top of page
  • Yazarın fotoğrafıÖmer Muhtar Bozdemir

KİEV

Güncelleme tarihi: 10 Kas 2020



Kiev Ukrayna’nın başkenti ve en büyük şehridir. Ukrayna’nın kuzeyinde bulunmakla birlikte Dinyeper Nehri’nin üzerine kurulmuştur.

Niçin Kiev :



Lviv yazımda da belirttiğim gibi , vize durumu , hayat pahalılığı , uzaklık , güvenlik gibi konular göz önünde bulundurulduğunda Kiev de gidilmesi gereken yerler listesinin en başlarında. Kiev Lviv’e göre çok daha büyük. Lviv’deki gibi konsept mekanlar olmasa da , görülmesi gereken bir çok yeri mevcut.

Ne Zaman Gidilir :



Kiev’deki hava durumu da Lviv’dekine benzer. Ancak burası nemlidir. Hava yazın sıcak kışınsa gerçekten çok soğuktur. Lviv’e kış aylarında gidilebilir. Çok soğuk olmasına rağmen gideceğiniz yerler kapalı mekanlar olup yanyana olacağı için bir sorun teşkil etmiyor. Kiev için aynısını söyleyemem. Kiev’e bence kış aylarında gitmek iyi fikir değil. Şehir Lviv’e göre çok büyük , görmeniz gereken yerlerin arasında çok mesafe var. Yani açık havada yürüyüşler yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Vize Uyguluması :



Ukrayna’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vizeden muaftır. Vize almasına gerek yoktur. Hatta yeni tip kimlik kartı ile dahi , yani pasaportsuz giriş yapabilirsiniz. Lakin artık giriş eskisi kadar kolay değildir. Muhakkak otel rezervasyonu ve dönüş uçak bileti rezervasyonunuzu yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bunun yanında giriş için istenen 250 Usd nakit + kalacağınız gün sayısı x 50 Usd nakit üzerinizde bulundurmak zorundasınız. Misal 5 gece kalacaksınız diyelim. 5 x 50Usd : 250 Usd + 250 Usd : toplamda 500 Usd nakit bulundurmak zorundasınız. Ben en son 2020 şubat başında Harkov’a gitmiştim , kimse paramı göstermemi istemedi. Ancak ne olur ne olmaz.

Ulaşım :



İstanbul’dan Kiev’e bir çok farklı firma ile direk uçuşlar mevcut. Ortalama 2 saatlik bir uçuşun ardından Kiev Boryspil Uluslararası Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Bizdeki HAVAŞ gibi Sky Bus dedikleri bir havalimanı otobüs şirketi var. Bununla direk Kiev merkezdeki tren istasyonuna ulaşabilirsiniz. Buradan da tekrar konaklamak istediğiniz yere Uber ya da uzak değilse yürüyebilirsiniz. Mesela meydana yürüme 45 dk mesafede. Biz de meydana yakın bir yerde konaklamıştık , hava çok güzel olduğundan yürümek istedik. Ancak 27 Temmuz Ukrayna’da dini bir bayram. Bu yüzden ana caddelerde gösteriler vardı , bazı sokaklar kapalıydı bazılarında ise polis kontrolü vardı. Bu yüzden maalesef yürüyüşümüz biraz uzun ve yorucu olmakla birlikte çok da renkli oldu.

Konaklama :


Kiev yeteri kadar güvenli bir şehirdir. Konaklama için otel , hostel ya da apart daireleri tercih edebilirsiniz. Ben Meydana ulaşan caddelerden biri olan Mikhailovska’da kalmıştım.

Yapılacaklar :


Kiev’de yapılacaklar listesini oluştururken , büyük bir şehir olduğundan , bölge bölge incelemek ve liste oluşturmak daha kolay olacaktır. Kiev’in en merkezinden başlayalım öncelikle.

1-) Nezaleshnosti Meydanı :



Bu kelimeyi yazarken biraz zorlandım. Burasını Kiev’in en merkezi olarak kabul ediyoruz. Taksim Meydanı tarzı bir meydan. Burada oturup dinlenebilir , kafelerde vakit geçirebilirsiniz ya da konser gibi bir çok farklı etkinliğe tanıklık edebilirsiniz.


2-) Kresçatik Caddesi :





Burası da bir nevi Kiev’in İstiklal Caddesi. Devasa genişlikte bir cadde ve yine devasa büyüklükte binalarla dolu. Rus ekolünden geldikleri için sanırsam Kiev’de bol bol kocaman cadde , park ve binalarla karşılaşacaksınız. Kresçatik’te bol bol zaman geçireceksiniz. Zaten meydanla bitişik bir cadde.

