top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

BANGKOK

Güncelleme tarihi: 22 Nis




 

            Tayland’ın başkenti , en büyük şehri ve uzun yıllardır dünyanın en çok ziyaret edilen efsane şehri Bangkok’a yolculuğumuz başlasın.

 

Ne Zaman Gidilir :


                     Tayland’da hava yılın 12 ayı boyunca sıcaktır. Fakat yağmurların seyrek olduğu ve nemin de çok yüksek olmadığı sezon olan Kasım , Aralık , Ocak ve Şubat ayları Tayland’ı ziyaret etmek için en uygun dönemdir.


Ulaşım :



                    Bangkok’ta Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı(BKK) ve Don Mueang Uluslararası Havalimanı(DMK) olmak üzere 2 adet havalimanı bulunmaktadır. Bunlardan en büyük ve en çok tercih edileni Suvarnabhumi’dir. Suvarnabhumi Uluslararası Havalimanı’ndan ARL hattı ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Don Mueang Uluslararası Havaliamanı’ndan ise SRT hattı ile önce Krung Thep Aphiwat Merkez Tren İstasyonu’na , oradan da MRT hattı ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Bangkok’ta bunun dışında SRT , APM ve BTS hatları mevcuttur. BTS hattı havada kurulmuş olup bütün şehri yukarında izleyerek seyahat edebilirsiniz. Herhangi bir metroyu kullanırken , makinalardan ya da gişeden , önceden gideceğiniz durağı seçip , ona göre ödeme yapıp bilet alabilirsiniz.  Bunların yanında halen yapım aşamasında olan birçok metro hattı bulunmakta. Otobüs ile ulaşım da oldukça yaygın ve ucuzdur. Otobüs biletini otobüste bulunan çalışanlardan gideceğiniz durağı söyleyerek ödeme yapıp alabilirsiniz.  Nehirleri ve dereleri de bol olan Bangkok’ta tekne ve vapur taşımacılığı da yaygındır. Tuk Tuk denilen motordan bozma taksiler oldukça meşhurdur. Grab ve Bolt isimli uygulamalar üzerinden taksi ya da motosiklet çağırabilir , uygun fiyata ulaşım sağlayabilirsiniz. Bangkok’ta ulaşım gerçekten çok uygun ve kolay.


Konaklama :



                  Bangkok’ta konaklama da oldukça ucuz. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehri olduğundan , birçok otel ve hostel mevcuttur. Ulaşım da kolay olduğundan , şehrin birçok farklı noktasında konaklayabilirsiniz.


Bangkok’ta Görülmesi Gereken Yerler :





                 Her zaman her yerde olduğu gibi Bangkok’ta da görülmesi gereken yerleri ,  tarihi bölgeyi merkez kabul ederek başlayalım.

 

                          1-) Büyük Saray :





                                  Büyük Saray , Bangkok’taki en önemli yer ya da en güzel yer değil. Fakat en merkezi yer ve bunun yanında en büyük kompleks.  Bu yüzden buradan başlayalım istedim. Büyük Saray , halen  kraliyet ailesi tarafından aktif olarak kullanmakta. Şortla girişe izin verilmediğinden pantolon giymek durumundasınız. Büyük Saray yapısının iç kısmı ziyaret etmeniz mümkün değil fakat kompleks içerisinde bulunan en önemli yapı olan Zümrüt Baba Tapınağı(Wat Phra Kaew)’i gezebilirsiniz. Bunun yanında birkaç tane küçük müze ve tapınağı da ziyaret edebilirsiniz. Giriş ücreti 500 Baht. Diğer yerlerle kıyasladığımızda oldukça pahalı ve çok da gerekli değil gibi. Yine de takdir sizin.

                  2-) Wat Pho :



                               Büyük Saray kompleksinin hemen yanında yer alıyor. Wat Pho da aslında bir komplekstir. Aynı zamanda meşhur Yatan Buda’da burada yer alır. Diğer yandan meşhur Thai Masajı’nın doğduğu yer olarak biliniyor , dolayısıyla burada ücretli olarak masaj hizmeti de mevcut. Görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Giriş ücreti 200 Baht.

