı’da soluğu alırsınız. Diğer adalar Büyükada’ya oranla oldukça küçük ve yapılacak şeyler de bir o kadar az. Ancak kafa dinlemek isterseniz başka. Bu yüzden tercihimizi Büyükada’dan yana kullanıyoruz.

21-) Florya Bölgesi :


Florya , hizmet dışı kalan Atatürk Havalimanı’na çok yakın bir bölgedir. Marmaray ile direk ulaşım sağlanabilir. Burada çok güzel bir park olan Florya Parkı’nda vakit geçirebilirsiniz , çok büyük bir akvaryum olan İstanbul Akvaryum’u ziyaret edebilir ya da Güneşli Plajı’nda güneşlenebilirsiniz.

ALIŞ-VERİŞ


İstanbul’a yıl boyunca Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından alışveriş için milyonlarca insan akın eder. Öncelikle turistik amaçla ziyarete gelenler için alışveriş noktalarını daha sonra da ticaret amaçlı gelenler için alışveriş noktalarını yazabiliriz.

Yediden yetmişe her çeşit ürün için Kapalı Çarşı ile Mısır Çarşısı arasında kalan bölge yani Mahmutpaşa Bölgesi , hediyelik eşya için Galata Kulesi’nin yanında hediyelik eşya dükkanlarının bulunduğu Galata Kulesi Sokak ve Galip Dede Caddesi. Halı ve kilim için Sultanahmet Bölgesi ve Arasta Çarşısı , gelinlik ve düğün eşyaları için yine Mahmutpaşa , Kadıköy’deki Söğütlü Çeşme Caddesi ve Fatih’te Fevzi Paşa Caddesi. Deri , kürk , ya da toptan elbise için Laleli , Zeytinburnu ya da Merter , elektronik eşyalar için Sirkeci’deki Doğubank. Bunun dışında mobilya , kimya gibi sektörler için de organize sanayi bölgeleri mevcut , bunlardan en önemlisi İkitelli. Eğer alışveriş merkezlerini ziyaret etmek isterseniz ; en büyükolanı Forum İstanbul , bunun dışında yine çok ziyaret edilenler Marmara Forum , Cevahir Avm , lüks markalara da ulaşmak isterseniz Zorlu Center ve İstinye Park’ı da ziyaret edebilirsiniz.

YEME-İÇME


Benim için bir seyahatte en önemli kısım yeme içme kısmıdır. Farklı lezzetler keşfetmek muhteşem. İstanbul tahminimce bu konuda dünya genelinde başı çeken yerlerden biri. Bunun dışında genellikle yanlış bilinen bir kanı var. Mesela herkes Güneydoğu mutfağının en iyisi olduğunu bilir. Ancak İstanbul’daki müşteri potansiyeli , sirkülasyon ve vitrinde olma sebebiyle , diğer illerde kendini ispatlamış olan kişiler İstanbul’da restoran açarlar. Fiyatların da diğer şehirlerdeki oranla pek de farklı olmadığını söyleyebilirim. Dolayısıyla İstanbul’da ülkenin her yerinden bazı şeyler bulabilirsiniz. Kendi yaptığım listemi sizlerle paylaşmak istiyorum ;


1-) Dürümcü Emmi :



Dürümcü Emmi Kadıköy’de Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Stadyumu ve Söğütlü Çeşme Marmaray ve Metrobüs Durağı’na 5dk yürüme mesafesinde , itfaiyenin karşısında. İsminin dürümcü olduğuna bakmayın , asıl marifeti beyran. Beyran çok zahmetli bir yemek olduğundan çok nadir bulunuyor. Her ne kadar çorba olarak bilinse de bambaşka bir şey. Güneydoğu’da genellikle sabahları içilir ancak ben Kadıköy’de barlarda bir şeyler içtikten sonra finali burada yapmayı tercih ediyorum. Akşam saatlerinde biraz sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bir beyran çorbası şimdilerde ( 3 Ekim 2020 ) 27 TL ve 1 porsiyonu sizi kesinlikle doyuracaktır. İçersinde kuzu eti , pirinç , sarımsak ,pul biber bulunuyor. Çok yoğun bir lezzet. Bunun dışında Dürümcü Emmi’de lahmacunu da tavsiye ederim. Sarımsaklı Antep Lahmacunu çok başarılı.