3-) Taras Shevcenko Park :



Madem Kresçatik Caddesi’nde yürümeye başladık , caddeyi bitirir bitirmez sağımızda Taras Şevçenko Park’ı göreceğiz. Kiev’de bulunan onlarca parktan sadece biri. Burada bir müddet zaman geçirmenizi tavsiye ederim.


4-) Aziz Volodimir Katedrali :



Burası illa ki gidilmesi gereken bir yer değil normalde. Fakat Şevçenko Park’tan diğer görülmesi gereken yerlere doğru giderken yol üzerinde olacak. Ben öylesinde bir uğradım. O esnada bir düğün töreni vardı. Farklı bir tecrübe oldu.


5-) Milli Opera :



Volodimir Katedrali’nin hemen yanındadır. Ben Lviv’deki opera binasının mimari olarak çok daha iyi olduğunu düşünüyorum. Tabii karar sizin. Bu da mutlaka görülmesi gereken yerler listesinde.

6-) Altın Kapı :



Milli Opera Binası’nın bir sokak yanında bulunuyor. Eski Kiev şehrinin giriş kapısı ve halen ayakta. Kapı dediysek öyle sadece bir kapıdan ibaret değil. Eski surların bir parçası. Buraya girebilir , üst katlara çıkabilirsiniz. Böylelikle manzarayı da görmüş olursunuz. Girişte 50 grivna karşılığında müze bileti almanız gerekir. Fakat ben 200 grivna karşılığında Altın Kapı , Sofya Katedrali ve Aziz Cyril Kilisesini kapsayan 3 lü bilet almıştım.


7-) Aziz Sofya Katedrali :



Altın Kapı’dan yürüyüşümüze devam ettiğimde aynı cadde üzerinde. 5dk yürüme mesafesinde. Aziz Sofya Katedrali büyük bir kompleks. Mutlaka görülmesi gereken bir Katedral olup kompleks girişindeki çan kulesine de çıkmanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki linkten müze ve müze bileti bilgilerine ulaşabilirsiniz ;

8-) Aziz Michael Altın Kubbeli Manastır :



Aziz Sofya Katedrali’nden çıkar çıkmaz hemen karşınızda bulunan bu Manastır’a da uğramanız gerekecektir.


9-) Aziz Andrew Kilisesi ve Andriyivski Uzviz :



Aziz Michael Manastırı’ndan 7-10 dk yürüme mesafesinde. Bir tepenin üst noktasında. Manzarası kesinlikle mükemmel. 2018 yazında tadilatta olduğu için içeri giremedik fakat bahçesine girip manzaranın tadını çıkarabildik.


10-) Podil Bölgesi :



Kilise’nin yanından aşağıya inen Andryivski Yokuşu’nu muhakkak yürümelisiniz. Yokuşun sonunda muhakkak görmeniz gereken , mimarisi ve kafeleri ile ünlü Podil bölgesini gezmelisiniz.

Not : Böylelikle meydandan başlayarak Kresçatik Caddesi üzerinden 180 derecelik bir tur ile tekrar meydana ulaşmış oluyoruz. Dilerseniz tüm bunları aynı güne sıkıştırabilirsiniz.

11-) Nehir Turu :



Podil Bölgesi ve Meydan’dan hemen hemen eşit uzaklıkta olan nehir limanı denen yerden tekne ile nehir turu yapabilirsiniz. Birkaç farklı çeşit tekne turu mevcut. Kısa tur , uzun tur ve Kiev Havza'sına giden sadece cumartesileri mevcut olan bir tur. Dinyeper nehrinde eğlenceli bir tur yapabilirsiniz.


12-) Dinamo Stadyumu :



Meydanın arkasında kalan , Kresçatik’e paralel olan Mihaila Gruşevskava Bulvarı’ndan turumuza başlarsak öncelikle Dinamo Kiev takımının stadını gezebiliriz. Bildiğimiz normal stadyum.


13-) Mariyinsky Sarayı ve Parkı :


Stad’ın hemen arkasında kalan Mariyinsky Sarayı’nı görmeli ve Mariyinsky Parkı’nda yürüyüş yapmalısınız.


14 -) Gorodetsky Evi :



Parktan sonra Kresçatik istikametine yöneldiğinizde Bankovo Sokak’ta bulunuyor. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Ben gittiğimde nedense sokak girişi her taraftan kapalıydı. Görmek mümkün olmadı.


