top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

ANTALYA

Güncelleme tarihi: 22 Ağu 2022

Türkiye’nin en güzel şehri Antalya’ya gidelim. Antalya Türkiye’nin güney sahili boyunca uzandığı için , bir ucundan başlayıp diğer ucuna kadar seyahat etmek çok yaygındır.


Ne Zaman Gidilir :


Antalya’yı yaz turizmi için tercih etmek daha doğru olur. Fakat temmuz ve ağustos ayları aşırı sıcak olduğu için , seyahati haziran veya eylül ayları için planlamak daha doğru olabilir.


Ulaşım :

Antalya merkezde ve Alanya’da olmak üzere 2 havalimanı bulunmaktadır. Fakat biz İstanbul’dan aşağı yukarı 10 saatlik yolculuğun ardından aracımızla Antalya’ya varıyoruz. Herhangi bir ilçe içerisinde ulaşım otobüsler ile rahatça sağlanabilir. Antalya’nın her yerini gezebilmek için araçla gitmek veya araç kiralamak şarttır.


Konaklama :


Birçokları Antalya’da her şey dahil otellerde konaklayabilir. Fakat biz gezgin olarak yerimizde duramayalım ve baştan sona gezelim. İlçe ilçe gezerken de her yerde günü birlik otellerde ya da pansiyonlarda ve apartlarda uyguna konaklayabiliyoruz.


Yapılacaklar :

Hadi şimdi İstanbul’dan uzun bir gece yolcuğu akabinde Antalya’nın en batısına ulaşalım.

1-) Kaş :

Kaş Antalya’nın en batısında bulunan ilçedir. Kaş’ta gidilecek yerleri şöyle sıralıyoruz.

a-) Patara :

Sabah ilk olarak Patara Antik Kenti’ne ulaşıyoruz. Burada Likya’lılardan kalan antik harabeleri gezdikten sonra Patara Plajı’nda denize giriyoruz. Çok uzun bir plaj olan Patara Plajı aynı zamanda Caretta Caretta’ların da yumurtlama merkezi.

b-) Kaputaş Plajı :


20-25 dk’lık yolculuğun ardından Kaputaş Plajı’na varıyoruz. Bir kanyon bitiminde , uçurum dibinde , Türkiye’nin en en güzel manzaralarından biri. Yüzme bilmeyen arkadaşlar için uyarı , su çok çabuk derinleşiyor ve dip akıntısından dolayı biraz da soğuk. Mutlaka görülmesi gereken bir yer.

c-) Kaş :


Mükemmel bir manzara eşliğinde diğer bir 20-25 dk’lık yolculuktan sonra Kaş merkeze varıyoruz. Bu kadar yorulduktan sonra Kaş şehir merkezinde butik bir otelde konaklanabilir. Diğer yerler gibi gece hayatının hızlı olmadığı bu küçük ilçede kafa dinleyebilirsiniz. Şehir merkezinde bulunan antik tiyatro ve kral mezarlarını da görebilir , begovilleri ile ünlü Kaş sokaklarında dolaşabilirsiniz. Bunun yanında Kaş’ta yamaç paraşütü de denenebilir. Fakat tabii ki sürekli yapma imkanınız yoksa benim tercihim Ölüdeniz’de yapmaktır.

2-) Demre :

Kaş’tan sonra sıradaki ilçemiz Demre.


a-) Kaleüçağız :

Kaş merkezden 35 dk’lık bir yolculuktan sonra sabahın erken saatlerinde Kaleüçağız’a varıyoruz. Buranın önemi Türkiye’deki , Fethiye ile birlikte en iyi 2 tekne turundan birine çıkacak olmamız. Saat 10:30 gibi hareket eden tekne ile birlikte birçok koy ve adada yüzebilirsiniz. Kekova Batık şehrinin kalıntılarını görebilir ve Kaleköy’ü ziyaret edebilirsiniz.

b-) Myra Antik Kenti :


Tekne turunun akabinde yarım saatlik bir yolculuktan sonra Demre merkezde bulunan Myra Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Özellikle Likya Kaya Mezarları oldukça ilgi çekici.


c-) Noel Baba( Aziz Nikolas ) Kilisesi :



Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolas adına 520 yılında yapılan kilise de Demre merkezde Myra Antik Kenti’ne yakın bir bölgede bulunuyor.