2-) Baran Et Mangal :



Fatih’te İtfaiye Caddesi’nde , Su Kemeri’nin altındaki restoranlar sokağında bulunuyor. Buradaki favorim zırh kebap. Yediğim en iyi zırh kebap olmakla birlikte porsiyonu şimdilerde 27 TL ( 3 ekim 2020). Açık ayranları güzel , kebabın yanında salata , meze , kızarmış biber ve domates ikramları var. Baran Et Mangal’daki diğer favorim ise kuzu pirzola. Bir porsiyonda 4 parça pirzola oluyor ve porsiyonu 60 TL gibi. Bugüne kadar yediğim en iyi kuzu pirzola olmakla birlikte , sebebi de kuzunun cinsi. Bildiğim üzere Trakya Kıvırcığı en lezzetli kuzu cinsidir ve Baran Et Mangal kendi ürününü kendi çiftliklerinde yetiştiriyor.


3-) Siirt Şeref Büryan 1892 :


Fatih’te İtfaiye Caddesi’nde Su Kemeri’nin altında bulunuyor. Büryan Siirt ve Bitlis yörelerinde oldukça yaygındır. Kuyu Kebabı ya da Tandır Kebabı kuyu içerisinde pişirilir. Büryan yiyebileceğiniz en iyi mekan Siirt Şeref Büryan 1892’dir.


4-) Meşhur Unkapanı Pilavcısı :


Hazır yakınken ana caddenin karşısına geçerseniz Meşhur Unkapanı Pilavcısı’na ulaşabilirsiniz. Adı üstüne pilavcı. İstanbul’da bulabileceğiniz en iyi pilav.


5-) Vefa Bozacısı :


Unkapanı Pilavcısı’ndan 2 sokak ileride Vefa Caddesi üzerinde çok eski bir dükkan. Dizayn ve atmosfer çok güzel , yemek üstüne boza muhakkak denenmeli.


6-) Nusr-Et Steakhouse :


Her ne kadar fiyatlar cep yaksa da , illa ki gidilmesi gereken bir yer. Steak kültürü ülkemizde de oldukça yaygınlaştı. Her ne kadar yurtdışındaki kaliteyi İstanbul’da bulamıyor olsam da yine de gelişme var. Özellikle Nusr-et Etiler’deki mekanı çok iyi bir mekan. Sıra beklerken dj eşliğinde müzik dinleyip bir şeyler içebiliyorsunuz. Ancak şu sıralar pandemi dolayısıyla bir değişiklik var mı bilmiyorum. Nusr-et’te en çok tercih edilenler steak olarak Dallas steak ve New York steak. Bunun dışında dana bonfile çeşitlerinden lokum , kalaba masalar için kuzu çeşitlerinden kuzu kafes , burgerler için Nusr-et burger ve lokum burger en çok tercih edilenler.

7-) Şazeli :


Bakırköy’de bulunan mekan konsepti ödüllü , geniş ve çok güzel bir mekan. Et kalitesi olarak Nusr-et’e en yakın bulduğum yer Şazeli. Fiyat olarak da Nusr-et’in yarısı. Muhakkak gidilmesi gereken bir yer. Menü oldukça geniş. Benim burada asıl bulunma amacım steak olduğundan tavsiyem Dallas ya da New York steak. Bir akşam da iftar programında katılmıştık arkadaşlarla. Her şey çok kaliteli olmakla birlikte özellikle kadayıf tatlısı çok farklıydı.


8-) Tavacı Recep Usta Bostancı :



Mezelerini İzmir’deki şubesi kadar başarılı bulmadım. Ancak adı üstünde sac tava için en iyi mekan. Bostancı’da Bağdat Caddesi üzerinde. İzmir yazımda İzmir’deki şubeyi daha kapsamlı anlatmak istiyorum.


9-) Çiya Sofrası :


Kadıköy’de bulunan Çiya sofrası , farklı mezeler ve kebap çeşitlerini deneyebileceğiniz güzel bir yer. Özellikle turistlerin uğrak yeri.


11-) Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta :



Daha sonra türevleri ortaya çıkmış olan mekan Sultanahmet Tramway Durağı’nın hemen yanında yer alıyor. Köfteye düşkünseniz muhakkak ızgara köfte ve fasulye piyaz denemelisiniz.


