top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

FLORANSA



Rönesansın başladığı şehir, sanat şehri olarak bilinen şehir , Floransa.


Ne Zaman Gidilir :

Biz mecburen temmuz ayında gittik fakat temmuz ve ağustos ayları aşırı sıcak olduğu için tavsiyem ilkbahar ve sonbahar mevsimleri.


Vize Uygulaması :


İtalya , Schengen Bölgesi’nde bulunduğu için umumi pasaporta sahip olan vatandaşlarımız Schengen Vizesi almak zorundadır. Yeşil pasaport sahipleri vizeden muaftır. Schengen Vizesi’ni almak için dilerseniz tüm belgeleri toplayıp Idata’dan başvurunuzu yapabilirsiniz. Schengen Vize Ücreti an (08.2022) itibarı ile 80 euro olup , seyahat sigortası vs. gibi ufak ekstra masraflar da çıkacaktır. Benim ilk Schengen Vizesi başvurum olduğu için risk almak istemedim ve MonaVisa Profesyonel Vize Danışmanlık’tan Ayşe Hanım’a başvurarak 200 euro karşılığında vize başvurumu gerçekleştirdim. Maalesef artık ülkemizde Schengen Vizesi başvurularında reddedilme oranı eskisine göre çok daha yüksek ve vize süresi oldukça kısa. Ben yaklaşık 2 hafta olarak planladığım İtalya seyahatini maalesef sadece 7 günlük vize aldığım için kısa kesmek zorunda kaldım. Ama diğer yandan 15 günde yapmayı planladığım şeylerin büyük çoğunluğunu 7 güne sığdırabildim. Bunun yanında başvuru için randevuyu da ancak bir ay sonrasına alabiliyorsunuz. Dolayısıyla ne kadar erken randevu alırsanız o kadar iyidir.


Ulaşım :



İstanbul’dan Floransa ya da diğer şehirlere direk uçuşlar mevcut. Fakat ben hali hazırda Roma’daydım ve tren ile 4,5 saatlik bir yolculuğun ardından Roma Termini İstasyonu’ndan Floransa Santa Maria Novella İstasyonu’da geçtim. https://www.trenitalia.com/en.html sitesinden nereden nereye gitmek istediğinizi seçerek fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz ancak online kayıt sisteminden mailinize onay maili gelmediği için önceden bilet almak mümkün olmuyor. Bu yüzden İtalya’daki tüm istasyonlarda bulunan trenitalia makinalarından kolay bir şekilde biletinizi alabilirsiniz. Roma’dan Floransa’ya tren bilitimizi 22,15 euro’ya aldık. İtalya’da en sevdiğim şeylerden birisi tren istasyonlarının şehir merkezinde olması , çok yaygın ve sık olması. Böylece Floransa Santa Maria Novella İstasyonu’ndan inince 5-10 dk yürüyerek kalacağınız yere ulaşabilirsiniz.


Konaklama :


Maalesef İtalya genelinde konaklama çok pahalı. Genel olarak 2 kişi için kalınabilecek merkezdeki oteller 100 eurodan başlar. Güzel bir yer ise 200 euro civarı. Fakat ben bu işi de çözdüm. İtalya’daki oteller belli bir algoritma ile çalışıyor. Mesela akşamüstü müsaitlik varsa otelin gecelik ücreti düşüyor. Biz sırt çantası ile seyahat ettiğimiz için her gün kahvaltıdan sonra çıkış yapıp çantalarımızı otelde bıraktık. Müzeleri ziyaret edip günü bitirdikten sonra booking üzerinde fiyatların hep düştüğünü gördüm. Dolayısıyla 17:00 civarı bookingten rezervasyon yaptığımızda çok daha uyguna geliyor. Mesela şimdiden rezervasyon yapsam geceliği 200-250 euro arası olacak bir otel , son gün akşamüstü 100 euroya kadar düşüyor. Tabii bir bakıma risk. Floransa’da görece daha uygun oteller Floransa Santa Maria Novella İstasyonu civarında bulunuyor.


Floransa’da Yapılması Gerekenler :


1-) Floransa Katedrali(Santa Maria Del Fiore Bazilikası) :



Floransa’nın en merkezini burası olarak baz alabiliriz. Katedral devasa ve dışarından bakınca çok güzel. Bu bölgede saatlerce vakit geçirebilirsiniz. İçerisine girdiğinizde Roma’daki kiliselere oranla daha özensiz , fresk ve boyama çalışmaları yok denecek kadar az. Fakat kubbesi hem dışarıdan hem de içeriden gerçekten çok güzel. Aslında katedralin girişi ücretsiz görünüyor. Fakat uygulamada ücretli. Şöyle ki katedralin alt katında bulunan müze alanını gezmek için bilet almanız gerekiyor , dolayısıyla ücretsiz gibi görünen katedralin girişlerinde de bilet göstermeniz isteniyor. Yani Google da ve kendi sitesinde ücretsiz görünmesine rağmen ücretli. https://operaduomofirenze.skiperformance.com/en/store#/en/support/prices şu siteden bilet alabilirsiniz ya da katedralin önündeki meydanda bilet ofisi mevcut. Farklı bölgeleri kaplayan bilet çeşitleri mevcut. Ben ofise gittiğimde sadece Katedral , alt kısmındaki Santa Reparata , ön tarafta bulunan Vaftizhane(baptistery) ve diğer taraftaki müzeyi içeren 15 euro’luk Ghiberti Pass’dan alabilmiştim. 30 euro karşılığında Brunelleschi Pass alırsanız aynı zamanda kubbeye ve çan kulesine de çıkabilirsiniz , tabii önce o kadar merdiveni çıkmayı göze almanız gerekiyor.