15-) Mağaralar Manstırı :



Mağaralar Manastırı bölgesi desek daha iyi olur çünkü burası birçok binadan oluşan bir kompleks. Meydandan yürüme 50 dk civarı. Buraya otobüsle ulaşabilirsiniz. Muhtelemelen 10-15 dk sürecektir. Otobüs için 8 grivna karşılığında bilet almanız gerekecek. Manastır için giriş ücreti ise 80 grivna.


16-) Anavatan Anıtı ( Rodina Mat ) :



Mağaralar Manastırı’ndan 20 dk yürüme mesafesinde şehrin simgesi sayılabilecek devasa bir heykel. Yine çok büyük ve çok güzel manzarası olan bir parkın içerisinde. Heykelde göreceğiniz kılıcın uç kısmı daha sonradan kesilerek kısaltılmış. Sebebi ise şehirde bulunan en yüksek noktadaki kiliseden daha yüksekte olması ve kiliseye saygısızlık olarak kabul edilmesi.


17- ) 2. Dünya Savaşı Müzesi :


Bu müze anavatan heykelinin hemen yanında , aynı parkın içerisinde bulunmakta. Esasında bir açık hava müzesi ve ücretsiz. Oraya kadar gitmişseniz , madem buna da bir göz atın derim.


18-) Hidropark :



Dilerseniz meydandan metro ile 4 durak sonra Hidropark’a ulaşabilirsiniz. Burası bir ada arkadaşlar. Burada doğada yürüyüş yapabilir ya da Dinyeper Nehri’nde yüzebilirsiniz. Buraya giderken dilerseniz Metro Köprüsü’nde inip biraz foto çektikten sonra bir sonraki metro ile devam edebilirsiniz. Yine ulaşım için ödemeniz gereken ücret 8 grivnadır.

19 -) Çernobil :


Dilerseniz Kiev’den Çernobil’e günü birlik turlar var. Son dönemde Çernobil isimli diziden sonra daha çok ziyaret edilen bir yer oldu.


Yeme-İçme :

Kiev’de Lviv’deki gibi eğlenceli konsept mekanlar mevcut değil. Daha önce de dediğim gibi Ukrayna’nın yemek kültürünü çok beğenmesem de Kiev’de aç kalmamanız için gitmeniz gereken yerleri hemen sıralayalım.

1-) Musafir :



Benim Kiev’deki favorim Musafir’dir. Burası Kırım’lı Tatarların restoranı. Menüde bol bol Türkçe isimle karşılaşabilirsiniz. Mantı , çorba , kebap türlerini deneyebilirsiniz. Fiyatı bence gayet uygun. Favorim ise Kaynatma Çorbası. Çorbadan ziyade yahni gibi. Oldukça lezzetli. Fiyatlar websitelerindeki menüde mevcut. Kiev’de 2 farklı şubeleri var.

2-) Mama Manana :


Gürcü mutfağı da bizim mutfağımıza yakın bir mutfaktır. Bizdekine benzer kebap çeşitlerini bulabilirsiniz. Hatırladığım kadarıyla küçük ve güzel bir yer.


3-) Chachapuri Restaurant :


Burası da diğer bir gürcü restoranı. Yukarıdaki ile aynı şeyleri bulacaksınız. İsmi olan Kaçapuri , gürcü mutfağındaki en bilindik şey olsa gerek. Kaşarlı yumurtalı pide mi desek öyle bir şey.


4-) Buddha Bar :



Gündüzleri bir şeyler yiyebilir ya da dilerseniz akşamları bir şeyler içebilirsiniz. Suşileri çok iyidir. Ama mekan baya bi tuzludur.


5-) Mafia Restoran :


Lviv ve Harkov’da da şubeleri bulunan bir pizza restoran zinciri. Fiyatları gayet uygundur. Ama ben çok da beğenmiyorum. Yine de bir kere denenebilir.

6-) Puzata Hata :


Puzata Hata da diğer şehirlerde şubeleri bulunan bir restoran zinciridir. Bizdeki lokantalar gibi sıcak yemek temin edebilirsiniz ve fiyatlar gerçekten çok uygundur.

Alış-Veriş :


Kiev’de alışveriş için birçok farklı nokta var. Bunların başında Kresçatik caddesi geliyor. Ancak hediyelik eşya almak isterseniz Andryivski Yokuşundaki sergilerde çok daha uygun.

534 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

LVİV

Comments


bottom of page