3-) Kumluca :


Noel Baba(Aziz Nikolas) Kilisesi’ni de ziyaret ettikten sonra Kumluca’ya doğru yola koyuluyoruz.


a-) Olimpos :



Yaklaşık bir-buçuk saatlik bir yolculuğun ardından Olimpos’a varıyoruz. Tüm günün yorgunluğunun ardından Olimpos’ta bulunan ağaç evlerde konaklayabilir ve istirahat edebilirsiniz. Ertesi gün erkenden Olimpos Antik Kenti’ni ziyaret edebilir ve akabinde müzenin içerisinden geçerek Olimpos Plajı’na uğrayabilirsiniz.


4-) Kemer :


a-) Tahtalı Dağı :



Kemer ilçesine bağlı olan Tahtalı Dağı , eski adıyla Olimpos Dağı’na , Olimpos Plajı’ndan 50 dk’lık bir yolculuktan sonra ulaşabilirsiniz. Burada dilerseniz teleferik ile zirveye çıkıp manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Kayak merkezinde kayak da yapabilirsiniz. Öncelikli tercih olmayıp isteğe göre değişebilir. Çok da gerekli değildir.

b-) Phaselis Antik Kenti :




Tahtalı Dağı’ndan da Olimpos Plajı’ndan da aşağı yukarı yarım saatlik bir yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz. Üç tarafı deniz olan küçük bir yarım adada bulunan Phaselis Antik Kenti de mutlaka ziyaret edilmelidir.


c-) Kemer :


Kemer merkezde her şey dahil oteller dışında gece kulüplerine gidilebilir. Bunlardan biri de Inferno. Bunun dışında Kemer merkezde yapılacak pek bir şey yok.

d-) Göynük Kanyonu :



Kemer merkezden yaklaşık bir 20 dklık mesafede bulunan Göynük Kanyonu’nu ziyaret ederek Antalya’nın meşhur kanyonlarına bir başlangıç yapabilirsiniz.


5-) Antalya :

Sıradaki durağımız Antalya merkez. Benim favorimdir kendisi. Buralarda yapılacak çok şey olmakla birlikte ekonomik olarak çok da uygun bir yer olduğunu söyleyebilirim. Hatta Türkiye’nin en yaşanılır yeri olarak görüyorum. Sıralamayı Kaleiçi’nde veya yanıbaşında bir otelde kaldığınızı varsayarak yapalım.


a-) Kaleiçi :



Kaleiçi , Antalya şehir merkezinin tarihi bölgesi. Buradaki eski türk mimarisi mutlaka görülmeli , Yivli Minare Camii ziyaret edilmeli , tarihi sokaklarda dolaşılmalı. Falezlerin manzarasına karşı oturup bir şeyler içilmeli. Marinada ve akşamları barlar sokağında volta atılmalı. Kaleiçi’nde birçok tarihi yapı görebilirsiniz. Bunlardan en güzeli de Hadrian Kapısı. Ayrıca tramway ile aşağı yukarı 40-45 dakika içerisinde direk olarak Antalya Havalimanı’na ulaşabilirsiniz.


b-) Konyaaltı Plajı :



Konyaaltı Plajı otelinizden muhtemelen yürüme mesafesinde yahut tramwayla hızlıca ulaşılabilir mesefede olacak. Kumdan ziyade küçük çakıldan oluşan çok uzun ve geniş bir plaj. Muhakkak yüzmek gereken plajlardan biri. Bunun yanında plajın hemen arkasında plaja paralel uzayan yeşillik alanda özellikle Antalyalıların çok keyifli vakit geçirdiğini görebilirsiniz. Bir de Konyaaltı Plajı’nın tam başlangıcında Jolly Eat&Drink Cafe’de efsane manzara eşliğinde bir şeyler içmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

c-) Antalya Arkeoloji Müzesi :



Konyaaltı Plajı’nın başlangıcına çok çok yakın bir mesafede bulunan Antalya Müzesi de kesinlikle ziyaret edilmelidir. Burada genel olarak Perge Antik Kenti’nden getirilen buluntuları görebilirsiniz.

d-) Aşağı Düden Şelalesi :



Dünyanın en güzel şelalelerinden biri olduğunu düşündüğüm Düden Şelalesi Kesinlikle görülmeli.Hem gündüz hem de akşam ayrı ayrı ziyaret edilmeli. Kaleiçi’nde otobüsle yarım saat içerisinde ulaşabilirsiniz. Ayrıca bir de uzak bir konumda Yukarı Düden Şelalesi de olduğu için karıştırılmamalı ve denize dökülen , Lara Bölgesi’nde bulunan Aşağı Düden Şelalesi olduğu haritada dikkatle saptanmalıdır.

e-) Kurşunlu Şelaleleri :



Kurşunlu Şelaleleri saklı bir cennet gibi. Fotoğraf çekmek için en iyi renk uyumunu yakalayacağınız bir ortam. şelale ile birlik serin havanın tadını çıkarabilirsiniz. Yaklaşık yarım saatlik araç yolculuğunun ardından ulaşabilirsiniz.

f-) Perge Antik Kenti :



Kurşunlu Şelalesi’nden 10-15 dklık bir yolculuktan sonra Perge Antin Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Antalya’da bulunan en önemli antik kentlerden biridir.


