top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

BELGRAD – NOVI SAD – PETROVARADIN

Güncelleme tarihi: 13 Eki 2020



Belgrad Sırbistan’ın ve dağılmadan önceki Yugoslavya’nın başkentidir. Şehir Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktada kurulmuştur.

NİÇİN BELGRAD :


Belgrad ülkemizden uzaklığı( yani yakın oluşu ) , vize uygulaması , hayat pahalılığı ve hem eski hem de yeni bir başkent olmasından dolayı tercih edilmesi gereken bir şehir. Benim için Kiev’in rakibidir. İkisi de tamamen farklı olsalar da , ülkemize bu kadar yakın olup , vize istememeleri , hem eski hem de yeni başkent olmaları , batı Avrupa şehirlerine kıyasla ucuz olmaları açısından Kiev – Belgrade karşılaştırması çokça yapılır. Belgrad’ın çok uzun yıllar Osmanlı yönetiminde bulunmasından dolayı buraya daha bir yakınlık hissedebilirsiniz. Özellikle bir çok cadde , sokak ve yapının isimlerinin Türkçe olduğunu , yemek kültürünün bizimkine benzediğini fark edeceksiniz. Aynı zaman çok fazla savaşa ev sahipliği yapan bir şehir olması ve karakteristik özelliklerden dolayı insanı çok soğuk görünür. O yüzden bizimkilerde bir ‘ türkleri sevmiyorlar ‘ anlayışı var ama aslında öyle değil. Kimse sokakta yürürken sizin yüzünüze bakıp gülümsemek zorunda değil. Bunun dışında zaten kırmızı ışıkta durup çok fazla kornaya basmamaları da gayet medeni olduklarını gösterir. Yani bizi sevmiyorlar o yüzden soğuk davranıyorlar diye düşünmeyin. Özellikle son dönemde Türkiye-Sırbistan ilişkileri çok yakın ve Sırbistan bizi birçok meselede destekliyor. Ama Galatasaraylıları pek sevmiyorlar diye biliyorum.

Ne Zaman Gidilir :




Belgrad’a yaz kış gidilebilir. Tabi kışın biraz soğuk olacak. Ben yazın gitmenizi öneririm. Yazın insanlar daha çok dışarıda vakit geçiriyor ve özellikle nehir kenarındaki bar ve kulüplerin bir kısmı sadece yazın çalışıyor.

Vize Uygulaması :


Türk vatandaşlarının Sırbistan’a seyahat etmek için vizeye ihtiyacı yoktur. Her zamanki gibi yanınızda dönüş uçak bileti ve otel rezervasyonunuzu bulundurmanız yeterlidir. Hatta Belgrad’daki pasaport kontrol işlemlerinin Ukrayna’dakinden çok daha basit olduğunu söyleyebilirim.

Ulaşım :



İstanbul’dan Belgrad’a birçok farklı firma ile uçuşlar mevcut. Ortalama 1 saat 45 dakikalık uçuşun ardından Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Havalimanından çıkar çıkmaz solunuza dönüp yürürseniz , 1 dk içinde otobüs durağına varacaksınız. Buradan 72 nolu otobüse binerseniz 150 Dinar ( yaklaşık 10 TL ) , biletinizi büfeden alırsanız 89 Dinar ( yaklaşık 5,80 TL ) karşılığında , trafiğin durumuna göre yaklaşık 30-35 dk içerisinde son durak olan Zeleni Venats Durağı’na varacaksınız. Burası Belgrad’ın tam merkezi ve ana otobüs durağı. Tarihi bölgede kalıyorsanız muhtemelen kalacağınız yer yürüme mesafesindedir.

Konaklama :






Belgrad’da konaklama için otel , hostel ve apart daireleri tercih edebilirsiniz. Ben otobüs durağına 2-3 dk yürüme mesafesinde Gavrila Principa sokağında bir dairede konaklamıştım. Ev sahipleri çok iyi insanlardı. Dairemiz de şehir manzarası olan çok güzel bir daireydi. 2+1 gecelik 200 TL’den daha az ödemiştik. Tabi kışın gitmiştik.