2-) Aziz Giovanni Vaftizhanesi :



Konum olarak hemen katedralin önünde bulunur. Özellikleri kapıları mükemmeldir. Fakat kapılar katedralin diğer tarafındaki müzenin içerisinde bulunduğundan , burada kapılar hariç içeriye bir göz atabilirsiniz.


3-) Katedral Eserleri Müzesi :



Bu müzenin ismini direk Türkçeye çevirmek için öncelikle İngilizcesine baktım. Orijinalinde Museo Dell’Opera Del Duomo. Katedral ve vaftizhanedeki eserlerin sergilendiği müze. Zaten biletimize dahil olacağı için burayı da gezmekte fayda var.


4-) Katedral Meydanı :


Floransa Katedrali’nin önünde bulunan meydan , Floransa’nın en önemli 3 meydanından bence üçüncüsüdür. Burada muhteşem katedral manzarası eşliğinde dilediğiniz kadar vakit geçirebilirsiniz.


5-) Eski Saray(Palazzo Vecchio) :



Eski Saray aslında Floransa Yönetim Binasıydı. Sonradan müzeye çevrildi. Şehrin merkezinde görülmesi gereken yerlerden biri. İçerisinde ünlü sanatçılardan pek çok eser görebilirsiniz ama galiba en önemlisi Donatello’nun Jutidh ve Holofernes’i. Saray giriş ücreti 10 euro olmakla birlikte Arnolfo Kulesi’ne çıkmak isterseniz toplamda 14 euro ödemeniz gerekir.


6-) Signoria Meydanı :




Eski Saray’ın da içinde bulunduğu Signoria Meydanı bana göre Floransa’nın en önemli meydanıdır. Meydan Davut Heykeli’nin kopyası , Judith ve Holofernes’in kopyası , Atlı 1. Cosimo Heykeli , Neptün Çeşmesi , Loggia Dei Lanzi ve içerisinde bulunan birçok ünlü heykel yer alır. Bunun yanında yaz akşamları Loggia Dei Lanzi içerisinde orkestral performans sergileniyor. Özellikle akşamları müzik eşliğinde çok güzel vakit geçirilebilir.


7-) Eski Köprü(Ponte Vecchio) :



Dünyanın en güzel köprüsü olduğunu düşündüğüm köprü. Arno Nehri üzerinde bulunan köprüde akşamları sokak sanatçıları eşliğinde güzel , eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.


8-) Uffizi Galerisi :



Sadece Floransa’nın değil , dünyanın en iyi müzelerinden biri olarak bilinse de bence kesinlikle Vatikan Müzeleri ile yarışamaz bile. Her ne kadar Rönesans Floransa’da başlasa da Rönesans’ın en önemli eserleri Floransa’da bulunmuyor.Uffizi Galerisi’nde dikkatimi çok çeken bir eser olmadı. Tabii ki bir çok önemli ressamın eserleri burada bulunuyor. Fakat Da Vinci , Michelanelo , Donatello gibi isimlerin en önemli eserlerinden hiçbiri burada değil. Bunun yanında Vatikan Müzeleri’ndeki Laocoön ve Oğulları Heykeli’nin bir kopyası mevcut. Müzeye giriş için farklı bir sokakta bulunan bilet ofisinden Uffizi Galerisi , Pitti Sarayı ve Boboli Bahçeleri’ni kapsayan bileti 38 euro karşılığında alabilirsiniz.


9-) Pitti Sarayı :



Böylece Arno Nehri’nin karşısına geçiyoruz. Bir dönem Napolyon’un da kullandığı Pitti Sarayı da görülecek yerler listesinde yer alıyor. Uffizi Galerisi’nden yürüyerek Eski Köprü üzerinden toplamda 10 dk içerisinde ulaşabilirsiniz.


10-) Boboli Bahçeleri :



Boboli Bahçeleri’ne Pitti Sarayı’ndan geçiş yapabilirsiniz. Havuzları ve heykelleri ile oldukça güzel parkta maalesef pek gölge yok , yazın iyice bir kavrulabilirsiniz.


11-) Akademi Galerisi :


Tıpkı Uffizi Galerisi gibi Rönesans sanatçılarının eserlerin oluşan çok büyük bir koleksiyonu burada bulabilirsiniz. Müze en dikkat çeken şey ise Michelangelo’nun Davut Heykeli’dir. Ben online olarak bilet almadığımdan gidememiştim , o kadar sıra beklemeyi göze alamadım açıkçası.


