top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

EDİRNE

Edirne , Türkiye’nin kuzey batısında , Trakya Bölgesi’nde yer alır. Osmanlı’nın Söğüt ve Bursa’dan sonraki İstanbul’dan önceki , yani 3. Başkenti olup , Osmanlı’ya 88 yıl başkentlik yapmıştır. Küçük bir şehir olmakla birlikte birkaç saat içerisinde tamamlanabilir. Yunanistan sınırına yürüme mesafesindedir. Merkezindeki restoran , market ve dükkanlarda Yunanca , Bulgarca ve Romence yazılara çok sık rastlayabilirsiniz. Bunun sebebi de bu ülkelerden günübirlik Edirne’ye alışverişe gelen yabancı uyruklu misafirlerdir.


Ne Zaman Gidilir :



Edirne’de karasal iklim hüküm sürdüğünden , bahar ve sonbahar aylarında ziyaret edilmesi daha uygun olur.


Ulaşım :



Edirne günübirlik ziyaret edilebilecek bir şehirdir. İstanbul’dan otobüs ya da özel aracınız ile aşağı yukarı 3 saatte ulaşabilirsiniz.


Edirne’de Yapıacaklar :


1-) Selimiye Camii :

Edirne’de görülmesi gereken en

önemli hatta tek yapı Selimiye Camii’dir. Mimar Sinan’ın 1574 yılında tamamladığı ve kendisinin ustalık eseri olduğunu belirttiği eseridir. Çıraklık eserini Şehzade Camii ve kalfalık eserini ise Süleymaniye Camii olarak belirtmiştir. Unesco’nun Dünya Mirası listesinden bulunan camii kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir.


2-) Eski Camii :




1414 yılında tamamlanmış olan Eski Camii klasik dönem Osmanlı eseridir. Her ne kadar klasik dönem 1600’e kadar ulaşsa da , Selimiye Camii ile karşılaştırıldığında büyük bir mimari fark mevcuttur. Gerçekten de çok güzel ve görülmeye değer bir camii. Selimiye Camii’nden ayrıldığınızda 3-5 dk yürüme mesafesindedir.


3-) Üç Şerefeli Camii :



Eski Camii’den ayrılınca 5 dk yürüme mesafesindedir. Tamamlanma tarihi Eski Camii ile aşağı yukarı aynıdır. Fakat kendisini Eski Camii kadar güzel bulmadım. Yine de görülmesi gereken üç camiden biridir.


4-) 2. Bayezid Külliyesi ve Sağlık Müzesi :



Üç Şerefeli Camii’den yürüme 15 dk. Mesafededir. Külliyeye giderken bu kadar merkezi konumda halen tarlaların bulunduğunu görebilirsiniz. Bunun yanında Tunca Nehri’nin üzerinde geçerek külliyeye ulaşabilirsiniz. Maalesef külliye çok bakımsız kalmış , bahçesinde boy kadar uzamış otlar mevcut. Bunun yanında avluda bulunan sağlık müzesi de tadilat nedeni ile kapalı idi.

5-) Karaağaç Bölgesi :

Karaağaç Edirne merkezine çok yakın , küçük , üniversite bölgesi. Merkeze olan uzaklığı araç ile 10 dk olup yürüme 1 saati bulur. Bu bölgede görülebilecek yerleri de sıralayalım.


a-) Meriç(Mediciye) Köprüsü ve Meriç Nehri :



Abdülmecit döneminde yapılmış , Meriç Nehri’nin üzerinde güzel bir yürüyüş yapabileceğiniz uzun bir köprü. Şehir merkezinden Karaağaç’a doğru giderken üzerinden geçeceksiniz. Nehrin yanında da manzarası olan bazı restoran ve çay bahçeleri mevcut.


b-) Trakya Üniversitesi :




Eskiden Karaağaç Tren İstasyonu olarak kullanılan şimdiki Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’ne ait olan bina görülmeye değer , aynı zamanda Lozan Antlaşması da yine aynı bahçe içerisinde yer almakta.


ALIŞ-VERİŞ


1-) Ali Paşa Çarşısı :



Edirne merkezde yer alan çarşı hem görülmeye değer bir yapı olup , alışveriş yapmak için de uygun bir yer.


YEME-İÇME


Edirne yeme içme konusunda maalesef sınıfta kalıyor. Edirne’ye has iyi bir yeme kültürünün mevcut olmadığını düşünüyorum. En çok tercih edilen restoranlardan birinde Edirne’ye özgü meşhur tava ciğerini denedik. Pek memnun kalmamakla birlikte tava ciğerinin özel bir yemek olmadığına kanaat getirdik. Siz yine de Aydın Tava Ciğer veya Ciğerci Niyazi Usta’da tava ciğeri denememiş olmamak için deneyebilirsiniz. Bir porsiyon 2 kişiyi rahat doyurur.


Not: Edirne , Türkiye’de ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında yer almıyor. Zaten 2-3 saatte merkezi bitirip ayrılabilirsiniz. Yolunuz o taraflardan geçiyorsa bahsettiğim yerleri ziyaret edebilirsiniz.

22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page