Yapılacaklar :


Belgrad’da yapılacak şeyleri incelerken öncelikle tarihi bölgedeki yerleri , akabinde zamanınız kalırsa da tarihi bölge dışarısında görmeniz gereken yerleri anlatmak istiyorum.

1-) Belgrad Kalesi(Kalemegdan) :




Belgrad Kalesi Tuna ve Sava nehirlerinin tam olarak kesiştiği yerde kurulmuştur. Geniş bir alana yayılır. Kalemegdan olarak da anılır. Yani kale meydanı gibi. Belgrad’da gerek menüler , gerek sokak isimleri olsun birçok Türkçe isim barındırırlar. Kale için giriş ücreti ödemenize gerek yok. Kale alanı içerisinde yine küçük bir kilise olan Aziz Petka Kilisesi , hayvanat bahçesi ve savaş müzesi mevcut.


2-) Belgrad Hayvanat Bahçesi :


Ben daha önce Johannesburg’da hayvanat bahçesine gitmiş olduğum için buradakine gitmedim. Ancak tabii siz kaleyi gezerken buraya da uğrayabilirsiniz. Giriş ücrei 400 Sırp Dinarı yani yaklaşık 27 TL.


3-) Belgrad Askeri Müzesi :


Belgrad Askeri Müzesi de kalenin içinde bulunmakla birlikte Kiev’dekine çok benzer. Açık hava müzesidir ve herhangi bir ücret ödemenize de gerek yoktur.


4-) Dorçol :


Dorçol kalenin hemen yanında bulunan küçük bir bölgenin adıdır. Bu bölgenin sokaklarını kısa bir sürede dolaşabilirsiniz. Bölgede bolca hediyelik eşya dükkanı mevcut.


5-) Knez Mihailova :



Knez Mihailova 1 km uzunluğunda , Belgrad’ın en meşhur caddesidir. İstiklal Caddesi’ne olan benzerliğiyle bilinir. Hatta bizdeki nostaljik treni buraya da koysanız , caddeyi İstiklal Caddesi zannedebilirsiniz. Bu caddede bol bol yürüyüş yapmanızı öneririm.

6-) Skadarlija :



Skadarlija Bölgesi Knez Mihailova caddesi’nin hemen bitimde bulunur. Bu bölge Belgrad’ın en güzel restoranlarının bulunduğu bölgedir. Buradaki restoranlara gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum lakin detayları ‘ yeme-içme’ bölümünde anlatmak istiyorum. Bölgenin hemen yanında bulunan Cumhuriyet Meydanı’nı da ziyaret edebilir burada kısa vakit geçirebilirsiniz. Bu meydanı ayrı bir başlıkta ele almak istemiyorum.

Şimdi bahsedeceğim 4 yer aynı istikamette olduğundan bunları aynı gün içinde yapabilirsiniz.


7-) Aziz Mark Kilisesi :



Gittiğiniz istikamette yolunuzun üzerinde bulunan bu kiliseye ücretsiz girebilirsiniz. İçeride 15dk geçirmeniz yeterli olabilir.


8-) Taşmajdan Park :


Türkçe’de Taş Meydan manasına gelen park Aziz Mark Kilisesi’nin hemen yanındadır. Burada da dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Esasında akşamları ışıklandırma sistemi dolayısıyla daha güzel oluyor.


9-) Nikola Tesla Müzesi :



Büyük üstadımız , bugünlere ulaşmamızda çokça emeği bulunan , dünyanın en büyük bilim adamlarından biri olan Nikola Tesla’nın Sırp olmasından mütevellit , müzesini Belgrad’a yapmışlar. Çok küçük bir müze esasında. Ama ben çok beğendim. Müze içinde size bir video sunum yapıyorlar. Tabi normalde bunu evde de yapabilirsiniz. Ama bunun dışında müzede herkese bir florasan verip , Tesla Bobini dediğimiz cihazdan wireless ( kablosuz ) elektrik gönderip elinizdeki florasanın yanmasını sağlıyorlar. Bu uygulama gerçekten çok iyiydir. Denemenizi tavsiye ederim. Müze giriş ücreti 500 dinar.