12-) Şehzade Cağ Kebap :

Erzurum menşeili olan cağ kababı bildiğimiz dönerin biraz farklı şekilde servis edilmesi olayı. Sirkeci'de Hocapaşa'da bulunan Şehzade Cağ Kebap en bilinenidir ve konum olarak çok iyi bir yerde bulunur.


13- ) Akın Balık :


Karaköy’deki balık pazarının hemen yanında yer alıyor. Her daim taze balık yiyebileceğiniz güzel bir mekan. İstanbul’da mevsimine denk gelirseniz muhakkak boğaz lüferi yemelisiniz.


14-) Hamdi Restaurant Eminönü :


Eminönü’nde Mısır Çarşısı’nın az ilerisinde bulunan restoran , Çiya Sofrası gibi farklı mezeleri ve kebap çeşitlerini deneyebileceğiniz gerçekten iyi bir restoran.


15-) Dönerci Şahin Usta :


Her ne kadar döner bana et tadını veremese de fena bir şey değil. Özellikle turistler dönere oldukça düşkün. Döner için Kapalı Çarşı girişindeki Dönerci Şahin Usta’yı denemenizi öneririm.


16-) Midyeci Ahmet :



Beşiktaş’ta Çırağan Caddesi’nde bulunan mekan , midye ve kokoreç için tartışmasız en çok tercih edilen mekan. Akşamları biraz sıra beklemek zorunda kalabilirsiniz.


17-) Can Can Tantuni :

Bayrampaşa'da bulunan tantunici Sağmalcılar Metro Durağı'ndan 5 dk yürüme mesafesinde bulunuyor. Özellikle yoğurtlu tantunileri mutlaka denenmeli.


18-) Ortaköy Kumpircileri :

Esasında kumpir yemek için çok daha güzel yerler olsa da burası kumpirle özdeşleştiğinden burayı önermek istiyorum. Yan yana bulunan kumpircilerin herhangi birinden kumpir aldıktan sonra Ortaköy Meydanı'nın keyfini çıkarabilirsiniz.


19-) Paçacı Hasan :



Genellikle alkolden sonra tükettiğimiz kelle paça çorbasını bulabileceğiniz en iyi yer muhtemelen Aksaray'daki Paçacı Hasan. Yanında sarımsak ezmesi ve soğan ile birlikte servis ediliyor. Şimdilik porsiyonu 23 TL. Denemenizi tavsiye ederim.


20-) Meşhur Dondurmacı Ali Usta :


Dondurma denince ilk akla gelen kesinlikle Kadıköy’de Moda Caddesi üzerinde bulunan Meşhur Dondurmacı Ali Usta. Bazı diğer mekanlar gibi burada da sıra beklemeniz gerekecek ancak buna kesinlikle değecektir.


Yemekten Ziyade Manzarası İyi Olan Mekanlar


İstanbul’da yemek kalitesinden ziyade manzarası ile ön plana çıkan bir çok restoran var. Bunların bazısı çok pahalı olmakla birlikte , bazısı da oldukça uygun. Ancak en az bir kere gidip manzarayı seyretmekte fayda var. Bu mekanları açıklamasız , bir cümle içerisinde belirtmek istiyorum ; Sultanahmet Bölgesinde Seven Hills Restaurant , Fine Dine İstanbul. Süleymaniye Bölgesi’nde Hüsnü Ala , Ağa Kapısı ve Mimar Sinan Teras Cafe. Galata Bölgesi’nde Galata Kule Restoran. İstiklal Caddesi’nde 360 İstanbul , Midpoint Beyoğlu. Ulus Bölgesi’nde Ulus Cafe. Ortaköy'de Beltaş Rest Cafe. Üsküdar Bölgesi’nde Kız Kulesi Restoran. Kadıköy Bölgesi’nde Moda Aile Çay Bahçesi , Midpoint Fenerbahçe , Happy Moon’s Fenerbahçe. Beykoz Bölgesi’nde Sabancı Öğretmen Evi , Big Chefs.

Her ne kadar elimden geldiğince açıklamak istesem de , İstanbul muazzam büyüklükte bir şehir. Bu yüzden ne yazarsam yazayım daima bir şeylerin eksik olduğunu düşünüyorum. Eksikliğini hissedip tamamlamak istediğiniz bir kısım olursa bu konuda bana yardımcı olabilirsiniz. Şimdiden çok teşekkür ederim.

208 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page