top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

HARKOV (KHARKIV)

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2020



Harkov Ukrayna’nın ikinci en büyük şehridir. Kiev’le birlikte metrosu olan iki şehirden biridir. Lopan ve Harkov nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuştur. Ukrayna’nın kuzey doğusunda yer alır. Harkov’un konumu itibarıyla insanlarının da Lviv ve Kiev’dekinden biraz daha farklı olduklarını söyleyebilirim. Bence daha uzun boylular ve daha az güler yüzlüler. Tabi güler yüzlü olmak bir kural değil. Sonuçta çok iyi insanlar. Belki iklimden dolayı , belki de Rusya’ya daha yakın bir bölgede olmasından dolayı bu özellikler ortaya çıkabiliyor. Bunun dışında bir de et olayına daha düşkünler.

Niçin Harkov :


Lviv ve Kiev yazılarım da belirttiğim gibi , mesafe , hayat pahalılığı , vize rejimi gibi sebeplerden dolayı Harkov da tercih edilmesi gereken bir istikamet oluyor.

Ne Zaman Gidilir :



Tabi ki Ukrayna kışları çok soğuk olduğundan yaz aylarında daha çok tercih ediliyor. Ancak yılda 7-8 kere seyahate çıkmıyorsanız , Harkov’a kışın gidebilirsiniz. Zaten küçük bir şehir , yazı farklı şehirlerde geçirebilirsiniz , böylece yaz seyahatini Harkov’la harcamamış olursunuz. Soğuk olacak tabii ki biraz ama bence kışın da çok güzeldi.

Vize Uygulaması :



Ukrayna’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaftır. Vize almasına gerek yoktur. Hatta yeni tip kimlik kartı ile dahi , yani pasaportsuz giriş yapabilirsiniz. Lakin artık giriş eskisi kadar kolay değil. Muhakkak otel rezervasyonu ve dönüş uçak bileti rezervasyonunuzu yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bunun yanında giriş için istenen 250 Usd nakit + kalacağınız gün sayısı x 50 Usd nakit üzerinizde bulundurmak zorundasınız. Misal 5 gece kalacaksınız diyelim. 5 x 50Usd : 250 Usd + 250 Usd : toplamda 500 Usd nakit bulundurmak zorundasınız. Ben en son 2020 şubat başında gitmiştim , kimse paramı göstermemi istemedi. Ancak ne olur ne olmaz.

Ulaşım :



İstanbul’dan Harkov’a birçok farklı firma ile direk uçuşlar mevcuttur. Ortalama 2 saat 10 dakikalık uçuşun ardından Harkov Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Beni bir arkadaşım karşılamıştı o yüzden otobüs kullanmadım. Ancak siz 115 , 119 , 152 ve 255 no’lu Marşrutka denen toplu ulaşım araçları ile metro istasyonuna ulaşabilir ve akabinde metro ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz.


Konaklama :


Harkov gayet güvenli bir şehirdir. Hatta burada yaşayan arkadaşlarımın anlattıklarına göre Ukrayna’nın diğer yerlerinden çok daha güvenilir olabilir. Yani evinizin kapısını açık bıraksanız kimse gelip bir şey almaz gibi. Tabi siz yine de fazla rahat davranmayın. Konaklama için hotel , hostel ya da apart daireleri tercih edebilirsiniz. Ben her zaman olduğu gibi apart dairede kaldım. Bu defa arkadaşım beni karşıladığı için yerli bir siteden birkaç yere telefon ederek en uygun yeri buldu. Normalde booking , airbnb gibi rezervasyon sitelerinden çok daha pahalıya gelecek bir yeri gecelik 120 TL karşılığında bana buldu. Çok merkezi bir yerdi. İsmi Complimente Guesthouse idi. Dileyene whatsapp nosunu da verebilirim. Bulunduğu sokağın ismi de Kravtsova Sokağı.