                 3-) Wat Arun :



                               Diğer adıyla Şafak Tapınağı da Bangkok’ta kesinlikle görülmesi gereken yerlerden bir diğeri. Nehrin karşı tarafında yer alıyor , bu yüzden Wat Pho’nun karşısındaki eski iskeleden 5 Baht karşılığında tekne ile karşıya geçebilir ve 100 Baht giriş ücreti ile Wat Arun’u ziyaret edebilirsiniz. Diğer yandan akşamları da tapınağın ışıklı manzarası , şehrin önemli silüetlerinden biridir.


               4-) Wat Saket(Altın Dağ) :



                                Büyük Saray’dan yürüme yarım saat mesafeden bulunan Wat Saket , aslında Bangkok’taki en iyi manzaralardan birine sahip.  Giriş ücretiyse sadece 50 Baht. Akşamüstü güzel bir günbatımını buradan izleyebilirsiniz.


             5-)  Wat Traimit(Altın Buda Tapınağı) :



                               Adından da anlaşılacağı üzere , ünlü Altın Buda Heykeli’nin bulunduğu bu tapınak da ziyaret etmeye değer. Zaten Çin Mahallesi’nde yer aldığında , yolunuzun düşmesi gereken bir yerde bulunuyor.  Özellikle 24 Şubat akşamı yani Magha Puja Seremonileri esnasında ziyaret etmek daha iyi olacaktır. Ayrıca giriş de ücretsiz olacaktır. Diğer tarihlerde ise giriş ücreti 50 Baht.


            6-) Jim Thompson Evi :



                             Bangkok’ta yaşamış Abd’li işadamı Jim Thompson’ın evi müze olarak faaliyet vermekte. Konum olarak çok merkezi bir yerde olduğundan ziyaret edilebilir. Jim Thompson Tay İpeği üretimi ve ticareti yapmış , kendi ismiyle çok önemli bir markaya sahip , hatta müze girişindeki dükkandan alışveriş de yapabilirsiniz. Müze içerisinde de Jim Thompson’un koleksiyonlarını görebilirsiniz. Giriş ücreti 200 Baht , müze açıkçası herkesin ilgisini çekmeyebilir. Büyük Saray’da zaten Tay Saray Kıyafet kültüründen bir çok koleksiyon göreceksiniz.


          7-) Lumpini Parkı :


                            Şehrin merkezinde bulunan Lumpini Parkı’nda yürüyüş yapabilir , canlı orkestra performanslarına şahitlik edebilirsiniz.


          8-) Tekne Turları :



                           Çao Phraya Nehri’nde tekne turları da yapılması gerekenlerdir. Özellikle akşamları daha bir güzel.


                    Not : Tüm bunların dışında , otobüs veya BTS Metro ile ya da Tuk Tuk’lar ile şehir turu yapmak , ya da karış karış yürümek de yapılması gerekenlerdendir.


                     Şimdi bir de Bangkok’un dışında yer alan görülmesi gereken yerlere bakalım ;


                                 1-) Samut Songkhram :