10 - ) Aziz Sava Katedrali :



Aziz Sava Katedrali bizdeki Ayasofya gibi şehrin en önemli simgelerinden biridir ve Belgrad’da ilk görmeniz gereken yerlerden biridir. Giriş ücreti yoktur. Katedralin hemen yanında bulunan Terminal Gastro Bar’ı ise ‘ yeme-içme ‘ bölümünde açıklamak istiyorum.


11-) Zemun Bölgesi :




Zemun Bölgesi nehrin diğer tarafında olup , tarihi bölgeden otobüsle ulaşılabilir. Yürümek isterseniz ki tavsiye ederim , Knez Mihailova Caddesi’nden 1 buçuk saatlik yürümenin ardından ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde Branko Köprüsü , Uşçe Alışveriş Merkezi , Hotel Yugoslavya’nın yanından geçerek Tuna boyunca tekne barlar ve restoranların yanından Zemun Bölgesi’ne ulaşabilirsiniz. Zemun Bölgesi Avusturya-Macaristan döneminden kalma farklı bir mimariye sahiptir. Bu açıdan Novi Sad’la benzerlik gösterir. Zemun Bölgesi’nde ayrıca görmeniz gereken bir diğer yer ise Gardoş Kulesi ya da diğer adıyla Milenyum Kulesi’dir.

12- ) Ada Ciganlija :


Belgrad’a yaz aylarında giderseniz şayet , Sava Nehri’nde bulunan bu adaya gidip nehirde yüzebilirsiniz.

13-) 2 nolu Tramvay :


Bu tramvay ile de kısa bir şehir turu yapabilirsiniz.

Bu listede olmayan görülebilecek diğer bazı yerler ise : Avala Kulesi , Josef Broz Tito Mazolesi , Ulusal Müze , Kızılyıldız Stadyumu , Tiyatro binası ve Hotel Moskva.

YEME-İÇME :

Belgrad türk mutfağından etkilenmiş olsa gerek , Ukrayna’ya kıyasla gayet güzel restoranlara sahiptir. Burada aç kalma durumunuz söz konusu olmaz. Çok güzel steakhouse’lar ve kebap restoranları mevcut olmakla birlikte ayak üstü atıştırmalık dilim pizzacıları da meşhurdur. Öncelikle Belgrad’da gidilebilecek restoranları bir cümle içerisinde sıralamak , daha sonra da gitmiş olduklarımı açıklamak isterim.

Belgrad’da gidilebilecek restoranlar : Little Bay , Lorenzo&Kakalamba , Zavicaj , Restoran Topçiderac , Franş , Lovac , Kalemegdanska Terasa , Bela Reka Nacionalni Restoran , Toro , Mezestoran Dvoriste , Durmitor , Restoran Blato , Ambar , Botako , Mala Fabrika Ukusa , Boutique , Terminal Gastro Bar , Dva Jelena , Pizza Bar vs. Yani Belgrad’da gidilmesi gereken o kadar çok restoran var ki , maalesef kısıtlı olan zamanımız yüzünden seçim yapmak zorunda kalıyoruz. Ben seçimlerimi istikametim doğrultusunda yapmak zorunda kaldım.

Kelime anlamı olarak 2 geyik oluyor sanırsam. Öncelikle Skadarlija Bölgesi’nin atmosferini tatmak için buradaki Bohem Sokağı’nda bir yer seçmem gerekiyor. Bunun için Dva Jelena en iyi seçeneklerden biridir. Ben gündüz gitmiştim ancak akşam gitmeniz daha iyi olur. Müzikli ve eğlenceli bir mekan , burada geyik etiyle yapılan farklı yemekleri deneyebilirsiniz. Menüsü linkte ;

1-) Dva Jelena :




Kelime anlamı olarak 2 geyik oluyor sanırsam. Öncelikle Skadarlija Bölgesi’nin atmosferini tatmak için buradaki Bohem Sokağı’nda bir yer seçmem gerekiyor. Bunun için Dva Jelena en iyi seçeneklerden biridir. Ben gündüz gitmiştim ancak akşam gitmeniz daha iyi olur. Müzikli ve eğlenceli bir mekan , burada geyik etiyle yapılan farklı yemekleri deneyebilirsiniz. Menüsü linkte ; http://www.dvajelena.rs/files/files/pdf/dva%20jelena_jelovnik_web.pdf

