top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

BURSA

Bursa , Türkiye’nin en kalabalık 4. Şehridir ve aynı zamanda Osmanlı’ya 28 sene boyunca başkentlik yapmıştır. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olmasına karşın , Bursa merkezine günübirlik bir seyahat yeterli olabilir.


Ne Zaman Gidilir :


Havanın yağışlı veya rüzgarlı olmadığı herhangi bir gün Bursa’ya seyahat edilebilir.


Ulaşım :



İstanbul’dan Bursa’ya İdo ile Yenikapı’dan ya da Budo ile Eminönü’nden , önce Mudanya’ya , daha sonra 43A no’lu otobüs ile direk Ulu Cami’ye ulaşabilirsiniz. Toplu taşıma kullanmak için otobüs durağındaki otomattan önce 50 TL karşılığında Bursa ulaşım kartı satın alıp daha sonra içine para yüklemeniz gerekecek. Mudanya’dan Bursa şehir merkezine otobüs için ödeyeceğiniz ücret ise kişi başı 27 TL civarı(MART 2023).

Not : Bursa merkezden dönüşte Mudanya'ya giden otobüsün son seferi erken saatte bitiyor bu yüzden otobüs saatlerine dikkat etmek gerekir. Bunun dışında Metro ile Emek İstasyonu'na giderseniz , daha sonra minibüsler ile de Mudanya'ya ulaşabilirsiniz.


Yapılacaklar :


Otobüsten Ulu Cami’nin önündeki durakta indiğimizi varsayarak turumuza başlayalım.

1-) Ulu Cami :



Bursa Ulu Camii’ni şehrin en merkezi nokta olarak kabul edebiliriz. Cami 1399 yılında yani İstanbul’daki camilerden çok daha önce inşa edilmiştir. Selçuklu geleneğinde inşa edilmiş olup şadırvan da camiinin tam olarak içerisinde yer alır. İstanbul’daki camilerden çok daha farklıdır.


2-) Tarihi Hanlar :





Ulu Camii’nden hemen sonra civardaki tarihi hanları ve çarşıları ziyaret etmelisiniz. Örneğin ; Kapalı Çarşı , Pirinç Han , özellikle de Koza Han.


3-) Tophane :



UluCami’den yaklaşık 10 dk’lık bir yürüyüşün ardından Tophane denilen tepeye ulaşabilirsiniz. Burada tarihi surları inceleyebilir , Tophane Saat Kulesi’ni , Osman Bey ve Orhan Bey Türbeleri’ni ziyaret edebilirsiniz ya da şehir manzarasının keyfini çıkarabilirsiniz.


4-) Irgandi Köprüsü :



Yine Ulu Cami’den hareketle 15 dk’lık bir yürüyüşün arından Irgandi Köprüsü’ne ulaşabilirsiniz. Köprü üzerinde küçük dükkanların bulunması ile dünyadaki sayılı çarşılı köprüden biri sayılır. Bir diğeri de Floransa’da gitmiş olduğumuz Eski Köprü ( Ponte Vecchio ) idi.


5-) Yeşil Cami ve Yeşil Türbe :



Bursa’nın en önemli simgelerinden biridir. Hem cami hem de türbe çinileri ile ünlüdür. 1. Mehmet Çelebi döneminde inşa edilmişlerdir. Irgandi Köprüsü’nden yürüme 10 dk mesafededir.


6-) Cumalıkız Köyü :


Cumalıkızık Köyü Bursa’nın en eski köylerinden olup sivil mimariyi devam ettirebilen ender yerlerden biridir. Bursa’ya kadar gitmişken görmeden gelmek olmaz. Ulu Cami önünden geçen D/10 No’lu otobüs Cumalıkızık’a gitse de , saat başı ring şeklinde çalıştığından dolayı ne zaman geleceği belli değildir. Bu yüzden beklemenizi çok da tavsiye etmem. Taksi ile trafik olmadığı takdire 15 dk’da olaşabilirsiniz ya da 2 Nolu metro hattı ile Cumalıkızık/Değirmenönü İstasyonu’na ulaşabilir buradan toplu taşıma ya da çok daha kısa mesafe taksi kullanabilirsiniz.


7-) Teleferik :

Bursa’daki en önemli aktivitelerden biri de teleferik ile Uludağ’a çıkmaktır. Merkezden araç ile 10 dk’da ulaşabilirsiniz.Teleferik çift yön ücreti an itibarı ile 130 TL’dir(Mart 2023).


8-) İznik :

İznik Bursa’nın bir ilçesi olup , tarihi milattan önce 2500’e kadar uzanmaktadır. Hristiyan dünyasında çok önemli bir yere sahip olan meşhur İznik Konsilleri burada toplanmıştır. Bursa merkezden araç ile 1-1,5 saatte ulaşılabilir. Surlarla kaplı bu küçük ilçede İznik Surları , İznik Gölü , Ayasofya , Yeşil Cami ve çini atölyeleri mutlaka ziyaret edilmelidir. Benim yaptığım şekilde İstanbul’dan İznik’e başka bir gün günübirlik ziyarette bulunabilirsiniz. Ya da Bursa’da 1 gece konaklayıp ertesi gün İznik ve sonrasında İstanbul’a dönüş yapabilirsiniz.


ALIŞVERİŞ


Bursa Türkiye’deki en gelişmiş sanayiye sahip şehirlerin başında gelir. Ulu Cami’nin yanındaki han ve çarşılarda alışveriş yapabilirsiniz. Bursa’nın halı , kilim ve her tür tekstil ürünü dünyaca ünlüdür.


YEME-İÇME


Bursa Türkiye’nin batısında yer alan diğer şehirlere oranla yeme içme bakımından çok iyidir.


1-) Kebapçı İskender :



Kebapçı İskender , isminden de anlaşıldığı üzere İskender kebabın mucididir. Bursa’daki favorimiz , Kebapçı İskender’in ilk dükkanları olan , Ulu Cami yakınındaki mavi dükkan ve ahşap dükkandır. Daha iyisini hiçbir yerde bulamayacağınız bu İskender kebabın porsiyonu an itibarı ile 205 TL.


2-) Yeşil Pideli Köfte – Mahir Usta :



Pideli köfte restoranlarının bulunduğu meşhur KayhanCaddesi’nde yer alan Yeşil Pideli Köfte’ye Ulu Cami’den 10 dk yürüyerek ulaşabilirsiniz. Pideli köfte tarz olarak iskender kebabın biraz daha basiti , döner yerine köfteli olanı. Hatırladığım kadarı ile de porsiyonu 90-100 TL civarı olmalı.


3-) Kestane Şekeri :


Bursa’ya özgü diğer bir yiyecek de kestane şekeri. Özellikle alınması gereken bir yer hatırlamıyorum fakat iyi gördüğünüz herhangi bir yerde denemenizi tavsiye ederim.


4-) Koza Han :



Koza Han içerisindeki kafelerde bir soluklanıp türk kahvesi içmeden dönmek olmaz.


5-) Arap Şükrü Sokağı :


Bursa çok büyük bir şehir olmasına rağmen bir barlar sokağı yok , bunun yerine taverna ve balık için Arap Şükrü Sokağı’ndaki mekanları ziyaret edebilirsiniz.


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page