                                           Birçoğumuz bu ismi hatırlamaz , burası Bangkok’a çok yakın bir şehir , buranın önemi ise Mae Klong Tren Yolu Pazarı ve Damnoen Saduak Yüzen Pazar’ını görecek olmamız. Bu gezi için günübirlik turlar mevcut fakat ben şimdi size en ucuza nasıl gidilir anlatıyorum. Öncelikle yakında bulunduğu için sabahın köründe kalkıp Wongwian Yai Tren İstasyonu’na yürüyorum ve 05:00 civarı kalkan Maha Chai trenine biniyorum. Bilet ücreti 10 baht ve seyahat süresi 1 saat 15 dk civarı. Maha Chai’de indikten sonra tekne ile nehrin karşısına geçiyorum. Yolculuk süresi 5dk , bilet ücreti 3 baht. İskeleden Ban Laem Tren İstasyonu’na yürüyorum ve saat 07:30 civarı hareket eden Mae Klong trenine biniyorum. Yolculuk süresi 1 saat , bilet ücreti 10 baht. Böylelikle toplamda 23 baht’a Mae Klong Tren Yolu Pazarı’na ulaşıyorum. Yolculuk da bir hayli keyifli geçiyor. Burada meşhur trenin gelişini izlemek için istasyondan sonraki trenin geliş saatine bakabilirsiniz ya da direk Damnoen Saduak Yüzen Pazar’a gidip dönüşte treni izleyebilirsiniz. Tren istasyonunun 2 sokak arkasındaki otobüs terminalinde Damnoen Saduak Yüzen Pazarı’na yakın bir yere ulaşabileceğiniz dolmuşlar mevcut. Ücret is sadece 20 baht. Damnoen Saduak Yüzen Pazarı kesinlikle efsane , muhakkak görülmeli. Ayrıca burada birçok içecek , dondurma , yemek vs Bangkok’a göre hatta diğer şehirlere göre daha uygun. Dönüş yolunu aynı şekilde takip edebilirsiniz. Son treni kaçırmamaya gayet gösterin derim.


                           2-) Ayutthaya :



                                          Ayutthaya , Bangkok’un 85 km kuzeyince bulunan , Tayland’ın eski başkenti ve zamanında dünyanın en kalabalık şehirlerinde biridir. Bugün ise tarihi bölgede birkaç yıkıntı kalmıştır fakat yine de görülebilir. Bunun için önce  Krung Thep Aphiwat Merkez Tren İstasyonu’na gidiyoruz. Buradan 30-40 baht gibi küçük bir meblağ karşılığında Ayutthaya biletimizi alıyoruz. Aşağı yukarı 2 saatlik yolculuğun ardından Ayutthaya Tren İstasyonu’na varıyoruz. Daha sonra tarihi bölgeye ulaşmak için motor kiralamak ya da bisiklet kiralayıp bütün gölgeyi gezmek daha iyi olacaktır.


                                                                  ALIŞVERİŞ



         Bangkok aynı zamanda dünyanın her yerinden insanların alışveriş amacı ile geldiği bir şehir. Başlıca alışveriş yapılacak yerler ise şunlar ;

 

                     1-) Chatuchak Haftasonu Pazarı :



                               Chatuchak Haftasonu Pazarı , Bangkok’taki en büyük pazar yeridir. İsmine aldanmayın , hafta içi de açıktır. Ulaşım için Mrt Mavi Hat’ta Kamphaeng Phet Durağı ya da BTS’de Mo Chit Durağı’nda inebilirsiniz. Her türlü hediyelik eşyayı burada bulabilirsiniz.


                   2-) Alışveriş Merkezleri :



                               Bangkok’ta birçok alışveriş merkezi mevcut. Bunlardan en önemlileri ise Siam Durağı civarında bulunan Siam Paragon , Central World ,  MBK Center ; Asok Durağı yanında Terminal 21 ve Çao Phraya Nehri kenarında Iconsiam , Bunun yanında Asiatique Riverfront ve yine Srinagarindra Gece Pazarı da kesinlike görülmesi gereken pazar yerleridir.


                                        Not : Tüm bu başlıca yerlerin dışında Bangkok’ta birçok gece pazarı , haftasonu pazarı ve sabah pazarı alanı mevcuttur.

 

                                                            YEME – İÇME  


              Tayland’da çok geniş bir yemek kültürü var. İnsanların çoğunun evde yemek yapmamasından dolayı her sokakta seyyar yemek pişiriliyor. Hatta gece boyunca şehrin birçok yerinde bulunan gece pazarlarında , gecenin geç saatlerine kadar yemek bulabilirsiniz. Hiçbir şey yapamazsanız her sokakta bulunan 7 Eleven marketleri her zaman açık. Burada almış olduğunuz ürünü isterseniz fırında ısıtabiliyorlar. Kuzu ve dana etinin pek yaygın olmadığı Tayland’da daha çok deniz ürünleri , tavuk , ördek ve noodle yaygındır.