2-) Terminal Gastro Bar :



Burayı tercih etmemin nedeni de Aziz Sava Katedrali’nin hemen yanında olması. Öğleden sonra Birkaç yeri bitirdikten sonra katedrali de gezince yemek için çok iyi bir konumda. Ana yemekten önce bir de çorba deneyeyim demiştim ama çorba ile zaten doydum ;


3-) Domino Pizza :


Belgrad’da hemen her yerde dilim pizzacılar vardır. Yol üzeri gelip geçerken atıştırabilirsiniz. Hatırladığım kadarıyla Knez Mihailova Caddesi’ne girişte Domino Pizza vardı. Dilim ücreti 6 Tl’ye denk geliyordu. Çok uygun ve lezzetli olan bu pizzaları her yerde bulabilirsiniz.

Gidip hatırlamadığım birkaç yer daha var. Bunlardan biri Uşçe Alışveriş merkezinin üzerindeydi ve cevapçiçi yemiştik. Cevapçiçi bir nevi bizim kebab. Bunun yanında Pljeskavica ve peçenje de denenebilir. Yaygın olan pizzacılarla birlikte yine toma pekara isimli börekçileri de sık sık görebilirsiniz. Jelen ve Lava isimli biraları yaygın olup , rakija isimli bizdeki rakıya benzer bir içecekleri de meşhurdur. Küçük shot bardağıyla içilen bu içecek meyveli rakı tarzında ve oldukça güzel.

Alış – Veriş :

Hediyelik eşya ya da diğer alışverişleriniz için Knez Mihailova Caddesi üzerindeki dükkanların ve Uşçe Alışveriş merkezinin oldukça uygun olduğunu düşüyorum.

Barlar ve Kulüpler :


Belgrad’daki kulüplere resmen hayran kaldım. Ukrayna’daki gibi türk ve arap erkeklerine yönelik değil , tamamen insanların eğlenmesi için oluşturulmuş mekanlar. Hatta mekanlara whatsapp’tan rezervasyon yapıp , giriş ücreti ödemeden girebiliyorsunuz. İçerisi de çok kazık değil. Gece yarısından önce Knez Mihailova üzerindeki sokaklarda bulunan çok uygun mekanlarda eğlenebilir , daha sonra da kulübe geçebilirsiniz. Benim favorilerim Hype Club ve Mr. Stefan Braun. Özellikle Hype çok güzel bir yer. Mr. Stefan Braun’da ise şehir manzarası var. Ben kış ayında gittiğim için çok fazla seçenek yoktu , eğer yaz aylarında giderseniz çok daha fazla seçeneğiniz olacaktır.

NOVI SAD ve PETROVARADIN


Belgrad’a kadar gitmişken Novi Sad’a gitmeden de olmaz. Savamala Bölgesi’nde kulüplerin olduğu noktaya çok yakın bir yerde otogar mevcut. Buradan günü birlik Novi Sad’a gidebilirsiniz. Yalnız gidiş dönüş biletini giderken birlikte alırsanız dönüş bileti neredeyse yarı yarıya geliyor. Mesela şimdi biletime baktığımda gidiş 750 Dinar , dönüş ise 380 Dinar görünüyor. Tabi bu fiyat şimdi değişmiştir. Biletinizi alırken firmaya dönüş saatlerini de sorarsanız problem yaşamazsınız. Novi Sad tıpkı Zemun Bölgesi’ndeki gibi Avusturya-Macaristan’dan kalma farklı bir mimariye sahip. Burada şehir merkezinde kısa bir süre yürüyüş yapabilirsiniz. Zaten tarihi bölge küçücük bir alan. Daha sonra köprüden yürüyerek Petrovaradin Kalesi’ne ulaşabilirsiniz. Bir müddet kaleyi de gezdikten sonra dönüşte Project72 Wine and Deli isimli restorana uğramanızı tavsiye ederim Burada güzel bir yemek yerken bir yandan da güzel şaraplarından deneyebilirsiniz.

514 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LVİV

Comments


bottom of page