Yapılacaklar :



Harkov küçük bir şehir. Bu sebeple yapılacak çok da fazla bir şey yok. Harkov’daki görülebilecek yerleri yürüyerek , toplu taşıma kullanmadan gezebilirsiniz. Ancak gece kulüpleri biraz uzak. Bu yüzden geceleri taksi kullanmanız şart. Yine de dolandırılmamanız için buradaki überci arkadaşlarımla iletişime geçebilirsiniz. Kharkiv eski şehri Sumska ve Puşkinska Caddelerinin arasında bulunan küçük bir bölgedir. Kalmanız ve görmeniz gereken yerlerin hepsi bu alandadır. Görülecek yerleri dilerseniz hızlıca sıralayalım. Lopan ve Harkov nehirlerinin arasında kalan yarımada şeklindeki bu bölgeyi dilerseniz en uç noktadan gezmeye başlayalım.


1-) Caddeler ve Sokaklar :


Öncelikle tarihi bölgedeki sokaklarda ve caddelerde bol bol yürüyüş yapıp sivil mimariyi inceleyebilirsiniz. Bunun için birbirine paralel olan 2 büyük caddeyi kesinlikle dolaşmalısınız. Bunlar ;

a-) Sumskaya Caddesi



b-) Puşkinska Caddesi

2-) Meydanlar :

Kharkiv’de cazibe merkezi olan , yaz ve kış aylarına göre bir çok farklı aktiviteye ev sahipliği yapan meydanlarda vakit geçirebilirsiniz. Bu meydanlar ;

a-) Strilka Meydanı :

Lopan ve Harkov nehirlerinin kesiştiği bölgede bulunan bir parkın içinde Strilka Meydanı mevcut. Burası Harkov’daki ana meydanlardan olmamakla birlikte akşamları manzarası güzeldir.

b-) Anayasa ( Constitution ) Meydanı :



Bu meydan Harkov’daki ana meydanlardan biridir. Meşhur termometre , Tarih Müzesi ve Bağımsızlık Anıtı’nın bulunduğu bu meydana zaten sıkça uğrayacaksınız.

c-) Özgürlük Meydanı :


Özgürlük Meydanı Harkov’daki diğer bir ana meydandır. Çeşitli aktivitelerin bulunduğu meydanda bir de buz pisti mevcut.

3-) Parklar :


Harkov’daki parklar çok güzel olmakla birlikte insanların sıkça vakit geçirip yürüyüş yaptığı , birçok heykelle donatılmış , meydanlar gibi içinde birçok aktiviteyi barındıran , genelde ücretsiz wifi de kullanabileceğiniz ve bence vakit geçirmeniz gereken yerlerdir.

a-) Strilka :



İçerisinde Strilka Meydanı’nı barındıran küçücük bu parkta kısa vakit geçirebilirsiniz.

b-) Pokrovsky Park :


Pokrovsky Manastırı’nın hemen yanında bulunan ve için büyük bir çeşme de bulunan bu park , bence manzara olarak en güzel yer. Biraz yukarıda bulunduğu için şehrin nehrin diğer tarafında kalan kısmının akşamları güzel manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.

c-) Şevçenko Park :


Harkov’un iki büyük parkından biridir. Zaten Sumskaya Caddesi’nin hemen üzerinde bulunduğundan , yürüyüş yaparken dahi muhakkak içersinden geçeceksiniz.

d-) Gorki Park :


Diğer parklara göre biraz daha uzakta kalır. İçerisinde çeşitli aktiviteler , dans pisti ve lunapark barındıran bu park , bana göre Harkov’da insanların en çok vakit geçirdiği yerdir. Geceleri kulüplere gidecekseniz eğer , akşamüstünü bu parkta geçirebilirsiniz.

4-) Müzeler :


Maalesef Harkov’da müze yok denecek kadar azdır. Olan da zaten pek müze sayılmaz. Ben Anayasa Meydanı’nda bulunan tarih müzesine gitmiştim.


a-) Tarih Müzesi :


Maalesef Harkov tarih boyunca bir çok savaşa ev sahipliği yapmıştır. Müzede bu savaşların izlerini göreceksiniz. Bence gitmezseniz bir şey kaybetmezsiniz , ancak giderseniz de bir şey kaybetmezsiniz herhalde. Müze giriş bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz ;

5-) Kiliseler ve Katedraller :


Burada bulunan katedral ya da kiliseler Kiev’deki kadar büyük ve önemli değil. Çoğunu yol üzerinde giderayak ziyaret edebilirsiniz. Bu yüzden bu yapılar hakkında tek tek açıklama yapmak yerine sadece isimlerini yazmanın yeterli olabileceğini düşünüyorum. Bu yapıların hepsi birbirine çok yakındır.