6-) Serik :


a-) The Land Of Legends :



The Land Of Legends , Serik ilçesine bağlı Kadriye bölgesinde bulunan , içerisinde alışveriş merkezi , eğlence merkezi , konser ve gösteri alanları da bulunan büyük ve şık bir komplekstir. Perge Antik Kenti’nden 20-25 dk’lık yolculuğun ardından ulaşabilirsiniz.


b-) Aspendos :



Aspendos’ta , Aspendos harabeleri ya da Apendos Antik Kenti diyebileceğimz alanı ziyaret edebiliriz fakat yürüyüş yolu çok zorlu. Öncelikle yol taşlık bir alan. Ayrıca ayakta kalan en iyi yapı olan su kemerine zaten araçla da ulaşılabiliyor. Bu bölgeyi es geçebilirsiniz. Ancak Aspendos Tiyatrosu muhakkak görülmeli. Türkiye’de tamamyıla ayakta kalan tek tiyatro olmakla birlikte halen aktif. Zamanını denkleştirebilirseniz tabii burada bir konsere de gidebilirsiniz.


7-) Manavgat :


a-) Side Antik Kenti :



Aspendos’tan ayrılıp 40 dk’lık bir yolculuktan sonra Side Antik Kenti’ne ulaşabilirsiniz. Kent içerisinde yürüyüş oldukça uzun olacak. En önemli yer ise Apollon Tapınağı. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.


b-) Manavgat Şelalesi :



Side Antik Kenti’nden yaklaşık 20 dk’llık bir yolculuktan sonra Manavgat Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz. Görülmeye değer bir yer olmakla birlikte bence Düden Şelalesi ve Kurşunlu Şelalesi çok daha güzel.


8-) Alanya :


Antalya’daki son durağımız olan Alanya’ya varıyoruz. Alanya yapısı itibarı ile Antalya merkezine benziyor diyebiliriz. Buraya maalesef akşamüstü uğrayabildiğim için sadece plajda yüzme şansım oldu. Bu yüzden görülmesi gerekenleri bir cümlede yazacığım.


a-) Kleopatra Plajı :




Antalya’da bulunan en güzel sahil ve plajlardan biri Alanya’da bulunan Kleopatra Plajı’dır. Özellikle akşamüstü güneşin batışı da muhteşem.


b-) Teleferik :

Alanya'da kesinlikle yapılması gereken şeylerden biri de teleferik ile kaleye çıkmak. Efsane bir manzarası var. Akşamüstü çıkarsanız yukarıdaki kafelerden birinde gün batımını seyredebilirsiniz. Türk vatandaşları için çift yön 45 TL.

c -) Alanya Kalesi :

Alanya Kalesi'nin içkale dediğimiz müze girişli bölümü küçük de olsa , çok güzel bir manzarası var. Müze kartı ile ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.


d-) Kızıl Kule ve Tersane :

Marina tarafında bulunan Kızıl Kule ve Tersane'yi 25 TL karşılığında ziyaret edebilirsiniz.


e-) Damlataş Mağarası :



Kleopatra Plajı ve Teleferik'in yanında bulunan Damlataş Mağarası oldukça küçük bir yer. Konumu itibarıyla görülebilir. Giriş ücretleri ise 15 TL.


Alanya'da bundan başka Dim Çayı ve Dim Mağarası da ziyaret edilebilir.

Not: Alanya Gazipaşa Havalimanı'na ulaşmak için Otogar'dan kalkan Havaş otobüsleri tercih edilebilir.


Bonus :


Likya Yolu :


Fethiye’den başlayan ve Antalya merkeze kadar ulaşan tarihi Likya Yolu , doğa ve tırmanışseverler tarafından tercih edilebilir. Çok uzun bir yol olmakla birlikte yol üzerinde kamp yapmaya müsait alanlar mevcuttur.


Not :


1-) Antalya seyahatine dilerseniz önce Alanya’dan da başlayabilirsiniz.

2-) Türk vatandaşları yıllık müze kart ile tüm müzelere ve antik kentlere ücretsiz giriş yapabilirler. Müze kartı şelale ve kanyonların girişini içermez. Ekstra olarak ödeme yapmak gerekir.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page