12-) Michelangelo Meydanı :



Akşamüstü tüm Floransa’nın akın akın gittiği meydan. Bir tepenin üzerinde bulunduğu için biraz tırmanmak zorunda kalacaksınız fakat buna değer. Floransa’daki en güzel günbatımı , hatta en güzel manzara kesinlikle burada. Gençlerin çoğu şarabını ve pizzası alıp geliyor. Siz de tepeye çıkmadan önce marketten alışveri yapıp burada vakit geçirebilirsiniz.


13-) Diğer Yerler :



Arkadaşlar artık kilise gezmekten gına geldiği için , havanın çok sıcak olmasından da dolayı bazı yerleri es geçtik ama tekrar gidersem uğrarım dediğim yerler de var. Bunlar sırasıyla ; Santa Croce Bazilikası , San Miniato Al Monte , Bargello Müzesi , Santa Maria Novella Kilisesi , Medici Şapeli ve Gelileo Müzesi.


YEME-İÇME


Her zaman olduğu gibi yeme içme konusunda Floransa’da da tatmin olamıyoruz. Fakat nereyi tavsiye edelim dersek ;


1-) Trattoria Zaza :




Floransa’daki en iyi restoran olduğunu düşünüyorum. Burada Risotto ve Ravioli denemiştik. Bir de üzerine Tiramisu denedik. Her şey gayet lezzetliydi. Dekor , atmosfer de gerçekten çok iyi. Bu arada Roma’da karşılaşmamıştım ama burada masa ücreti de yazıyorlar 5 euro. Floransa’daki tüm mekanlarda var açıkçası. Pek hoşumuza da gitmedi.

2-) All’Antico Vinaio :



Kendisi bilinen en iyi sandwiç yani panini yapan yer. Porsiyonları da çok büyük , 1 tanesi 2 kişiye yeter bence. Schiattiaca denilen tuzlu ama güzel bir ekmekle hazırlanır. Her ne kadar damak tadımıza çok fazla uymasa da fena sayılmaz. Ortalama 1 panini 8-10 euro civarı.



Bunların dışında gittiğim restoranları pek beğenmedim. Servis , fiyat ve lezzet konusunda hepsi sınıfta kaldı. Floransa Steak oldukça meşhur olmasına rağmen , kendim de bir steak sever olarak etlerini beğenmedim açıkçası. Domates çorbalarını denemek istediğimde çorbadan ziyade bir domates lapası getirdiler. Susuz çorba da ilk defa gördüm. Bunların dışında Roma’da bulduğunuz birçok şeyi burada da deneyebilirsiniz. Roma Dondurması , makarna ve pizza çeşitleri , Floransa’da özellikle şaraplar çok uygun ve lezzetlidir. Bunun yanında Lampredotto dediğimiz biraz et biraz sakatat karışımı , bizdeki kokoreçten biraz farklı bir yiyecek de Floransa’ya aittir.


ALIŞ-VERİŞ



İtalya genelinde alışveriş yapmayı tabii ki çok mantıklı bulmuyoruz. Fakat her nasılsa Eski Köprü’ye çıkan cadde üzerinde uygun alışveriş olanakları görünüyor. Günlük ihtiyaçlar için süpermaktlerden alışveriş yapılabilir. Eski Köprü’yü geçtikten sonra hemen solda Sapori & Dintori Store isimli süpermarkette hemen her şey mevcut. Tıpkı Roma’daki gibi Floransa’da da küçük bakkallarda suyun 2 litresi 2 euro ve biranın şişesi 2 euroyken süpermakette tüm bunları 4’te 1 fiyatına alabilirsiniz. Bunun dışında bir de Merkez Çarşı(Mercato Centrale) isimli yer de muhakkak ziyaret edilmesi gereken alışveriş mekanlarından biri.


Bonus : Floransa’da suya sürekli para ödemenize gerek yok. Yanınızda şişe bulundurursanız , Floransa’nın bütün meydanlarında ya da köşe başlarında içilebilir suyu olan tarihi çeşmelerden dilediğiniz zaman şişenizi doldurabilirsiniz.Floransa’da bulunan çeşmelerdeki suyun Roma’dakilerden daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim.


Sonuç : Rönesasın başlangıç yeri olan , İtalya’nın en güzel 2. Şehri , dünyanın en güzel şehirlerinden biridir Floransa. Fakat yine de insan Roma’dan Floransa’ya gidince bazı şeylerin eksikliğini çekiyor. Ayrıca Roma’da tüm kiliseler ücretsizken , Floransa’da hepsi ücretli. Roma’da ünlü ressamların ve heykeltıraşların bazı eserlerini ücretsiz ziyaret edebilirken , Floransa’da çok övülen bir galeride bu kadar önemli bir eser göremeyebilirsiniz. Restoranlarda masa ücreti alınması da biraz canınızı sıkabilir. Ayrıca restoranlardaki servis kalitesi Roma’ya göre çok daha düşük ve aynı zamanda çalışanları da pek sempatik değil açıkçası. Yine de Floransa Floransa’dır ve mutlaka görmek gerekir.



279 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page