a-) Annunciation Katedrali



b-) Dormition Katedrali



c-) Pokrovsky Monastırı



YEME-İÇME :

Harkov’u yeme içme konusunda gayet başarılı buldum. Özellikle ete düşkünler ve steakhouse konusunda iyiler. Lviv ve Kiev’e oranla et konusunda çok daha iyi olduklarını söyleyebilirim. Şimdi karışık olarak gitmeniz gereken restoranları açıklamaları ile yazalım. Sıralamayı en beğendiğim yerlere göre değil , rastgele yapıyorum arkadaşlar. İlk sıradaki mekan , en iyi mekan anlamına gelmiyor.

1-) Gde Burger :



Burger yemek için kesinlikle gidilmesi gereken bir yer. Burgeri ve soslarını başarılı buldum. Mekan da güzel bir mekan. Yalnız anlamadığım şekilde mekanda bir mekanik gürültüsü , bir sarsıntı oluyor sık sık. Sanki devasa bir kombi ya da klima ünitesi varmış da binayı sarsıyormuş gibi. Neyse konumuz burgeri. Ben kendi yaptıkları gdeburgeri denemiştim. Fiyatları bize göre yüksek diyebilirim. Mesela gdeburger 225 grivna yani şuan 60 TL. Menüyü buraya bırakıyorum , burgerlerin fiyatlarını öğrenebilirsiniz ;

2-) Churrasco Bar :



Sınırsız et menüsü ile ünlü olan bir restoran. Harkov’da hem restoran hem bar olan birçok yer var. Mesela gündüz et yemek için gidiyorsunuz , ancak haftasonu bir akşam gittiğinizde insanların aynı yerde bir şeyler içip dans ettiğini , eğlendiğini görebiliyorsunuz. Öncelikle bu restoran çok meşhur bir restoran. Şuan 359 grivna olan bir et menüsü var. Yani 94 TL ediyor. 10-15dk’da bir size bir parça et getiriyorlar. Bunun haricinde en başta yine menüye dahil olan birkaç çeşit meze getiriyorlar bunun içinde balık da var. Ben etlerini çok kalitesiz buldum. Zaten bol bol tavuk var. Bir parça yanılmıyorsam domuz var , bir de dana eti var ama o da menüde buzağı eti olarak geçiyor. Bence tercih edilmesi gereken bir yer değil ama yine de bu kadar meşhur bir yere gitmeden de olmuyor işte. Menüye şuradan ulaşabilirsiniz ;

3-) 44 Favourite Place :


Burada daha önce hiçbir yerde görmediğim Picana Steak adında bir steak denedim ve gerçekten çok iyiydi. Fiyatın çok da uygun olduğunu söyleyemem. Ancak hem steak hem de suşi için çokça tercih edilen bir mekan.

4-) Argentina Grill :


Diğerlerine göre biraz daha uzakta bulunan bir mekan. Biraz tuzlu bir yer olmakla birlikte bence Harkov’daki en klas mekan. Ben bife de loma tenderloin denemiştim , 435 grivna yani 115 TL civarıydı. Gerçekten çok lezzetli steakleri var , bunun yanında sosları ve salataları da kesinlikle süper. Menüyü pdf şeklinde bırakıyorum ;

5-) Georgia Restaurant :



Özgürlük Meydanı’nın hemen yanında bulunan çok şık bir gürcü restoranı. Ukrayna’nın çoğu şehrinde gürcü restoranları yaygındır. Haçapuri dedikleri tereyağlı yumurtalı pide tarzı çok meşhur bir yiyecekleri var. Bir de rastgele bir çorba denemiştim. Çorbaların porsiyonları çok büyük ve doyurucu oluyor. Dilerseniz sadece çorba ile yetinebilirsiniz. Mekanın bir tarafı restoran diğer tarafı bar. Bence mutlaka gitmelisiniz. Diğer mekanlar kadar ünlü değil fakat çok daha hesaplı.

6-) Mafia Restoran :



Mafia , Ukrayna’nın birçok şehrinde bulunan büyük bir restoran zinciri. Çok uygun fiyata pizzaları var. Ben pek beğenmedim , damak tadıma hitap etmiyor. Ancak fiyat performans olarak çok iyi. Çünkü gerçekten çok büyük bir pizzayı yanında bira ile çok uygun fiyata yiyebilirsiniz. En azından deneyiniz derim.