 

                        1-) Thipsamai :



                                  Tarihi bölgede , Altın Dağ Tapınağı’nın yürüme 4-5 dk yakınında bulunan Thipsamai , Bangkok’taki en iyi restoranlardan biridir. Burada Tayland’ın en ünlü yemeklerinden biri olan Pad Thai yemeğinin en güzelini sadece 150 baht’a deneyimleyebilirsiniz. Karides yağıyla yapılan Superb Pad Thai’yi kesinlikle denemelisiniz.

 

                       2-) Jeh O’Chula :



                                  National Satium Durağı’ndan 15 dk yürüme mesafesinde , restoranlarla dolu Banthat Thong Caddesi’nde bulunan Michelin ödüllü meşhur Mama Tom Yum’ı burada mutlaka denemelisiniz. Karışık olanı denemeniz daha iyi olur fakat bunun için 2 kişi bir yemeğini paylaşmanız daha uygun olur. Bu yemeğin fiyatı ise 300 TL. Bu restoranda yer bulabilmeniz için , 2-3 saat sıra beklemeniz gerekecektir. Bunun için önceden gidip isminizi sıraya yazdırabilirsiniz. Daha sonra tekrar gelebilirsiniz.


                    3-) Ban Khun Mae :





                                Yine National Stadium Durağı’nın yanındaki MBK Center’da bulunan Ban Khun Mae isimli restoranda klasik Tom Yum çorbasını deneyebilirsiniz. Ayrıca geleneksel kıyafetli garsonlar , atmosfer , diğer yandan klasik canlı müzikle ortam gerçekten çok güzel oluyor. Burada Tom Yum 200-250 baht arası.






             Bu restoranların dışında elbette liste uzar gider. Bu üç başarılı yemek dışında Tayland’da birçok farklı başarılı yemek ve restoran mevcut. Örneğin pazar alanlarında seçtiğiniz herhangi bir şeyi sizin için pişirirler. Gece pazarlarında çok taze  tuzda balık , karides , kalamar , ıstakoz gibi deniz ürünlerini bol bol tüketebilirsiniz. Sokak lezzetlerinin hepsini bir şekilde denemenizi tavsiye ederim. Yine çok güzel bir Tayland yemeği olan Sticky Mango Rice muhakkak denenmeli. Pad Thai’nin birçok farklı çeşidi , Tom Yum’ın birçok farklı çeşidi mevcut. Noodle Çorbaları , Yengeçli Pilav , Ananas’ta Pilav , ve daha bir sürü şey. Diğer yandan Tayland’a özgü içecekleri de mutlaka denemelisiniz. Tay Çayı , Mavi Kelebek Sarmaşığı Çayı(Butterfly Pea Tea) , bulabilirseniz Kerkede Çayı ( Hibiscus Sabdariffa ) , ve daha birçok çay , kahve çeşidi. Diğer yandan Tayland’da her bir sokakta bulabileceğiniz taze meyvelerin birçok çeşidini denemelisiniz. Özellikle Mango , belki Tayland’a ait , iğrenç kokan Durian…. Hergün bol bol taze meyve suyu tüketebilirsiniz. Özellikle en yaygın olanı tabii ki Mango. Bunun yanında Hindistan Cevizi Suyu da oldukça yaygın. Hatta Hindistan Cevizi Dondurması da mutlaka denenmeli.  Bir çeşit rom olan ve yerel bir içecek olan Thong da sabahları dahi tüketiliyor. Yerel biralarından Chang ise en çok tüketilen bira. Bunlar sadece şimdilik aklıma gelenler. Çin Mahallesi’nde envai çeşit sokak yemeklerini deneyebilirsiniz. Asiatique Riverfront da akşamları yemek için tercih edilebilecek bölgelerden biri. Bunun dışında akşamları barlara gitmek isterseniz ; Sukhumvit Yolu üzerinde birçok sokak ziyaret edilebilir , Khaosan Yolu , Silom , RCA Yolu , Patpong , Nana bunlardan başlıcalarıdır.


 

                  Bangkok hayatımda gördüğüm en iyi yer oldu. Tek kelime ile muhteşem bir yer.  

502 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page