7-) Puzata Hata :


Ukrayna’daki bir diğer restoran zinciri. Kharkiv’de hemen Anayasa Meydanı’ndaki termometrenin karşısında bulunuyor. Bizdeki esnaf lokantalarına benziyor. Çok uygun ve çok güzel yemekleri var. Yani uzun süre Ukrayna’da bulunsam genelde burada yerim. Ancak zaten epi topu 3-5-7 gün kaldığımız için diğer yerleri de en azından bir defa denemeye çalışıyoruz. Kesinlikle denemeniz gereken bir yer.

8-) Aroma Kava :


Ukrayna’da bulunan bir nevi bizdeki kahve Kahve Dünyası gibi zincirdir. Burada kendi kahvelerini deneyebilirsiniz.

9-) Lviv Handmade Chocolate :


Harkov’da iki adet bulunan Lviv Çikolatası dükkanında özellikle kış mevsiminde sıcak çikolatayı muhakkak tavsiye ederim. Zaten karton bardakta alıp dışarıda yiyebilirsiniz.

Barlar ve Kulüler :


Harkov’da fazlaca tarihi mekan yoktur. Mutlaka görülmesi gereken bir müze olmamakla birlikte kilise ve katedralleri de muhakkak görülmesi gereken yerler değildir. Ancak yeme içme ve eğlence hayatı güzeldir. Bunun için sizlere barları ve kulüpleri sıralayalım.

1-) Moskvich Bar :


Ana cadde üzerinde bulunan mekan özellikle kokteylleri ile meşhurdur. Buraya mutlaka gidip birkaç farklı kokteyl denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Before party yapabilirsiniz. Gece 00:00-01:00 gibi de buradan ayrılıp bir kulübe geçebilirsiniz.


2-) Probka Beer Hall :


Yine ana cadde üzerinde merkezi bir konumda bulunan mekan. Çok büyük bir yer olmakla birlikte gittiğim en ucuz klüp. Hem bar , hem kulüp hatta canlı müzik bar. Hafta sonları dolu oluyor.

3-) Drunk Cherry :


Harkov’da henüz 2020 ocak ayında 3 adet şubesi açılmış olan mekan. Origini Lviv olması lazım. Burasının konsepti çok çok farklı. Mekanın içi küçük ve çok samimi bir ortam var , kalabalık olduğunda da genelde kapı önündeki masalarda vakit geçirebilirsiniz. Burada sıcak likör içebilirsiniz. Çok uygun olmakla birlikte çok keyifli.


4-) Misto Club :


Misto Club daha çok öğrencilerin gittiği ucuz ve keyifli bir gece kulübüdür. Çok para harcamak istemeyen ve farklı amaçları olmayan kişiler için çok uygun bir yer.

5-) Bolero Club :


Harkov’un en gözde kulübüdür. Giriş ücreti aşağı yukarı 250TL’dir lakin bunu zaten içeceklerde kullanıyorsunuz. Yani sadece harcayacağınız parayı garanti etmiş oluyorsunuz. Biraz pahalı bir mekandır. Ayrıca Harkov’un en güzel kızları da paralı erkeklerle tanışmak için bu mekanı doldururlar.

6-) Radmir Club :


Harkov’un en iyi 3 kulübünden biridir. Ancak fiyat tarifesi Bolero’ya çok benzer.

Not: Saymış olduğum bu gece kulüplerine hafta içi giderseniz muhtemelen sizden ücret talep etmezler. Ancak Cuma ve cumartesi akşamları mekanlar dolar taşar ve büyük ihtimalle sizden ücret de talep ederler.

ALIŞ-VERİŞ :


Harkov’da hediyelik alışverişi için Anayasa Meydanı’nın bitişiğinde , Belediye binasına giderken büyük bir iş hanı var. Üst katlarında küçük küçük hediyelik eşya dükkanları var. Burası gerçekten çok uygun. Bunun dışında Drunk Cherry’den sıcak likör ya da Lviv Handmade Chocolate’dan çikolata da alabilirsiniz. Bunun dışında tabii ki Ukrayna’nın yerli vodkası olan ve oldukça uygun olan Nemiroff Vodka’sını da es geçmeyelim.

182 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LVİV

Comments


bottom of page